Kartläggning: Invandrare överrepresenterade i gruppvåldtäkter
Majoriteten av personer med invandrarbakgrund ligger bakom gruppvåldtäkter visar en granskning som Expressen gjort. Foto: Johan Nilsson/TT-arkivbild


Expressen har gjort en granskning av gruppvåldtäkter där 43 män dömts under 2016 och 2017. De dömda männen var i genomsnitt 21 år när brottet begicks och majoriteten av dem är utrikes födda eller är födda i Sverige av två utländska föräldrar, skriver tidningen.

– Förövarna är pojkar och yngre män, ofta kända för brott sedan tidigare men sällan sexbrott. Gruppvåldtäkt har mycket gemensamt med andra våldsbrott som begås i grupp som misshandel och rån, säger Niklas Långström, professor och analytiker vid Rättsmedicinalverket, till Expressen.

Enligt honom finns det skillnader mellan vilka som begår gruppvåldtäkter och enskilda våldtäkter. Gruppförövarna är ofta fyrkantiga och överdrivet dominanta i sina beteenden. De är också impulsiva och antisociala, säger han. En annan viktigt sak, enligt Långström, är gruppdynamiken som kan leda till allvarliga kränkningar av offret eller offren.

”Sammantaget är 40 av 43 dömda gärningsmän antingen utlandsfödda eller födda i Sverige med två invandrade föräldrar”, skriver Expressen.

Brottsförebyggande rådet (Brå) gör dock inte längre någon statistik mellan personer som är födda i Sverige och utrikes födda personer. Sist man gjorde en sådan studie var år 2005.

Stina Holmberg, utrednings- och forskningsråd på Brå och som också var medförfattare till 2005-studien, säger att hon inte är förvånad över Expressens kartläggning.

– I vår studie 2005 var det fem gånger vanligare att misstänkas för våldtäkt som utlandsfödd jämfört med den som var född i Sverige med två svenska föräldrar, säger Holmberg till tidningen.

Samtidigt säger hon att dessa invandrarkillar ”är en försvinnande liten del av alla som begår den här typen av brott” och ställer det i relation till de 163000 personer som sökte asyl i Sverige 2015.