Löfven vill få nyanlända i arbete: De kan rensa stränder och vandringsleder
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Epoch Times-arkivbild


Regeringen har satt igång en ”integrationsoffensiv” och vill att fler nyanlända ska komma i arbete. Stefan Löfven (S) menar att de som är långt ifrån arbetsmarknaden kan rensa stränder och se till att vandringsleder är framkomliga. Det säger han i en intervju med Aftonbladet.

Flera förslag har lagts fram av regeringen till åtgärder i budgeten för 2020 vad gäller arbetsmarknadsinsatser. Bland annat vill man införa etableringsjobb för att stimulera anställning av nyanlända och långtidsarbetslösa. Man vill också att det tillförs medel till extratjänster, introduktionsjobb och arbetsmarknadsutbildning.

För att nyanlända snabbare ska komma i arbete vill regeringen bland annat ha ökade krav på svenskastudier. Löfven menar att det därmed ställs höjda krav på den enskilda.

– Sverige är byggt på plikt och rätt. Det är grunden för vårt välfärdssamhälle. Du har skyldigheten att aktivt bidra till samhället och då har du också rätten till utbildning eller ett nytt arbete om så krävs, säger han till tidningen.

Enligt statsministern och arbetsmarknadsministern, Eva Nordmark (S), är bland annat subventionerade anställningar ett sätt att lyckas och därmed få in en fot på arbetsmarknaden.

Både kommuner och fackliga organisationer har påpekat att många av de nyanlända inte har tillräckliga språkkunskaper för att få de arbeten som finns tillgängliga. Enligt Löfven skiljer det sig från person till person.

Han menar att yrkesutbildning gör att man snabbare kommer ut i arbete. Den som inte har någon utbildning kommer att ”få hjälp med ett arbete för att börja komma in på arbetsmarknaden och sedan kunna utbilda dig till precis det jobbet och förr eller senare kunna vara i jobbet som alla andra”, säger han till Aftonbladet.

På frågan vilken typ av jobb som de kan syssla med som är långt ifrån arbetsmarknaden, svarar Stefan Löfven:

– Det kan vara att rensa stränder, att se till att våra vandringsleder fungerar bra och är tillgängliga för människor. Det saknas inte arbetsuppgifter varken för den som har högre utbildning, den som har en mellanhög utbildning och den som ingen utbildning har.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.