Den katolska världen är i sorg efter påve Franciskus bortgång – men det finns ingen tid för vila. Begravningen hålls på lördag på Petersplatsen, har Vatikanens kardinaler beslutat. Påvens sista stund beskrivs som smärtfri.
– Tack för att du tog mig tillbaka till (Peters-)platsen.
Orden riktades till påvens personliga sjuksköterska Massimiliano Strappetti och kom att bli några av hans sista. Han yttrade dem efter att ha påsktalat på Petersplatsen i söndags och då även tagit en uppskattad rundtur bland åhörarna i sin "påvemobil".
Klockan 5.30 morgonen efter sågs de första tecknen på stroke. En timme senare gjorde han en avskedsgest till Strappetti, innan han gled in i koma, skriver Vatican News med hänvisning till de närvarande i rummet, som beskriver döden som snabb och smärtfri.

Kardinalen Kevin Farrell, den romersk-katolska kyrkans camerlengo (kammarherre), förseglar dörren till påvens sovrum efter beskedet att han avlidit på måndagen. Farrell leder nu tillfälligt Vatikanstaten. Foto: Vatican Media via AP/TT
Den formella dödsorsaken är stroke som ledde till koma och hjärtsvikt.
Håller radband
Redan dagen efter dödsbudet samlades de kardinaler som var på plats i Rom för att planera begravningen: Efter ceremonin på Petersplatsen, som inleds klockan 10 på lördag, kommer påve Franciskus stoft att tas in i Peterskyrkan, enligt deras beslut. Därefter transporteras kistan till kyrkan Santa Maria Maggiore i Rom, den plats där påven ville bli jordfäst.
På onsdag morgon ska den öppna kistan dock tas till Peterskyrkan där allmänheten får ta farväl av argentinske Franciskus som blev 88 år.

Den döde påve Franciskus händer håller ett radband. Foto: Vatican Media/AP/TT
Vatikanen har publicerat foton av hans stoft i en kista. Påven bär biskopsmössa, är klädd i vitt och rött och har ett radband mellan sina fingrar.
Flera länder har utlyst landssorg – bland dem Italien där perioden kommer vara i fem dagar.
Förstörd ring
Ett stort antal stats- och regeringschefer samt flera kungligheter har meddelat att de kommer till begravningen. Men varken Sveriges regering eller kungahus har ännu något besked om en svensk representant.
Sedan tidigare står det klart att det blir en mindre pampig ceremoni än den folklige och progressive Franciskus föregångare haft. Påven har önskat en enklare jordfästning i Santa Maria Maggiore, där hans favoritikon av jungfru Maria hänger. Han blir därmed den förste påven på över 100 år att begravas utanför Vatikanstaten.
Enligt påvens önskemål vilar hans stoft i en enklare kista av trä och zink, utan katafalk.
Kardinalerna i Vatikanen håller i nuläget på att se över den dagliga driften av kyrkan under veckorna innan konklav hålls och en ny påve väljs. I nuläget leds det dagliga arbetet i Vatikanen av kardinal Kevin Farrell, som var påvens kammarherre.
Men de uråldriga traditioner som tar vid när en påve går bort har satts i rullning. Påve Franciskus så kallade fiskarring och sigill har förstörts, så att de inte ska kunna användas av någon annan.