Ny rapport: Invandrare överrepresenterade i brottsmisstankar
Personer med utländsk bakgrund står för en majoritet av de brottsmisstankar som registreras i Sverige, visar en ny rapport. Foto: Epoch Times-arkivbild


Personer med utländsk bakgrund står för en majoritet av de brottsmisstankar som registreras i Sverige, enligt en ny rapport.

Göran Adamson, docent i sociologi, skriver i en debattartikel i Göteborgs-Posten att han har uppdaterat Brå:s material och statistisk från SCB som sträcker sig fram till 2017.

Varierar mellan brottskategorierna

Brå publicerade en rapport 1996 som visades att andelen invandrare står för 32 procent inom kategorin skäligen misstänkta för brott. I den andra rapporten från 2005 framkommer det att personer med utländsk bakgrund står för omkring 46 procent av samtliga brott.

Adamson konstaterar i sin studie, ”Invandring och brottslighet – En datauppdatering för 2000-talet”, att personer med invandrarbakgrund står för en majoritet av de som registreras för brottsmisstankar. Det rör sig om 58 procent.

Samtidigt varierar andelen brottsmisstänkta som har utländsk bakgrund mellan de olika brottskategorierna. Vad gäller mord, dråp och misshandel med dödlig utgång har andelen skäligen misstänkta personer med invandrarbakgrund ökat från omkring 42 procent i slutet av 1980-talet till 73 procent 2017.

När det handlar om motsvarande siffror för brottskategorin misshandel rör det sig om en ökning från 34 procent till 63 procent.

Andelen personer med invandrarbakgrund som skäligen var misstänkt för våldtäkter har dock gått ner från 60 procent från början 2000-talet till 56 procent 2017.  

Kartläggning: Invandrare överrepresenterade i gruppvåldtäkter

”Hålla fast vid fakta”

I rapporten konstaterar Adamson att brottsfrekvensen inom gruppen som ej är folkbokförda har ökat kraftigt. Det rör sig som personer som illegalt befinner sig i Sverige, asylsökande som inte har kommit in i systemet, utländska kriminella ligor och tillfälliga besökare. Gruppens andel vad gäller brott har ökat från tre procent mellan åren 1985 och 1989 till 13 procent mellan åren 2013 och 2017.

Han menar att de senaste siffrorna uteslutande har att göra med att personer som har invandrarbakgrund ”nu utgör en större andel av vår befolkning”.

Samtidigt understryker han i sin debattartikel att data och statistik inte har med rasism att göra. I och med att det var 15 år sedan Brå publicerade sin rapport har han uppdaterat den eftersom det är ”en så angelägen samhällsfråga”.

”Om statistiska data underblåser högervindar är det inte statistikens fel. Det blir inte mindre sant bara för att vi inte tycker om det. Vi måste hålla fast vid fakta i samhällsanalysen oavsett om resultatet är behagligt eller oroväckande.”

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.