Moralkakor: ”Den vise och narren” och kladdkaka med hemgjord lemon curd
Nya enkla recept bakas med gamla visdomar
Choklad och syrliga smaker. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Hur kan vi vara goda människor och ge ett gott bidrag i världen? Legenden om de två männen är tänkvärd för stora som små. Till den serverar vi en kladdig chokladkaka med ett syrligt täcke av citronkräm, fri från gluten, vitt socker och laktos.

Kladdkakan, tillsammans med den hemgjorda lemon curden i perfekt smakbalans, är uppskattad att bjuda på. Chokladen passar bra mot det syrliga i citronkrämen och bär eller frukt med lite syrlig smak.

Receptet kommer från boken ”Nyttigare Gott”, ett resultat från bloggen ”Under vårt tak” som drivs av Jenny och Magnus Andersson och som är inriktad på paleokost. Det innebär att recepten är fria från gluten, raffinerat socker och laktos. Enligt parets egen erfarenhet kan en sådan kost läka tarmen och ge en bättre hälsa.

Kakan är krämig och kan stilla chokladsuget för de flesta. En variant på receptet blir en lyxig valnötsbrownie. Byt då ut kokosflingorna mot 1 dl mandelmjöl. När smeten är färdig, tillsätt 1 dl valnötter. Använd en fyrkantig form och skär upp i rutor.

Del av god litteratur för unga

Legenden om ”Den vise och narren” är tänkvärd och skriven av Anna H Lindström. Den återfinns i Barnbiblioteket Sagas ”Den heliga Lucia och andra legender och sägner”, från 1939. Boken är nummer 135 i serien böcker som togs fram av Svensk Läraretidnings Förlag med start 1899 för att ge barn tillgång till god litteratur med illustrationer av konstnärligt hög kvalitet.

Kända svenskar som Helena Nyblom, Carl Larsson och Jenny Nyström bidrog mot god betalning med berättelser och illustrationer. Här gavs folksagor från Sverige och andra länder ut tillsammans med klassiker som ”Robinson Kruse” och ”Jorden runt på 80 dagar”. De publicerades häftesvis för att skickas till skolorna. Fram till 1954 hann det bli 256 böcker.

I den här versionen av legenden är språket ändrat något. Receptet följer efter sagan.

Den vise och narren

En dag knackade det på himmelrikets gyllene port. Sankte Per öppnade och fick se två män stå där utanför. Båda var gamla, böjda och trötta. Det märktes att de längtade efter evighetens ljuvliga ro.

Sankte Per frågade den som stod närmast vem han var. Den gamle svarade med värdighet:

– Jag är en vis. Hela mitt liv har jag tillbringat med att studera, forska och samla vetande. Men så tror jag mig också ha pejlat det mänskliga vetandet till grunden och murat ett stycke på den byggnad av kunskap, som mänskligheten reser som sin ärestod. Jag vet allt, som en människa kan veta och kan svara på allt, ty jag är en vis man.

Sankte Per vände sig då till den andre mannen; en man i grann, men trasig dräkt. Ödmjuk i medvetandet om sin egen ringhet mumlade han:

– Jag är blott en gammal narr. Hela mitt liv har jag måst gyckla för människorna för att förtjäna bröd åt de mina och mig själv. Intet vet jag, intet kan jag, intet förstår jag, du himmelrikets väktare.

När han sedan vände sig bort var det för att dölja sin gråt.

Sankte Per funderade och sade:

– Av det yttre att döma synes det vara mycket olika beställt hos er bägge med både vetande och självmedvetande. Men låt mig se era hjärtan. De talar sitt eget språk som jag är van att tyda.

De båda männen tog fram sina hjärtan och visade dem för Sankte Per.

Den vise höll fram sitt hjärta med lugn och stolthet. Det var helt och oskadat, men torrt, grått och hoptorkat. Narrens däremot, var lika trasigt som hans dräkt; det var sargat och illa medfaret. Dock hade det trots allt ännu kvar livets röda färg. Narren böjde sitt huvud, full av skam.

Då log Sankte Per ett soligt leende och sade till narren:

– Kom du. Du är redo för Vår Herres paradis. Du har levat, lidit och lärt … Men för dig, sade han till den vise, finnes här ej plats ännu. Vänd åter till jordelivet och kom igen när du har lärt dig att tänka på någon annan än dig själv. När du lärt dig att lida och kämpa för andra och insett att allt vetande på jorden är ett intet emot förståelse av livet självt, när du förstått att godhet och barmhärtighet är förmer än kunskap och visdom, då är du välkommen tillbaka.

Den fattige mannen blev insläppt genom den gyllene porten, medan den vise fick vända om till det grå jordelivet.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Kladdkaka med hemgjord lemon curd

Kladdkaka

Det här behövs för 10-12 bitar

130 g urkärnade dadlar

1 dl riven kokos

2 dl mandelmjöl

5 msk raw kakao (eller vanlig)

4 msk kokossocker

1 tsk äkta vaniljpulver

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

2 st ägg

½ dl smält kokosolja

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg de urkärnade dadlarna i en matberedare med knivblad. Häll på den rivna kokosen. Mixa dadlarna och kokosen till en kladdig deg.

Häll ner de torra ingredienserna i matberedaren och mixa lite till. Knäck i äggen och mixa ytterligare.

På slutet tillsätter du även den smälta kokosoljan och mixar lite till.

Klä botten av springformen (cirka 21 cm i diameter) med bakplåtspapper och pensla hela formen med lite smält kokosolja. Klicka i smeten och bred ut den. Grädda mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter tills kakan fått en tunn ”hård yta”.

Ta ut kakan och låt svalna helt. Före servering, bred önskad mängd lemon curd på kladdkakan och dekorera med valfria bär.

Det går bra att göra kladdkakan dagen (dagarna) innan och förvara i kylen. Servera tillsammans med vispad kokosgrädde och en god kopp kaffe.

Lemon curd

Det här behövs för cirka 3 dl

3 st ägg

0,7 dl honung

zest från 1 st citron

1,2 dl pressad citron

6 msk kokosolja

Gör så här

Knäck äggen i en kastrull och häll i honungen. Tillsätt rivet citronzest. Vispa samman.

Pressa citronerna på saft. Tillsätt kokosoljan och den pressade citronsaften. Sätt på medelvärme och vispa lätt tills kokosoljan smält. Fortsätt vispa tills lemon curden tjocknat och det börjar komma upp små kokbubblor på ytan.

Dra bort kastrullen från spisen.

Sila lemon curden genom en sil ner i en glasburk med lock. När din lemon curd svalnat något sätter du på locket och låter den stå över natten för att kylas och tjockna ytterligare.

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.