Kallodling är en god förutsättning för att kunna serieodla på samma odlingsytor under året och därmed kunna skörda fler gånger. Det fungerar bra i hela landet, oavsett om vintern är lång eller nästan obefintlig. Som odlare är det viktigt att man lär känna sin plats och sig själv.
Januari: Förkultivera perenner och direktså rotfrukter, spenat och ärtor.
Februari: Förkultivera perenner, kål, sallat och örter.
Mars: Förkultivera kål, sallat, örter och direktså rotfrukter, spenat och ärtor.
April: Förkultivera kål, sallat, örter, tomat, betor, mangold och sommarblommor. Direktså rotfrukter, spenat, ärtor och bondbönor.
Maj: Förkultivera majs, gurkväxter och bönor, undvik spenat. Direktså olika grönsaker.
Juni–juli: Förkultivera kål, örter, betor och mangold, undvik spenat. Direktså olika grönsaker.
Augusti: Förkultivera kål, sallat, bladkål, dill och rucola. Direktså spenat och vintersallat.
September: Direktså spenat och vintersallat.
Oktober–november: Direktså vitlök och rotfrukter.
December: Direktså vitlök, rotfrukter och spenat.
Källa: Odla kallt av Theres Lundén och Johannes Wätterbäck