loadingHur länge kan man äta chokladen egentligen? Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
Hur länge kan man äta chokladen egentligen? Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes

Chokladen håller längre än du tror

Boel Holm/TT

Hör du till dem som tror att chokladen blivit dålig när den fått en vit hinna? Då har du fel – men är inte ensam.

Choklad håller bra långt efter bäst före-datum, ändå nöjer sig en tredjedel med att titta på datumet för att avgöra om den är ätbar, visar en undersökning Kantar gjort åt matsvinnsappen Too good to go.

Nästan två av tre smakar på chokladen.

– På choklad kan det finnas avvikelser rent kosmetiskt, en vit hinna, som gör att den inte ser god ut. Då uppmanar vi att lukta och smaka och är den inte okej så känner man det, säger Sverigechefen Sofia Edholm.

Trots de höga chokladpriserna svarar 52 procent att de kommer att köpa lika mycket choklad som de brukar i påsk. Foto: Emil Langvad/TT

Torrt och svalt

Choklad utan fyllning och tillsatser håller sig i minst ett år om den förvaras rätt. Ju färre tillsatser och ju högre kakaohalt den har, ju längre håller den.

Hur förvarar man då chokladen bäst? 31 procent vill ha den i kylskåpet, men det är inte bästa stället.

– Förvara den torrt och svalt, mellan 15–20 grader och flytta den inte mellan olika temperaturer.

21 procent svarade att de slänger chokladen om den har en vit hinna – helt i onödan. Det vita är inte mögel som många tror, utan fett- eller sockerblomning som uppstår om chokladen utsatts för olika temperaturer eller blivit fuktig.

– Det har väldigt lite påverkan på kvaliteten utan är mer något som kanske inte ser så trevligt ut.

Använd i matlagning

Tycker man att det vita ser oaptitligt ut ger Sofia Edholm rådet att använda chokladen i till exempel bakning eller smälta och göra annat godis.

Samma gäller för påskharar och ägg i choklad. De är dyra precis före påsk men hamnar sedan i reakorgarna.

– Det smakar ju lika gott när det är en kanin som en chokladkaka. Men tycker man inte att det känns så roligt med formen kan man till exempel göra chokladmousse eller en chokladsås.

Sedan mars förra året har chokladen blivit 28,9 procent dyrare, enligt SCB.

Så gör vi med chokladen

64 procent svarar att de smakar på chokladen för att avgöra om den är ätbar eller inte. 32 procent tittar på bäst före-datum.

21 procent slänger chokladen om den fått en vit hinna. 44 procent äter den ändå.

54 procent förvarar sin choklad i skafferiet, 31 lägger den i kylskåpet och 9 procent låter den ligga framme.

Trots de höga chokladpriserna svarar 52 procent att de kommer att köpa lika mycket choklad som de brukar i påsk. 30 procent uppger att de kommer att köpa mindre och 5 procent köper ingen choklad alls på grund av priset.

Undersökningen genomfördes av Kantar Media under perioden 28–30 mars 2025. Totalt intervjuades 1 050 personer i åldern 18–79 år.

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingHur länge kan man äta chokladen egentligen? Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
Hur länge kan man äta chokladen egentligen? Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes

Chokladen håller längre än du tror

Boel Holm/TT

Hör du till dem som tror att chokladen blivit dålig när den fått en vit hinna? Då har du fel – men är inte ensam.

Choklad håller bra långt efter bäst före-datum, ändå nöjer sig en tredjedel med att titta på datumet för att avgöra om den är ätbar, visar en undersökning Kantar gjort åt matsvinnsappen Too good to go.

Nästan två av tre smakar på chokladen.

– På choklad kan det finnas avvikelser rent kosmetiskt, en vit hinna, som gör att den inte ser god ut. Då uppmanar vi att lukta och smaka och är den inte okej så känner man det, säger Sverigechefen Sofia Edholm.

Trots de höga chokladpriserna svarar 52 procent att de kommer att köpa lika mycket choklad som de brukar i påsk. Foto: Emil Langvad/TT

Torrt och svalt

Choklad utan fyllning och tillsatser håller sig i minst ett år om den förvaras rätt. Ju färre tillsatser och ju högre kakaohalt den har, ju längre håller den.

Hur förvarar man då chokladen bäst? 31 procent vill ha den i kylskåpet, men det är inte bästa stället.

– Förvara den torrt och svalt, mellan 15–20 grader och flytta den inte mellan olika temperaturer.

21 procent svarade att de slänger chokladen om den har en vit hinna – helt i onödan. Det vita är inte mögel som många tror, utan fett- eller sockerblomning som uppstår om chokladen utsatts för olika temperaturer eller blivit fuktig.

– Det har väldigt lite påverkan på kvaliteten utan är mer något som kanske inte ser så trevligt ut.

Använd i matlagning

Tycker man att det vita ser oaptitligt ut ger Sofia Edholm rådet att använda chokladen i till exempel bakning eller smälta och göra annat godis.

Samma gäller för påskharar och ägg i choklad. De är dyra precis före påsk men hamnar sedan i reakorgarna.

– Det smakar ju lika gott när det är en kanin som en chokladkaka. Men tycker man inte att det känns så roligt med formen kan man till exempel göra chokladmousse eller en chokladsås.

Sedan mars förra året har chokladen blivit 28,9 procent dyrare, enligt SCB.

Så gör vi med chokladen

64 procent svarar att de smakar på chokladen för att avgöra om den är ätbar eller inte. 32 procent tittar på bäst före-datum.

21 procent slänger chokladen om den fått en vit hinna. 44 procent äter den ändå.

54 procent förvarar sin choklad i skafferiet, 31 lägger den i kylskåpet och 9 procent låter den ligga framme.

Trots de höga chokladpriserna svarar 52 procent att de kommer att köpa lika mycket choklad som de brukar i påsk. 30 procent uppger att de kommer att köpa mindre och 5 procent köper ingen choklad alls på grund av priset.

Undersökningen genomfördes av Kantar Media under perioden 28–30 mars 2025. Totalt intervjuades 1 050 personer i åldern 18–79 år.

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025