loadingPå romartiden användes persilja som medicinalväxt.
På romartiden användes persilja som medicinalväxt.
Hälsa

Persilja är mer än bara pynt

Myrna Mack

Persilja är en av de mest välkända örterna i västvärlden och mycket populär i trädgårdar och krukor. De knallgröna bladen med den pikanta smaken används främst som smaksättare i dressingar och sallader.

Det finns två typer av persilja – den storbladiga, kontinentala varianten och en krusig variant. Den första har mer smak, medan den andra ser vackrare ut.

Persilja, eller Petroselinum crispum, härstammar från östra Medelhavet. Namnet kommer från grekiskan, där Petros betyder sten/klippa, men där kopplingen till örten inte är känd, och selinon, som lär vara ett gammalt grekiskt namn på selleri, vilken till utseendet är ganska lik persilja. Crispum kommer från latinet och betyder krusig, med syftning på att bladen ibland är krusiga. Det svenska namnet persilja kommer från Petroselinum. På engelska heter den parsley, vilket har sitt ursprung i gammalengelskans petersilie och franskans peresil, som båda kommer från Petroselinum.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingPå romartiden användes persilja som medicinalväxt.
På romartiden användes persilja som medicinalväxt.
Hälsa

Persilja är mer än bara pynt

Myrna Mack

Persilja är en av de mest välkända örterna i västvärlden och mycket populär i trädgårdar och krukor. De knallgröna bladen med den pikanta smaken används främst som smaksättare i dressingar och sallader.

Det finns två typer av persilja – den storbladiga, kontinentala varianten och en krusig variant. Den första har mer smak, medan den andra ser vackrare ut.

Persilja, eller Petroselinum crispum, härstammar från östra Medelhavet. Namnet kommer från grekiskan, där Petros betyder sten/klippa, men där kopplingen till örten inte är känd, och selinon, som lär vara ett gammalt grekiskt namn på selleri, vilken till utseendet är ganska lik persilja. Crispum kommer från latinet och betyder krusig, med syftning på att bladen ibland är krusiga. Det svenska namnet persilja kommer från Petroselinum. På engelska heter den parsley, vilket har sitt ursprung i gammalengelskans petersilie och franskans peresil, som båda kommer från Petroselinum.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024