Löfven: ”Den organiserade brottsligheten beror på segregation”
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Den grova brottsligheten i Sverige beror, enligt statsminister Stefan Löfven (S), på segregation och arbetslöshet i utsatta områden. Han menar samtidigt att det inte finns någon koppling mellan gängkriminalitet och invandring. Det säger han i SVT:s Agenda. Hans utspel får dock kritik.

– Den organiserade brottsligheten beror på segregation, att det har tillåtits fortgå allt för länge. Det viktigaste vi gör här är att minska skillnaderna i vårt samhälle, säger han i programmet.

Löfven menar att segregationen beror på hög arbetslöshet och låg sysselsättning i de utsatta områdena där den omfattande gängkriminaliteten sker.

– Men det hade det varit oavsett vem som hade bott där, om det var så att du hade satt dit människor som var födda i Sverige under samma förutsättningar, så får du samma resultat, säger han i Agenda.

Statsministerns utspel har fått hård kritik i sociala medier.

”Värsta mordsiffrorna bland unga i västeuropa. Pga arbetslöshet och klyftor? Skulle Sv socialpolitik vara så bedrövlig relativt andra länders? Pga att vi "inte såg det komma"? Vad "såg" andra som inte vi såg, vad gjorde de? Situationen fordrar faktiskt mer syrehaltiga svar än så”, skriver Peter Santesson, opinionschef för Demoskop, på Twitter.

Maria M Stenergard, migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson för Moderaterna, twittrar att Löfvens utspel ”blev smärtsamt tydligt att regeringen inte har någon plan för att knäcka gängvåldet.”

”Förenklade förklaringar och skylla ifrån sig-mentalitet tar oss ingenvart.”

Alice Teodoresco Måwe, ledarskribent och huvudsekreterare i Moderaternas idépolitiska programgrupp, skriver på Twitter att det inte är ”fattigdom som gör att man kastar sten, tänder på bilar, skjuter”. Hon menar att sådana förklaringar är ett hån mot alla de människor i världen som är fattiga och samtidigt sköter sig.

Folkbladets ledarskribent, Widar Andersson, skriver att det finns ett samband mellan gängkriminaliteten och den dåligt förda invandringspolitiken.

Han menar att det indirekt beror på att ”det stora och stadiga inflödet av nya invandrare har försvårat för många invandrarfamiljer som bott i utsatta stadsdelar i 10–15 år att få uppleva trygghet, bra skolor och bra service från Arbetsförmedling och SFI”.

Samtidigt skriver han att det direkt också beror på att ”det har kommit väldigt många unga män till Sverige under det senaste decenniet”.

– Unga män är mer brottsaktiva än andra.

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.