7 läckra smoothies – uppiggande och mättande
Bärdrink med både hallon och blåbär. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Att börja dagen med en smoothie ger en bra start, och drycken kan förstås varieras för att passa var och ens smak och behov. Med naturliga ingredienser är det enkelt att göra ett energigivande och mättande mål eller gott till myset, utan tillsatt socker. Här bjuder hälsopedagogen Susanna Almström på recept på goda smoothies.

Det finns många tillfällen när det passar med en smoothie, särskilt med tanke på att det går snabbt att göra. En näringsrik och fräsch smoothie efter träningen kan gärna ersätta energidrycken. Det är också ett bra mellanmål som barn och unga kan göra själva, efter sin egen smak och sitt behov. Färgglada smoothies blir både ett nyttigt och uppiggande alternativ vid fredagsmyset.

Foto: Susanna Almström

Sedan 2015 finns det dessutom en egen dag för smoothien.

– Jag kände att det var alldeles för många sockerdagar vi firade i kalendern så det behövde balanseras upp med några kloka dagar, säger Susanna Almström, friskvårdskonsulent och hälsopedagog, som har arbetat med ungas hälsa i över 20 år.

Smoothiens dag den 2/2 startade på initiativ av ”En sockersmart skola”, ett projekt som Susanna driver som en del i att hjälpa barn och unga att få en hälsosam start i livet. Här handlar det om att sprida kunskap och alternativ till socker. Ett annat projekt, Fredagsfys Sverige, syftar till att sätta unga i rörelse. Tillsammans med kollegan Emelie Bambi Johansson besöker hon skolor och utbildar pedagoger för att de i sin tur kan föra vidare kunskapen till eleverna.

Nästan alla barn och ungdomar älskar smoothies av alla de sorter, faktiskt även gröna drinkar av lite tuffare slag med mycket örter, gröna blad, ingefära och citron.

- Susanna Almström, hälsopedagog

Med åren har antalet inspirationskurser blivit många, flera hundra, berättar Susanna. Även om det kan låta förvånande så säger hon att smoothies går hem hos den yngre generationen.

– Nästan alla barn och ungdomar älskar smoothies av alla de sorter, faktiskt även gröna drinkar av lite tuffare slag med mycket örter, gröna blad, ingefära och citron.

– Väldigt ofta får jag höra när vi reflekterar efter mina kurser: "Varför har ingen berättat?"

Hon påminner om hur vi vuxna påverkar barnen och säger att vi ofta tror att det är på ett visst sätt och dömer ut alternativ innan barnen fått prova. Barn och unga behöver också få information om varför de ska dricka smoothies och gröna drinkar.

– Min erfarenhet säger att de allra flesta barn och ungdomar är rädda om sina kroppar, de vet bara inte vad som är rätt då ingen har tagit sig tid och berättat mer ingående varför.

Med kunskap kan de stärkas att gå sin egen väg och välja det som kroppen mår bra av, fast kompisarna går omkring med energidryck i ena handen och en chokladkaka i den andra, förklarar hon. Tiderna har förändrats och det som förr var festligt är nu vardag.

– För 30 år sedan var det normalt med en vattenflaska i handen och läsk serverades i små glas med millimeterrättvisa max en gång i veckan eller varannan. Lördagar var dagen då man fick köpa godis i små minipåsar.

Susanna Almström (t v) och Emelie Bambi Johansson (t h) redo för att hålla sockerskola. Foto: Susanna Almström

En del i inspirationsföreläsningarna är att visa skillnaden då och nu, och då brukar eleverna skratta, säger hon. Godispåsar och andra förpackningar har växt avsevärt, från 70-talets små påsar till hinkar. En annan del av informationen handlar om just energidryckerna som ofta finns på apotek, gym och i skolkafeterian. Susanna berättar att överkonsumtion är vanligt bland elever och det påverkar kroppen negativt.

– De tror självklart att det istället är positivt för kroppen, så som reklamen lurar en att tro. Tyvärr missar de den finstilta texten om att barn och ungdomar bör vara försiktiga och absolut inte dricka energidryck vid fysisk aktivitet.

Här delar Susanna med sig av bra tips och några recept på goda och näringsrika smoothies.

7 fräscha smoothies 

Mixer

Man kommer långt med en stavmixer eller enklare mixer, men för att kunna mixa rotsaker, som morot, rödbeta och ingefära är det bra att riva dem. En höghastighetsmixer finfördelar enkelt skal, nötter och hårda rotfrukter. Susanna tipsar även om att använda hela livsmedlet så att alla fibrer kommer med.

Ingredienser

– Blanda i de bär, frukter, grönt och örter som du tycker om, men fruktjuice bör undvikas, eftersom det blir onödigt mycket rent socker och det förbättrar ändå inte smaken, säger hon.

Proteiner och fett. Utgå från att använda vatten som bas och variera efter behov. För en växande tonåring eller den som tränar mycket kan det vara bra att få i sig mer proteiner och fett, som mättar. Kvarg eller ett ägg ger mer protein, liksom bönor och linser, som inte tillför någon smak. Extra fett får man genom att tillsätta grädde, kokosmjölk eller yoghurt med högre fetthalt. Avokado innehåller också bra fett som mättar.

Sötma. Mer sötma får man genom att lägga i mogen banan.

Probiotika. För att få en ännu hälsosammare dryck: tillsätt probiotika i någon form, töm i en kapsel probiotika, häll i en skvätt flytande probiotika-tillskott eller använd en mjölkprodukt med mjölksyrabakterier i. Det är bra för tarmfloran och därmed för immunförsvaret.

– Ibland har jag lite kombucha i vilket ger en mycket bra smak, tillägger Susanna.

Smaksatta alternativ. Visst finns det mjölkprodukter som redan är smaksatta, men dessa bör vi undvika, säger hon.

– Det är dumt att få i sig onödigt tillsatt socker; det får vi tillräckligt ändå genom maten vi äter och all sötad dryck och snacks.

Hon förklarar att ett skäl är att det tillsatta sockret inte ger någon näring.

– Näring är något som framför allt växande barn och ungdomar behöver mycket av.

Grönt. För att få grönsaksdrinkarna att smaka bra har hon ett trick.

– Hemligheten är mycket ingefära och citroner; det trollar bort de gröna, lite svårare smakerna.

För känslan. Använd finglasen!

Foto: Susanna Almström

Bärdrink

Gott till söndagsfrukosten!

Det här behövs för 5 glas

3 ½ dl blåbär

2 ½ dl hallon

½ tsk äkta vaniljpulver

½ dl grädde

2-3 dl vatten beroende på önskad konsistens

Foto: Susanna Almström

Gul drink

Det här behövs till 2-3 glas

1 mango

2 cm tjock ananasskiva

1 hel, liten, skalad citron, ekologisk

1 skalad lime, ekoloisk

1 dl mandelmjölk

Vatten efter önskemål

Lyxdrink

Blåbär är ett av våra superbär som innehåller mängder med antioxidanter, vilket är bra för immunförsvaret. Blåbär ska också vara bra för hjärna, ögon och för att hålla sig ung. Dessutom kan färska bär vara en hjälp vid hård mage. Kokosmjölk innehåller bra fetter och förhöjer smaken.

Det här behövs till 4-6 glas

5 dl blåbär och hallon

1 näve kokosflingor

1 granatäpple

1 pressad citron

1 näve citronmeliss

1 näve persilja

Vatten eller kokosmjölk till önskad mängd

2 msk blötlagda linfröns som rörs ner efter mixningen

Orange styrkeshot

Ta en shot vid infektionskänning. Förvara resten i stängd flaska i kylen.

Det här behövs till 10-12 shots

2 morötter

1 grapefrukt

1 apelsin

2 citroner

6-7 cm ingefära

3 fingrar färsk gurkmeja

1 ½ dl vatten, eller efter smak

Klassisk smoothie

Det här behövs till 2-4 glas

2 dl kvarg

3 dl blandade bär

½ banan (för sötman, kan tas bort)

1 pressad apelsin (kan uteslutas)

En skvätt vatten efter önskad konsistens

Vardagsfavorit

Hallon är kraftfullt när det gäller att stärka immunförsvaret och innehåller mycket C-vitamin. Persilja hjälper till att rensa ut kroppens slaggprodukter, är rik på järn, C-vitamin och karoten, som ger oss A-vitamin. Dessutom ger det en bättre andedräkt.

Det här behövs till 2 glas

2 ½ dl hallon

1 pressad citron

1 näve persilja

Vatten så att det täcker

Foto: Susanna Almström

Grön drink

Det här receptet blir en rejäl sats. Bra att bjuda på, eller förvara i kylskåpet i en tillsluten flaska ett par dagar.

Det här behövs till 2 liter

1 kruka oregano

½ kruka persilja

½ kruka koriander

3 stora stavar stjälkselleri

1 stor morot

2 stora bitar ingefära

3 citroner, hela och skalade

Häll i lite mer vatten än att det täcker. Mixa hårt.

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.