Kristersson: Invandringskritiker hade rätt – ber dem om ursäkt
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Epoch Times-arkivbild


Ansvaret för den eskalerande gängkriminaliteten delas av många – även av Moderaterna. Det skriver Ulf Kristersson i ett inlägg på Facebook. Samtidigt ber han de som tidigt vågade uppmärksamma problemen om ursäkt.

I SVT:s Agenda på söndagen sade statsminister Stefan Löfven (S) att det inte finns någon koppling mellan gängkriminalitet och invandring. Det föranledde en hel del kritik från politiker och ledarskribenter som menar att det visst finns ett samband.

Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, skriver att det är ”alldeles uppenbart att gängkriminaliteten, skjutningarna och avrättningarna är starkt kopplade till alltför stor invandring och alltför dålig integration. Hur kan man ens låtsas något annat?”

Han menar att Löfven har fel när han säger att det inte gick att förutse utvecklingen vad gäller gängvåldet. Han skriver att Mauricio Rojas redan på 1990-talet varnade om utvecklingen i förorterna. Sedan vid 2000 började andra röster uppmärksamma detta som till exempel Alice Teodorescu Måwe.

”Så utvecklingen har i allra högsta grad kunnat förutses. Men alltför många i politiken bortsåg alltför länge från detta”, skriver han.

Samtidigt erkänner han att hans eget parti också har ett delansvar för utvecklingen och att man ”borde ha agerat tidigare, tydligare och kraftfullare”.

”Och i den mån mitt parti har bidragit till att smäda och frysa ut de röster som ville och vågade lyfta problemen, så förtjänar de min och mitt partis förbehållslösa ursäkt.”

Kristerssons Facebook-inlägg har fått stor uppmärksamhet och har hittills genererat i 1 600 delningar och 1 100 kommentarer.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.