Iran och USA har ännu en gång fört indirekta samtal om det iranska kärnenergiprogrammet. Efter de möten som hölls i Rom på påskaftonen kom besked om nya samtal nästa lördag – den här gången i Oman.
Irans utrikesminister Abbas Araghchi och USA:s sändebud Steve Witkoff träffades i Rom på lördagen för samtal genom ombud om Irans kärnenergiprogram.
Parterna träffades första gången i Omans huvudstad Muscat för en vecka sedan. Samtalen i Rom inleddes under påskaftonens morgon och avslutades strax före klockan 16.
Irans utrikesdepartement meddelade att ny runda samtal hålls i Oman nästa lördag.

Irans utrikesminister Abbas Araghchi. Bild tagen i Moskva på fredagen. Foto: Tatjana Makejeva, pool via AP/TT
– Jag tror att på onsdag kommer tekniska förhandlingar på expertnivå att inledas i Oman, och nästa lördag kommer vi att träffas i Oman och gå igenom resultatet av experternas arbete, säger Araghchi till iransk statlig tv.
Medlarnationen Oman antydde vissa framgångar – åtminstone om målen för mötena.
Kritisk punkt
Båda sidorna "har gått med på att gå in i nästa fas av diskussioner med målen att få till stånd ett rättvist, hållbart och bindande avtal som säkrar att Iran är fullständigt fritt från kärnvapen och inte utsätts för sanktioner", skrev Omans utrikesdepartement i ett uttalande på X.

Steve Witkoff. Bild från tidigare i april. Foto: Ludovic Marin, pool via AP/TT
Där slås också fast att Iran ska få utveckla kärnenergiprogram för civila syften.
Abbas Araghchi sade i samband med ett besök i Moskva på fredagen att Iran tror att det går att få till en överenskommelse med USA så länge landet är realistiskt.
I vågskålen ligger bland annat hävda sanktioner mot Iran, om landet drar ner på ambitionerna att skaffa kärnvapen.
I en intervju med franska Le Monde i onsdags varnade Rafael Grossi, chef för FN:s atomenergiorgan IAEA, för att Iran snart skulle kunna ha tillgång till ett egentillverkat kärnvapen. Grossi, som träffade högt uppsatta representanter för Iran i Teheran i veckan, säger att samtalen är "vid en kritisk punkt" och att det "inte finns mycket tid kvar" för att säkra en överenskommelse.
"Röd linje"
USA:s president Donald Trump, som drog sig ur atomavtalet JCPOA under sin första mandatperiod, har beskrivit militära insatser mot Iran som en absolut möjlighet om samtalen inte går i den riktning som USA vill.
Analytiker uppger att USA även kan komma att ta upp Irans ballistiska robotprogram liksom landets stöd till militanta islamister i Mellanöstern i samtalen om ett kärnenergiavtal.
Men Irans revolutionsgarde meddelade tidigare i veckan att alla frågor som rör försvarskapaciteten ska hållas utanför samtalen.