Hårhälsa: De här två livsmedlen gör susen för hårväxt och mot mjäll
Risvatten har använts länge för att få starkare och friskare hår. Foto: Eva Sagerfors


Den som vill ha längre, tjockare och starkare hår, eller få ordning på skadat hår behöver faktiskt inte gå längre än till skafferiet. Den här hemmakuren är väl beprövad och tillför på ett naturligt sätt näring till hår och hårbotten. För den som lider av mjäll finns här också ett enkelt tips som är värt att prova.

Det krävs inte dyra produkter för att få håret att må bra. Istället kan vi lära oss mer om hur vi kan använda vanliga livsmedel i skafferiet för att på ett naturligt sätt få ett mer välmående hår och hårbotten.

Debbie Williams, näringsfysiolog och specialist på naturlig vård av hår och hårbotten, tipsar om naturliga hälsokurer på Ask Debbie about hair.

Debbie tipsar om något så enkelt som risvatten som innehåller mycket näring och kan hjälpa håret att bli långt, tjockt och starkt.

Nyttig näring

Några av de näringsämnen som finns i risvattnet är selen, magnesium, folsyra, tiamin, niacin, vitamin B1-B6 och K-vitamin.

Selen stimulerar hårtillväxten och minskar på mjället.

Folsyra bidrar till att få ett tjockare och starkare hår.

Magnesium stimulerar hårtillväxten. Alla kroppens celler behöver magnesium.

Niacin innehåller vitamin B3. Det gör nytta för matt och svagt hår.

De här näringsämnena hittar man i en bra vitaminkur för håret, men att hitta en bra sådan hårkur är inte lätt, säger Debbie. Ofta innehåller de annat som fyller ut och dessutom kan de sakna alla ämnen som håret kan behöva. En annan nackdel med att äta vitaminblandningar som är speciellt anpassade för håret är att resultatet kan dröja flera månader eftersom det ska tas upp av kroppen, nå hårsäckarna och komma ut i det växande håret.

Risvattnet hälls istället direkt i hår och hårbotten, det öppnar hårsäcken, sänker pH och börjar verka på plats.

Välbeprövat

I Kina använder kvinnor hos Yao-folket risvatten för att det ska hålla sig starkt och växa sig långt. Enligt Debbie sköljer kvinnorna håret dagligen med risvatten.

 

Deras hår blir mycket långt och behöver kammas och skötas väl. Det långa håret virar de ihop i en bulle på huvudet. Kvinnor i byn huanglo berättar att deras hemlighet för att få långt och friskt hår är använda vattnet som de sköljt riset i. De låter vattnet fermentera, kokar det med pomeloskal och mosade skal från tefrön. Sedan sköljer de håret med det.

Debbie presenterar en enklare variant som också fungerar bra för att få ett friskare och starkare hår.

Kur med risvatten

För den som vill ge håret en ordentlig kur rekommenderar Debbie att använda risvatten dagligen. Att göra det en eller ett par gånger i veckan är också välgörande. Om håret redan mår bra och du bara vill ge det extra näring då och då så räcker det att göra inpackningen då och då.

Risvatten

Använd vilken sorts ris som helst, men välj gärna ekologiskt.

Blötlägg 2 dl ris i 2 dl vatten eller mer. Låt det stå i rumstemperatur i 12-24 timmar. Ju längre, desto bättre, eftersom mer av näringen kommer ut i vattnet. Vattnet blir dimmigt, vilket är näringen som har gått ur riset.

Sila. Riset kan sedan användas till middag.

Gör så här

Du behöver inte tvätta håret samtidigt som du använder risvattnet, men om det är dags för hårtvätt så schamponera först som vanligt. Använd helst ett sulfatfritt schampo med naturliga ingredienser som inte skadar håret. Balsamera håret och skölj ur.

Häll sedan risvattnet över håret och låt det verka i 30-60 minuter under en plasthuva.

Skölj håret.

Enligt Debbie märks det skillnad på håret redan efter första behandlingen.

Kur mot mjäll

Debbie har också en kur mot mjäll och som dessutom ger bra näring till håret. Det kan finnas olika orsaker bakom torr, kliande hårbotten och mjäll. Det här tipset är enkelt, billigt och väl värt att pröva.

Lök kan användas på många olika sätt för att hjälpa kroppen – även hår och hårbotten. Löksaft innehåller bland annat A-, E- och C-vitamin, folsyra, biotin och svavel.

Svavel kan hjälpa håret att växa bättre. Anledningen är att håret består till 97 procent av keratin som har ett högt innehåll av svavel. Lök innehåller också quercetin, en flavonoid som verkar som en antioxidant och har anti-inflammatoriska egenskaper.

Löken ökar blodflödet till hårbotten, vilket också stimulerar hårväxten. Ökat blodflöde ger mer syre, mineraler, vitaminer, aminosyror och proteiner till hårsäcken, så att håret hålls friskt och starkt.

I Debbies dunderkur mot mjäll blandar hon risvatten med löksaft och använder det som en inpackning. För att hantera löklukten blandar hon i lavendelolja.

Lökvatten blandat med risvatten är bra för skadat, fett, torrt eller skört hår och mot mjäll.

Har du inte förberett risvatten så går det förstås bra att göra mjällkuren med vanligt vatten.

Lökvatten blandat med risvatten är bra för skadat, fett, torrt eller skört hår och mot mjäll. Det är också bra mot håravfall.

Mixa den hackade löken med risvatten eller vanligt vatten. Foto: Eva Sagerfors

Löksaft

Det går bra att välja vilken lök som helst: rödlök, gul lök eller silverlök.

Rödlök innehåller mer näring, mer svavel, flavonoider och antioxidanter.

Gul lök är kanske vanligast i skafferierna och den är också bra. Den ger en lite tjockare saft än den röda löken.

Gör så här

Finhacka löken och mixa den med vanligt vatten eller risvatten. Använd en silduk, en bit av ett väl använt lakan eller ett kaffefilter för att pressa ur saften. Resterna av löken används till middagen.

Obs! Om det blir över går det bra att spara i frysen.

Lavendelolja luktar gott och är också läkande för hårbotten, men det bästa är kanske att det tar bort mycket av löklukten.

Rör i två teskedar lavendelolja. Den luktar gott och är också läkande för hårbotten, men det bästa är kanske att det tar bort mycket av löklukten.

Debbie tipsar om att droppa lite på huden först för att se om man reagerar på blandningen. En del kan reagera på löken eller till och med riset.

Häll upp i flaska. En mörk flaska hjälper till att minska oxidationen av ämnen i blandningen. Förvara den i kylskåp så håller den en vecka.

Har man en sprejtillsats är det enkelt att spreja kuren i hår och hårbotten.

Använd så här

1. Schamponera håret en gång. Använd helst ett schampo med så naturliga ingredienser som möjligt. Spreja eller droppa blandningen i hela håret och hårbotten. Massera in den.

2. Låt det sitta i 30-60 minuter med en plasthuva på och skölj sedan ur.

3. Tvätta igen med schampo. Skölj ur och sätt i balsam.

4. Skölj och ta hand om håret som du brukar.

Resultatet kan variera eftersom vi alla är olika och det kan finnas olika orsaker till obalanser i hår och hårbotten. Det kan vara värt att upprepa behandlingen ett par gånger till om man inte ser en god effekt efter första gången.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.