I USA och delar av EU har fågelinfluensan slagit hårt mot äggbranschen. I Sverige är dock tillgången god inför påsk – och allt fler svenska ägg spås nu kunna hamna på butikshyllorna utomlands.
Äggpriser i USA och EU har stigit kraftigt efter utbrott av fågelinfluensa och den masslakt av värphöns som följt för att stoppa smittan. I Sverige har branschen klarat sig från sjukdomen ännu en säsong.
– Sverige är i full produktion och det kommer att finnas gott om svenska ägg, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare vid organisationen Svenska ägg.
Ett influensautbrott på en fasan-anläggning i Kristianstads kommun skapade viss skrämselhicka i februari, men har inte spridit sig vidare. Det senaste stora utbrottet av influensan i den svenska äggnäringen var 2021.
Är det tur eller skicklighet?
– Det finns en lång tradition av att jobba med smittskydd, med det sagt är det inte säkert att vi är bättre än andra länder. Det finns nog en stor variation, säger Malin Grant, veterinär epidemiologi på Statens veterinärmedicinska anstalt.
Sverige har dock inte haft problem med smitta som sprids mellan anläggningar som andra länder haft, framhåller hon.
– Vid utbrott vi har sett tidigare så har det varit smittspridning från vilda fåglar. Det är ju ett kvitto på att man i branschen lyckats förhindra spridning mellan anläggningar.
EU-export
Håkan Burlin, vd för äggleverantören Stjärnägg, tror att det är en kombination av att man är duktig i Sverige men även har haft lite tur.
– Det är inte så att man i Europa är jättedålig på det här med fågelinfluensa, det är ju väldigt stora värden som går förlorade.
Sverige har aldrig varit en stort äggexportör, men när länder som Ungern, Polen och Italien nu drabbas av brist syns en större efterfrågan. Prisökningarna har även gjort att man kan exportera utan förlust.
– Just nu har det varit fördelaktigt att exportera då priserna har varit så pass höga, säger Burlin.
Flera faktorer talar även för att exporten, som ännu är liten, kan komma att öka.
Ökad produktion
Dels väntas Sveriges produktion stiga – enligt Håkan Burlin kan den komma att uppgå till så mycket som 115 procents försörjningsgrad. Dels kan EU:s underskott bli bestående, bland annat då exportlandet Nederländerna drastiskt ska minska sin produktion och flera länder är i en övergång från burproduktion till frigående höns.
– På så sätt har Sverige en bättre situation att vara ett exporterande äggland än vad vi har haft historiskt.
Både han och Marie Lönneskog Hogstadius framhåller dock att den svenska marknaden är prioriterad.
– Jag tror inte att någon kommer att ha tomt på hyllorna på grund av export. Vi säkerställer att svenska konsumenter får ägg i första hand, säger Lönneskog Hogstadius.