Den fina 1800-talssagan om skolflickan Skrållan är tänkvärd och ger även en ögonblicksbild av den tiden. Till det bjuder vi på godisbollarna med smak av lakrits och hallon – gott som godis, till fikat eller på utflykten. Med naturlig sötning och både gluten- och laktosfria passar de för många.
Lakrits och hallon är en god smakkombination och de här godisbollarna är dessutom nyttiga. Medan cashewnötter och pumpakärnor innehåller bra fetter, så hjälper fänkålsfröna matsmältningen. Bollarna är enkla att göra och sötas naturligt med dadlar.
Prova också att göra eget hallonpulver av säsongens hallon. De papperstunna bitarna man gör av hallonmassa kan sparas länge om de förvaras torrt i en tättslutande burk, och sedan tas fram för att göra pulver vid behov.
"Ett kargt land"
Zacharias Topelius, 1818-1898, var en finlandssvensk författare, historiker och poet som växte upp i finska Nykarleby. Han skrev bland annat för barn i ”Läsning för barn”.
Under sitt författarskap kom han att behärska de flesta litterära genrer och verken präglas av romantik och kristendom. Han hade ett sant naturintresse, vilket återspeglas i hans skrivande. Topelius verk kom att forma finländarnas uppfattning om deras historia, geografi och natur, liksom om dem själva. I de läroböcker han skrev betonade han ofta betydelsen av arbetet i ett kargt land med svårt klimat. Hans ”Boken om vårt land” blev den mest lästa boken i Finland efter Bibeln.
Hans berättelse ”Lilla Skrållan” eller ”Det skrynkliga förklädet” publicerade han i samlingen ”Läsning för barn”, som gavs ut i åtta delar 1865-1896.
Receptet följer efter sagan.
Lilla Skrållan eller Det skrynkliga förklädet
I småbarnsskolan gick i fjol
en liten snäll och fattig flicka
med ögon som en sommarsol
och rutig halsduk, randig kjol
och strumpor, som hon själv lärt sticka.
Fastän hon var ett fattighjon
var hon så ren, den lilla fjollan,
och snygg om näsan, blank om skon,
men skrynkligt förklä hade hon,
och därför kallades hon Skrållan.
Vad hjälpte det, att hon var klok
och kunde stava tryckt och skrivet
och läste flinkt "Naturens bok”?
Ack, förklät, förklät var på tok,
och det var Skrållans sorg i livet.
"Hur kan man sådant förklä ha?”
sad' lärarinnan. ”Det är ynkligt.
Säg, har du sopat spisarna
och burit mat åt grisarna?
Och varför är ditt förklä skrynkligt?"
Det hörde lilla Skrållan på
och teg bedrövad under trätan;
men nästa gång kom hon ändå
med förklät skrynkligt likaså
på både avigan och rätan.
"Det går ej an, det är ej rätt",
sad' lärarinnan. "Kära Skrålla,
är förklät ej i morgon slätt,
så skyll dig själv, mitt barn, för det
att du i skamvrån får dig hålla."
Jo, jo, här var processen kort,
här hjälpte ej att saken skruva,
och Skrållan stackare gick bort
med ögon av den röda sort,
som när man har en duktig snuva.
Nu hände nästa morgon, att
just lärarinnan gick till hamnen.
Där såg hon Skrållan, sysselsatt
att plocka stickor som en skatt
och bära vedträn uti famnen.
Ty så gick Skrållan alla dar
att tigga litet ved från skutan,
och, klädd till skolan, som hon var,
hon veden till sin mamma bar,
som annars nog fått frysa utan.
Då märktes nog, varav det kom,
att Skrållans förklä satt så illa,
och lärarinnan tycktes som
hon inte låtsade därom,
men inom sig så log hon stilla.
När Skrållan kom till skolan nu
förlägen, rädd och röd om näsan,
begynte barnen sjuttisju
att titta bort till skamvrån - hu! -
där Skrålla skulle få sig snäsan.
Men lärarinnan sad': "Min vän,
kom hit, min kära lilla tippa!
Väl är ditt förklä skrynkligt än, men
nu vet jag rätta orsaken,
och skamvrån skall du nu få slippa.
Visst är det bra att putsad gå
och vara mån om sina kläder;
men mycket bättre är ändå
att vara i sitt hjärta så,
att det båd' Gud och mänskor gläder.
Och efter förklät skrynklats, när
du gick att ved åt mamma samla,
så tag det nya förklät här,
och det med samma hjärta bär,
som du har burit förr det gamla.
Men att det ej må skrynklas ner,
så skall jag ved åt mamma skicka.
Och 'Skrållan' är ej öknamn mer,
det är ett namn, som heder ger,
och det har du förtjänt, min flicka."
Så sagt. Och alla barn i fjol,
de tyckte just precis detsamma;
och Skrållan sken just som en sol
uti sitt förklä och sin kjol,
när hon gick hem igen till mamma.
Godisbollar med lakrits och hallon
Det här behövs för ca 30 st
20 st färska dadlar
1 dl riven kokos
2 dl cashewnötter
1 dl pumpakärnor
2 msk lakritspulver
2 tsk kokosolja
2 tsk fänkål, mortla
nypa salt
hallonpulver att rulla i, köpt eller hemgjort (se nedan)
Gör så här
Mortla fänkålsfröna. Mixa nötterna och pumpakärnorna fint i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en smet.
Forma bollarna. Rulla dem i hallonpulver eller använd en tesil för att pudra pulver över dem, eftersom pulvret lätt sugs upp i bollen.
Hallonpulver
Gör så här
Passera färska eller tinade hallon genom en finmaskig sil. Bred ut hallonmassan tunt på ett bakplåtspapper. Låt stå i ugn på 50 grader, med ugnsluckan på glänt i några timmar tills det blivit torr som papper. Bryt till bitar och mortla till ett pulver.
Förvara de torkade bitarna torrt och mörkt för att bevara mest av näringen. Ta fram bitar och mortla till pulver vid behov.
Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.