En viss sorts medicin gör människoblodet livsfarligt – för myggor. Blodet blir så giftigt att myggor dör om de suger i sig det. Det här väcker hopp för behandlingen av malaria.
Forskarna har undersökt ämnet nitisinon, som används för att behandla en sällsynt sjukdom hos människor. En bieffekt är att blodet också blir giftigt – för myggor.
– De kan helt enkelt inte utnyttja blodet. Myggan behöver bryta ner vissa ämnen, typ tyrosin. Och det de har sett är att den här medicinen kan hämma ett visst enzym som behövs för att bryta ned det, säger Ingrid Faye.
Hon är professor emerita i genetik vid Stockholms universitet och docent i mikrobiologi och har bland annat studerat insekters immunförsvar.
Forskarna provade olika doser. Vid en (simulerad) dos två veckor efter att patienten tagit medicinen dog de flesta myggorna inom ett dygn.
– Hur lång tid det tar har väldigt stor betydelse, eftersom man vill att myggorna ska dö innan de kan lägga ägg eller få chans att sprida parasiter till en annan människa, säger Faye, som inte är inblandad i studien.
Studien riktar in sig på malaria, en sjukdom som orsakar hundratusentals dödsfall varje år. Nitisinon var mer effektivt än ett visst parasitläkemedel, ivermectin, och den bet på olika arter av malariamyggor i olika åldrar. Ett problem är att läkemedlet är dyrt, och att bieffekterna skulle behövas utredas mer.
– Det finns mycket kvar att göra. Den kanske egentligen kan användas bäst som ett komplement till andra interventioner mot malaria, säger Ingrid Faye.