loading
Hallon och lakrits ger en god smakkombination. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Hallon och lakrits ger en god smakkombination. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Blogg

Moralkakor: ”Det skrynkliga förklädet” och godisbollar med lakrits och hallon

Eva Sagerfors

Den fina 1800-talssagan om skolflickan Skrållan är tänkvärd och ger även en ögonblicksbild av den tiden. Till det bjuder vi på godisbollarna med smak av lakrits och hallon – gott som godis, till fikat eller på utflykten. Med naturlig sötning och både gluten- och laktosfria passar de för många.

Lakrits och hallon är en god smakkombination och de här godisbollarna är dessutom nyttiga. Medan cashewnötter och pumpakärnor innehåller bra fetter, så hjälper fänkålsfröna matsmältningen. Bollarna är enkla att göra och sötas naturligt med dadlar.

Prova också att göra eget hallonpulver av säsongens hallon. De papperstunna bitarna man gör av hallonmassa kan sparas länge om de förvaras torrt i en tättslutande burk, och sedan tas fram för att göra pulver vid behov.

"Ett kargt land"

Zacharias Topelius, 1818-1898, var en finlandssvensk författare, historiker och poet som växte upp i finska Nykarleby. Han skrev bland annat för barn i ”Läsning för barn”.

Zacharias Topelius vid sitt skrivbord. Foto: Svenskbygden 1/2009/Public Domain

Under sitt författarskap kom han att behärska de flesta litterära genrer och verken präglas av romantik och kristendom. Han hade ett sant naturintresse, vilket återspeglas i hans skrivande. Topelius verk kom att forma finländarnas uppfattning om deras historia, geografi och natur, liksom om dem själva. I de läroböcker han skrev betonade han ofta betydelsen av arbetet i ett kargt land med svårt klimat. Hans ”Boken om vårt land” blev den mest lästa boken i Finland efter Bibeln.

Hans berättelse ”Lilla Skrållan” eller ”Det skrynkliga förklädet” publicerade han i samlingen ”Läsning för barn”, som gavs ut i åtta delar 1865-1896.

Receptet följer efter sagan.

Lilla Skrållan eller Det skrynkliga förklädet

I småbarnsskolan gick i fjol

en liten snäll och fattig flicka

med ögon som en sommarsol

och rutig halsduk, randig kjol

och strumpor, som hon själv lärt sticka.

 

Fastän hon var ett fattighjon

var hon så ren, den lilla fjollan,

och snygg om näsan, blank om skon,

men skrynkligt förklä hade hon,

och därför kallades hon Skrållan.

 

Vad hjälpte det, att hon var klok

och kunde stava tryckt och skrivet

och läste flinkt "Naturens bok”?

Ack, förklät, förklät var på tok,

och det var Skrållans sorg i livet.

 

"Hur kan man sådant förklä ha?”

sad' lärarinnan. ”Det är ynkligt.

Säg, har du sopat spisarna

och burit mat åt grisarna?

Och varför är ditt förklä skrynkligt?"

 

Det hörde lilla Skrållan på

och teg bedrövad under trätan;

men nästa gång kom hon ändå

med förklät skrynkligt likaså

på både avigan och rätan.

 

"Det går ej an, det är ej rätt",

sad' lärarinnan. "Kära Skrålla,

är förklät ej i morgon slätt,

så skyll dig själv, mitt barn, för det

att du i skamvrån får dig hålla."

 

Jo, jo, här var processen kort,

här hjälpte ej att saken skruva,

och Skrållan stackare gick bort

med ögon av den röda sort,

som när man har en duktig snuva.

 

Nu hände nästa morgon, att

just lärarinnan gick till hamnen.

Där såg hon Skrållan, sysselsatt

att plocka stickor som en skatt

och bära vedträn uti famnen.

 

Ty så gick Skrållan alla dar

att tigga litet ved från skutan,

och, klädd till skolan, som hon var,

hon veden till sin mamma bar,

som annars nog fått frysa utan.

 

Då märktes nog, varav det kom,

att Skrållans förklä satt så illa,

och lärarinnan tycktes som

hon inte låtsade därom,

men inom sig så log hon stilla.

 

När Skrållan kom till skolan nu

förlägen, rädd och röd om näsan,

begynte barnen sjuttisju

att titta bort till skamvrån - hu! -

där Skrålla skulle få sig snäsan.


Men lärarinnan sad': "Min vän,

kom hit, min kära lilla tippa!

Väl är ditt förklä skrynkligt än, men

nu vet jag rätta orsaken,

och skamvrån skall du nu få slippa.

 

Visst är det bra att putsad gå

och vara mån om sina kläder;

men mycket bättre är ändå

att vara i sitt hjärta så,

att det båd' Gud och mänskor gläder.

 

Och efter förklät skrynklats, när

du gick att ved åt mamma samla,

så tag det nya förklät här,

och det med samma hjärta bär,

som du har burit förr det gamla.

 

Men att det ej må skrynklas ner,

så skall jag ved åt mamma skicka.

Och 'Skrållan' är ej öknamn mer,

det är ett namn, som heder ger,

och det har du förtjänt, min flicka."

 

Så sagt. Och alla barn i fjol,

de tyckte just precis detsamma;

och Skrållan sken just som en sol

uti sitt förklä och sin kjol,

när hon gick hem igen till mamma.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Godisbollar med lakrits och hallon

Det här behövs för ca 30 st

20 st färska dadlar

1 dl riven kokos

2 dl cashewnötter

1 dl pumpakärnor

2 msk lakritspulver

2 tsk kokosolja

2 tsk fänkål, mortla

nypa salt

hallonpulver att rulla i, köpt eller hemgjort (se nedan)

Gör så här

Mortla fänkålsfröna. Mixa nötterna och pumpakärnorna fint i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en smet.

Forma bollarna. Rulla dem i hallonpulver eller använd en tesil för att pudra pulver över dem, eftersom pulvret lätt sugs upp i bollen.

Hallonpulver

Gör så här

Passera färska eller tinade hallon genom en finmaskig sil. Bred ut hallonmassan tunt på ett bakplåtspapper. Låt stå i ugn på 50 grader, med ugnsluckan på glänt i några timmar tills det blivit torr som papper. Bryt till bitar och mortla till ett pulver.

Förvara de torkade bitarna torrt och mörkt för att bevara mest av näringen. Ta fram bitar och mortla till pulver vid behov.

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Hallon och lakrits ger en god smakkombination. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Hallon och lakrits ger en god smakkombination. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Blogg

Moralkakor: ”Det skrynkliga förklädet” och godisbollar med lakrits och hallon

Eva Sagerfors

Den fina 1800-talssagan om skolflickan Skrållan är tänkvärd och ger även en ögonblicksbild av den tiden. Till det bjuder vi på godisbollarna med smak av lakrits och hallon – gott som godis, till fikat eller på utflykten. Med naturlig sötning och både gluten- och laktosfria passar de för många.

Lakrits och hallon är en god smakkombination och de här godisbollarna är dessutom nyttiga. Medan cashewnötter och pumpakärnor innehåller bra fetter, så hjälper fänkålsfröna matsmältningen. Bollarna är enkla att göra och sötas naturligt med dadlar.

Prova också att göra eget hallonpulver av säsongens hallon. De papperstunna bitarna man gör av hallonmassa kan sparas länge om de förvaras torrt i en tättslutande burk, och sedan tas fram för att göra pulver vid behov.

"Ett kargt land"

Zacharias Topelius, 1818-1898, var en finlandssvensk författare, historiker och poet som växte upp i finska Nykarleby. Han skrev bland annat för barn i ”Läsning för barn”.

Zacharias Topelius vid sitt skrivbord. Foto: Svenskbygden 1/2009/Public Domain

Under sitt författarskap kom han att behärska de flesta litterära genrer och verken präglas av romantik och kristendom. Han hade ett sant naturintresse, vilket återspeglas i hans skrivande. Topelius verk kom att forma finländarnas uppfattning om deras historia, geografi och natur, liksom om dem själva. I de läroböcker han skrev betonade han ofta betydelsen av arbetet i ett kargt land med svårt klimat. Hans ”Boken om vårt land” blev den mest lästa boken i Finland efter Bibeln.

Hans berättelse ”Lilla Skrållan” eller ”Det skrynkliga förklädet” publicerade han i samlingen ”Läsning för barn”, som gavs ut i åtta delar 1865-1896.

Receptet följer efter sagan.

Lilla Skrållan eller Det skrynkliga förklädet

I småbarnsskolan gick i fjol

en liten snäll och fattig flicka

med ögon som en sommarsol

och rutig halsduk, randig kjol

och strumpor, som hon själv lärt sticka.

 

Fastän hon var ett fattighjon

var hon så ren, den lilla fjollan,

och snygg om näsan, blank om skon,

men skrynkligt förklä hade hon,

och därför kallades hon Skrållan.

 

Vad hjälpte det, att hon var klok

och kunde stava tryckt och skrivet

och läste flinkt "Naturens bok”?

Ack, förklät, förklät var på tok,

och det var Skrållans sorg i livet.

 

"Hur kan man sådant förklä ha?”

sad' lärarinnan. ”Det är ynkligt.

Säg, har du sopat spisarna

och burit mat åt grisarna?

Och varför är ditt förklä skrynkligt?"

 

Det hörde lilla Skrållan på

och teg bedrövad under trätan;

men nästa gång kom hon ändå

med förklät skrynkligt likaså

på både avigan och rätan.

 

"Det går ej an, det är ej rätt",

sad' lärarinnan. "Kära Skrålla,

är förklät ej i morgon slätt,

så skyll dig själv, mitt barn, för det

att du i skamvrån får dig hålla."

 

Jo, jo, här var processen kort,

här hjälpte ej att saken skruva,

och Skrållan stackare gick bort

med ögon av den röda sort,

som när man har en duktig snuva.

 

Nu hände nästa morgon, att

just lärarinnan gick till hamnen.

Där såg hon Skrållan, sysselsatt

att plocka stickor som en skatt

och bära vedträn uti famnen.

 

Ty så gick Skrållan alla dar

att tigga litet ved från skutan,

och, klädd till skolan, som hon var,

hon veden till sin mamma bar,

som annars nog fått frysa utan.

 

Då märktes nog, varav det kom,

att Skrållans förklä satt så illa,

och lärarinnan tycktes som

hon inte låtsade därom,

men inom sig så log hon stilla.

 

När Skrållan kom till skolan nu

förlägen, rädd och röd om näsan,

begynte barnen sjuttisju

att titta bort till skamvrån - hu! -

där Skrålla skulle få sig snäsan.


Men lärarinnan sad': "Min vän,

kom hit, min kära lilla tippa!

Väl är ditt förklä skrynkligt än, men

nu vet jag rätta orsaken,

och skamvrån skall du nu få slippa.

 

Visst är det bra att putsad gå

och vara mån om sina kläder;

men mycket bättre är ändå

att vara i sitt hjärta så,

att det båd' Gud och mänskor gläder.

 

Och efter förklät skrynklats, när

du gick att ved åt mamma samla,

så tag det nya förklät här,

och det med samma hjärta bär,

som du har burit förr det gamla.

 

Men att det ej må skrynklas ner,

så skall jag ved åt mamma skicka.

Och 'Skrållan' är ej öknamn mer,

det är ett namn, som heder ger,

och det har du förtjänt, min flicka."

 

Så sagt. Och alla barn i fjol,

de tyckte just precis detsamma;

och Skrållan sken just som en sol

uti sitt förklä och sin kjol,

när hon gick hem igen till mamma.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Godisbollar med lakrits och hallon

Det här behövs för ca 30 st

20 st färska dadlar

1 dl riven kokos

2 dl cashewnötter

1 dl pumpakärnor

2 msk lakritspulver

2 tsk kokosolja

2 tsk fänkål, mortla

nypa salt

hallonpulver att rulla i, köpt eller hemgjort (se nedan)

Gör så här

Mortla fänkålsfröna. Mixa nötterna och pumpakärnorna fint i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en smet.

Forma bollarna. Rulla dem i hallonpulver eller använd en tesil för att pudra pulver över dem, eftersom pulvret lätt sugs upp i bollen.

Hallonpulver

Gör så här

Passera färska eller tinade hallon genom en finmaskig sil. Bred ut hallonmassan tunt på ett bakplåtspapper. Låt stå i ugn på 50 grader, med ugnsluckan på glänt i några timmar tills det blivit torr som papper. Bryt till bitar och mortla till ett pulver.

Förvara de torkade bitarna torrt och mörkt för att bevara mest av näringen. Ta fram bitar och mortla till pulver vid behov.

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024