Sommaren har kommit. Det märker vi på att myggen är här. Men efter eget huvud har vi nu gjort en myggolja på skvattram som vi ska prova.
Att det kan vara besvärligt med mygg behöver jag inte säga. Det känns iallafall bra att ha ett myggmedel som man vet fungerar.
När jag vandrade i fjällen en gång för länge sedan rollade jag myggmedlet MyggA på armarna. Det blev långa, röda streck på huden. Sedan dess har jag inte köpt den igen. Alla reagerar förstås inte likadant, men något människo-ovänligt måste det vara i den. Kanske har de ändrat innehållet sedan dess, men till mig och barnen väljer jag något annat.
Hemgjord med sprej
När jag laddade för familjens första fjälltur med tält, 2014, gjorde jag en egen myggolja efter ett recept jag hittade på nätet. Den gjorde jag på olivolja och ett antal eteriska oljor som jag hade beställt. Jag blandade den i en liten, blå glasflaska med sprej. Men den duschade inte som jag hade tänkt, utan droppade eller rann beroende på hur häftigt jag tryckte. När jag lärt mig det så gick ju det också bra förstås.
Det var först på kvällskvisten de sista kvällarna som myggen kom, men då var det så myggigt att jag inte vet om det gjorde någon skillnad med oljan. För barnen var det ändå läggdags så det gick bra för dem. Jag satt inte ute någon lång stund efter att de hade somnat i tältet, bara så att jag hann beskåda den vackra utsikten en stund i solen. Eftersom det var midnattssol var det ingen idé att sitta och vänta på att det skulle bli mörkt.
Eftersom vi hade valt att vara på fjället strax efter midsommar, just innan den stora mygginvasionen kom, blev turen ett bra minne.
Skvattram mot mygg
För några veckor sedan var jag och barnen i skogen. Det var bara någon enstaka mygga som hade kommit. Jag berättade för barnen att man kan gnida blad från skvattram på huden så håller sig myggen undan. Det fanns mycket skvattram där vi gick och barnen kände doften från bladen och gned lite här och där.
Dottern på 10 år, föreslog att vi skulle göra en myggolja på skvattram och prova hur den fungerar mot mygg. Även om det ofta finns skvattram där man går i skogen så kan det vara bra att ha ett medel på flaska när man är på andra ställen. Sexåringen nappade också på idén och de plockade båda två.
Sexåringen plockade dem i sin keps och de ramlade ur säkert tre gånger på väg tillbaka. Vi hjälptes åt och plockade upp de värdefulla bladen igen.
När vi kom hem tog jag fram en mindre glasburk och så småningom gick det att enas om att göra en myggolja tillsammans istället för varsin. De klippte bladen smått ner i burken och hällde på ekologisk olivolja till dubbla mängden. Locket på, och så fick burken stå i ett soligt fönster ett par veckor. Dottern svängde runt innehållet så gott som varje dag.
Jag har ju hört att skvattram är bra att gnida på huden mot mygg, men en olja med skvattram fick bli ett experiment.
Oljan doftar fint av skvattram och är nu klar och hälld på flaska, med en droppkork den här gången. Den verkar inte läcka som jag tycker att sprejkorken gör.
Vi testar oljorna
Jag vet inte hur verkan är hos den gamla oljan jag gjorde så jag tyckte det var lika bra att testa den också. Vi har skog och gott om mygg vid vårt hus, så det blev en bra plats för experimentet.
Pojkarna fick av den ena oljan på ena armen och den andra oljan på den andra armen. Det tyckte de var spännande. Det doftade fortfarande mycket av den gamla oljan.
Sedan skickade jag ut pojkarna för att leka och att titta hur myggen betedde sig. Jag sa till dem att om det kom någon mygga som verkade vilja sitta på armen så skulle de vänta och se om de satte sig. Då skulle de göra ett streck på ett papper som jag gjort i ordning så att de kunde dokumentera effekten mot myggen.
Slutsatsen är att det är möjligt att båda myggmedlen fungerar. Det blev inga streck på pappret som räknades. Men om bristen på intresserade myggor berodde på att där inte var så mycket mygg just då, på att pojkarna inte höll sig stilla nog eller på de utmärkta, hemgjorda oljorna, det kan jag inte vara säker på än. Vi fortsätter experimentet.