Kommuner ska kunna bestämma mer om hur många nyanlända de vill ta emot. En ny modell med "etableringsboende" i max tre år ska också skapas.
Det är två av förslagen i en utredning som lämnas till arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L) på onsdagen.
– Utredningen är i linje med regeringens politik, säger Mats Persson, som särskilt lyfter fram att kommuner får större inflytande med de nya förslagen.
I dag är alla kommuner skyldiga att ta emot anvisade nyanlända, det vill säga asylsökande som fått uppehållstillstånd. Så har det varit sedan 2016 då en ny lag infördes i spåren av flyktingkrisen. Då räckte frivilliga överenskommelser inte till.
Men när det nu är mycket färre flyktingar som kommer vill regeringen se över systemet.
Önska antal
Utredaren föreslår att kommunerna ska få större inflytande över hur många nyanlända de ska ta emot, genom att de ges möjlighet att ange ett önskat kommuntal. I dag finns det kommuner som vill ta emot fler än de blir anvisade, samtidigt som andra kommuner har svårt att klara av sitt mottagande, ibland till följd av att de tagit emot många tidigare.
I den nya modellen blir det möjligt för kommuner att önska sig noll nyanlända.
– De kan ytterst inte säga nej, men de kan önska noll i sitt kommuntal och om det då också finns kommuner som kan ta emot fler, så kan konsekvensen bli att man får noll, säger utredaren Mathias Wahlsten.
Men om ekvationen inte går ihop måste kommunen ta emot det antal som Migrationsverket anvisar.
Ökade krav
Kraven på nyanlända ska också öka. Utredaren har haft i uppdrag att föreslå en ny modell, som kallas för "etableringsboende", där de nyanlända ska ha rätt att bo i max tre år. Tanken är att nyanlända för att få en sådan bostad aktivt måste bidra till att etablera sig i samhället och arbetslivet.
Att inte aktivt bidra till sin etablering kan också vara ett skäl för att bli av med bostaden.
Det ska därtill kunna vägas in fler faktorer när det bestäms hur nyanlända ska fördelas. I dag tittar man på hur det ser ut på arbetsmarknaden och hur många flyktingar och asylsökande kommunen totalt tagit emot. Utredaren föreslår att man även ska ta hänsyn till bostadssituationen och om det finns problem med utanförskapsområden.
Systemet med bosättning omfattar inte alla nyanlända. Många asylsökande som har fått uppehållstillstånd ordnar själva sin bostad, runt 40 procent under 2022, enligt direktiven till utredningen.
Förslagen ska nu ut på remiss, men målsättningen är att ny lagstiftning ska vara på plats sommaren 2026.