Stöldligor knips åt i sju svenska hamnar
Polis, tull och kustbevakning deltar i den internationella operationen Trident som bland annat pågår i Trelleborgs hamn. Foto: Johan Nilsson/TT


De internationella stöldligorna ska stoppas från att ens komma in i Sverige. Det är målet under en pågående storsatsning i sju svenska hamnar.

Under en vecka pågår operationen som kallas Trident (treudd på svenska). Polis, tull och kustbevakning jobbar sida vid sida i bland annat Stockholm, Göteborg och Trelleborg. Under de första 36 timmarna kontrollerades 5 000 fordon och 22 personer stoppades från att resa in i landet.

– Här bygger vi väldigt mycket kunskap, underrättelse, för att vi ska kunna stoppa de här människorna från att ens komma in i Sverige. Det är vårt mål, säger Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning.

Tio länder

Operationen pågår i ytterligare tio länder och i samarbete med Europol. Stöldligorna opererar i många västeuropeiska länder och rör sig hela tiden över gränser. Därför måste också myndigheterna bli bättre på att samarbeta internationellt, framhåller Mats Löfving.

Svensk polis arbetar i dag nära polisen i till exempel Litauen, Polen, Georgien och Rumänien.

– Kraven på att den svenska polisens tentakler ska leda ut i världen bara ökar, säger han.

"Här bygger vi väldigt mycket kunskap, underrättelse, för att vi ska kunna stoppa de här människorna från att ens komma in i Sverige. Det är vårt mål", säger Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning. Foto: Johan Nilsson/TT

Två miljarder

Stöldgods för två miljarder förs ut ur Sverige varje år, enligt Larmtjänst och försäkringsbranschen.

Internationella brottsnätverk ligger bakom åtminstone hälften av bostadsinbrotten i Sverige och 90 procent av stölderna av bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner, enligt polisens bedömning.

– Vanliga människor i hela Sverige drabbas väldigt hårt av denna typ av kriminalitet, säger Mats Löfving.

Regeringen har gett polisen i uppdrag att jobba närmare tull och kustbevakning mot brottsnätverken. Alla tre myndigheterna jobbar redan i hamnarna, men med olika uppgifter.

Vikarierande generaltulldirektör Fredrik Holmberg ger ett exempel från den pågående operationen:

– Vi har exempelvis hittat utgående narkotika och då klipper vi till och tar det. Hittar vi stöldgods är det polisen som tar det. Skulle vi hitta gods som är dåligt lastat eller farliga varor, då kan Kustbevakningen gå in.

Går fortare

Den stora poängen är att det går fortare när de tre myndigheterna jobbar sida vid sida, anser Kustbevakningens generaldirektör Therese Mattsson. Men varför inte då jobba så här alltid?

– Vi har inte resurser. Vårt huvuduppdrag är ju miljöräddning och sjöövervakning. Men i mån av möjlighet ställer vi självklart upp och stöttar både polisen och Tullverket.

(Cecilia Klintö/TT)

Fakta

Stöldgods för miljarder kronor

Stöldgods för två miljarder förs ut ur Sverige varje år, enligt Larmtjänst och försäkringsbranschen.

Internationella brottsnätverk ligger bakom åtminstone hälften av bostadsinbrotten och 90 procent av stölderna av bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner, enligt polisens bedömning.

Nätverken har oftast sin bas i östra Europa, till exempel Litauen, Polen och Rumänien.

De är verksamma i flertalet västeuropeiska länder och förflyttar sig systematiskt och ofta mellan länder för att undgå gripande.

I Sverige får de hjälp av kontaktpersoner med boende och lagring av stöldgods.

Källa: "Internationella brottsnätverk inom organiserad tillgreppsbrottslighet", polisens Nationella operativa avdelning, april 2019