Vårsolens strålar är härliga – men också farliga. Allt fler kollar upp när solens UV-strålar är som starkast, vilket oroar Cancerfonden.
– Jag försöker alltid vara försiktig när jag är ute, säger soldyrkaren Beata Afola.
I samband med att våren – och med den även solen – gör sitt intåg på allvar i Sverige har Cancerfonden sett en trend på sociala medier. Främst unga personer använder appar som mäter UV-index för att maximera sitt sollapande.
Tanken med apparna är att de ska varna för farliga nivåer av UV-index, men de används alltså tvärtom. Och det är något som oroar Cancerfonden.
"Det här är en farlig utveckling. Att medvetet söka stark sol för att bli brun snabbare ökar risken för hudcancer", säger Fanny Pontan, sjuksköterska och sakkunnig inom onkologi på Cancerfonden, i ett pressmeddelande.
Medvetna unga
När TT frågar tre unga soldyrkare i Stockholm om de känner till fenomenet är svaret ett rungande "nej."
– Jag använder bara väderappen i telefonen för att se UV-index, men det är inte så att jag använder den för att se när det är som högst. Men å andra sidan är det inte tvärtom heller, säger Sara Bodin och berättar att hon tänker på farorna med att sola för mycket:
– Jag har solskydd i ansiktet året om. Det har jag börjat med på senare år. Jag tror att det är så att man pratar mer och mer om det. Hudvård är ju en uppåtgående trend och där ingår det att skydda sig mot solen. Kanske mest för att solen är ålderspåskyndande, men man vet ju också att solen är farlig.
"Inte högt UV"
Sara Bodins solande kompis Beata Afola berättar också att hon alltid ser till att skydda sig mot de farliga UV-strålarna.
– Jag försöker alltid vara försiktig när jag vistas ute. Men samtidigt upplever jag att det inte är så högt UV-index i Sverige alla gånger, säger hon.
Hudcancer är en av de vanligaste och snabbast ökande cancerformerna i Sverige, skriver Cancerfonden. Över 17 000 personer får en hudcancerdiagnos varje år. Nästan alla fall av malignt melanom – den allvarligaste formen – kan kopplas till våra solvanor.