Influensa diagnostiseras inom traditionell kinesisk medicin som ”hetta” eller ”kyla”, beroende på symptom. En läkare i kinesisk medicin tar pulsen och tittar på tungan för att fastställa vilken typ av influensa det rör sig om. Symptom på hetta medicineras helt annorlunda än symptom på kyla. Medicinerna, som består av örter och huskurer, ger sällan biverkningar.
– I kinesisk medicin arbetar man förebyggande och tittar på människan i sin helhet. Man ställer en diagnos genom att prata med patienten om symptomen. Man tittar på tungan och gör pulsdiagnostik, säger Jun Ren Kullenberg, utbildad läkare i traditionell kinesisk medicin vid universitetet i Peking, Kina. Hon arbetar som akupunktör i Göteborg.
Vid influensa syns inte så mycket på tungan, kanske lite gulaktig beläggning, säger Jun Ren. Influensa diagnostiserar hon med benämningarna ”hetta” och ”kyla”. Om pulsen är ytlig och snabb diagnostiserar man ”hetta” och då har patienten vanligen feber, är varm och svettas. Vid ”kyla” fryser man, har värk i kroppen och man hostar genomskinligt slem, och då är pulsen ytlig och långsam.