Polisen lovar att vidta åtgärder för att hindra sprängningar i Sverige. Men utmaningen med den grova brottsligheten är komplex, enligt rikspolischef Anders Thornberg.
– Utvecklingen är väldigt allvarlig, säger han.
Polisen gör allt vad de kan för att människor i Sverige ska kunna känna sig trygga och säkra, säger Anders Thornberg vid en pressträff där polisen redogör för sitt arbete mot grova våldsbrott, med fokus på sprängningar.
– Våldet ska inte segra, säger han.
Han förstår att det kan finnas en oro bland många, bland annat på grund av den senaste tidens sprängningar, och säger att arbetet mot de grova våldsbrotten är en "oerhört komplex utmaning" för svensk polis.
– Vi jobbar med alla våra verksamheter för att få stopp på sprängningar och grov kriminalitet, säger Thornberg.
"Alla måste engagera sig"
Polisen jobbar på flera sätt mot sprängningar och grova våldsbrott, berättar Thornberg. Bland annat genom egen underrättelseverksamhet, från spaning till ingripande och utredning. De samverkar också internationellt och samarbetar med elva andra myndigheter i Sverige. Det är också viktigt att andra aktörer i samhället engagerar sig för att få stopp på det grova våldet, enligt Thornberg.
– Alla måste engagera sig och höra av sig till polisen om det som är av intresse, säger Thornberg.
Samtidigt utvecklar polisen hela tiden sin egen strategi i arbetet mot den grova brottsligheten. I närtid kommer omfattande beslut som påverkar hela polisens förmåga vid grov brottslighet, enligt Thornberg.
– Det kommer bli otroligt jobbigt att vara kriminell i Sverige, säger han.
Fler sprängningar
Polisen konstaterar att antalet sprängdåd har ökat det senaste året. Hittills i år har det skett fler sprängningar än vad det gjorde under hela förra året.
– I år har det blivit vanligare med hemmagjorda bomber och bangers som är fabrikstillverkade, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten vid Nationella operativa avdelningen.
Dessutom har explosionerna blivit allt allvarligare och inträffar nu på fler platser, enligt polisen.
– Det har blivit större med egen tillverkade termosbomber. Det som började i storstäderna har vi nu också sett i Linköping, Värnamo och Örebro. Det är en utveckling som är totalt oacceptabel, säger Mats Löfving, chef för Nationella operativa avdelningen.
(TT)