Löfven: Vi har för många misslyckanden
Statsminister Stefan Löfven (S) fikar med poliser i Göteborg under sin turné i södra Sverige. Foto: Adam Ihse/TT


Statsminister Stefan Löfven (S) medger att det är värre i Sverige än i andra länder när det gäller vissa typer av grovt våld.

– Vi var inte tillräckligt förberedda, säger han.

Löfven har fått kritik av ledarskribenter och politiska kommentatorer efter sin intervju om gängvåldet i SVT:s Agenda. Kritikerna menar att statsministern var alldeles för otydlig i sina svar.

I samband med ett besök hos polisen i Göteborg ville Löfven förtydliga sig.

– Den grova kriminaliteten har fått fäste på grund av segregation, arbetslöshet, skolmisslyckande och en efterfrågan på droger, säger Löfven.

– Sverige har för många misslyckanden när det gäller integrationen.

Undvikande svar

De som kritiserar Agendaintervjun anser bland annat att Löfven var alldeles för undvikande när han svarade på frågor om kopplingen mellan kriminalitet och en stor invandring under många år.

Löfven förtydligar sig även på Facebook. Där skriver han att en "stor invandring under kort tid har försvårat integrationen av de som kommit".

Han understryker dock att kriminalitet inte har med etnicitet och hudfärg att göra.

– Det är de socioekonomiska faktorerna som avgör vem som blir och inte blir brottsling, säger han.

TT: Hade situationen sett annorlunda ut i dag om vi haft en invandring på samma nivå som Danmark och Norge?

– Om vi hade klarat integrationen hade vi haft en annan situation, säger Löfven.

Inte förberedda

Statsministern skriver på Facebook också att "när det gäller sprängningar och vissa andra typer av grovt våld är det värre här än i andra länder".

En förklaring till det är, enligt Löfven, att svensk polis varit dåligt rustad för att möta brottsutvecklingen.

– Vi har under för lång tid i Sverige inte förberett oss för att den här typen av våld också kan komma till Sverige, säger han.

– När den här brottsligheten började accelerera så var vi inte tillräckligt förberedda.

Löfven beskriver det som ett "delat politiskt misslyckande" för alla regeringar. Samtidigt försäkrar han att hans regering "från dag ett" arbetat för att göra samhället tryggare.

TT: Har vi varit naiva i Sverige?

– Jag vet inte om man ska använda just det ordet, men det är så att den här typen av våld, det har kommit successivt under en längre period. Vi hade ett annat våld i samhället förut, säger Löfven

– Nu skjuter man direkt i huvudet eller sätter en fyra kilos sprängladdning under en bil. Då måste vi ta i med andra medel och det kommer vi att göra.

Besöker Malmö

Löfven ska på onsdagen besöka Malmö, där han ska träffa representanter för det brottsförebyggande arbetet inklusive poliser. I Malmö har polisen kraftsamlat resurser från hela landet för att knäcka gängen i staden.

Enigt Löfven är det viktigt att polisen vinner den kampen, inte bara för Malmöborna, utan för hela Sverige.

– Det påverkar ju ett helt samhälles tilltro till förmågan att hantera det här, säger Löfven.

Polisen har uppgett man räknar med märkbara resultat inom sex månader. Löfven lovar att överväga all begäran från polisen om stöd, inklusive mer pengar för övertid.

– Vi följer utvecklingen väldigt, väldigt noga och oavsett vad det kan handla om så ska vi agera så vi knäcker brottsligheten.

TT: Hur mycket får det kosta?

– Det är en fråga som inte går att besvara. Kampen mot brottsligheten ska vi vinna.

(Peter Wallberg/TT)