Hör du till dem som tror att chokladen blivit dålig när den fått en vit hinna? Då har du fel – men är inte ensam.
Choklad håller bra långt efter bäst före-datum, ändå nöjer sig en tredjedel med att titta på datumet för att avgöra om den är ätbar, visar en undersökning Kantar gjort åt matsvinnsappen Too good to go.
Nästan två av tre smakar på chokladen.
– På choklad kan det finnas avvikelser rent kosmetiskt, en vit hinna, som gör att den inte ser god ut. Då uppmanar vi att lukta och smaka och är den inte okej så känner man det, säger Sverigechefen Sofia Edholm.

Trots de höga chokladpriserna svarar 52 procent att de kommer att köpa lika mycket choklad som de brukar i påsk. Foto: Emil Langvad/TT
Torrt och svalt
Choklad utan fyllning och tillsatser håller sig i minst ett år om den förvaras rätt. Ju färre tillsatser och ju högre kakaohalt den har, ju längre håller den.
Hur förvarar man då chokladen bäst? 31 procent vill ha den i kylskåpet, men det är inte bästa stället.
– Förvara den torrt och svalt, mellan 15–20 grader och flytta den inte mellan olika temperaturer.
21 procent svarade att de slänger chokladen om den har en vit hinna – helt i onödan. Det vita är inte mögel som många tror, utan fett- eller sockerblomning som uppstår om chokladen utsatts för olika temperaturer eller blivit fuktig.
– Det har väldigt lite påverkan på kvaliteten utan är mer något som kanske inte ser så trevligt ut.
Använd i matlagning
Tycker man att det vita ser oaptitligt ut ger Sofia Edholm rådet att använda chokladen i till exempel bakning eller smälta och göra annat godis.
Samma gäller för påskharar och ägg i choklad. De är dyra precis före påsk men hamnar sedan i reakorgarna.
– Det smakar ju lika gott när det är en kanin som en chokladkaka. Men tycker man inte att det känns så roligt med formen kan man till exempel göra chokladmousse eller en chokladsås.
Sedan mars förra året har chokladen blivit 28,9 procent dyrare, enligt SCB.