Magnifik invigning av Stockholm Early Music Festival
Christina Larsson Malmberg sjöng solo på SEMF:s första dag. Foto: Iman Khayyatan/Fotodela Studio


Tisdagen den 4 juni invigdes Stockholm Early Music Festival med pompa och ståt i närvaro av Deras Majestäter Kung Carl den XVI Gustaf och Drottning Silvia. Den vackra Tyska kyrkan i Gamla stan gav en tidstypisk inramning. För många musikälskare är festivalen årets höjdpunkt, och attraherar såväl musiker som publik från när och fjärran.

Festivalen genomfördes för första gången 2002, och är numera det största evenemang för historisk musik i Norden. På repertoaren står musik från barocken, renässansen och medeltiden. Under veckan bjuds det på ett musikaliskt smörgåsbord där ett tusenårigt levande kulturarv framförs genom musik, sång och dans. Grundare och konstnärlig chef för festivalen är tonsättare och musikforskare Peter Pontvik som Epoch Times intervjuade i vintras.

Under kvällen framfördes det spektakulära allkonstverket La Pellegrina Intermedi från 1589. Som en färgsprakande renässansgobeläng vävdes musik, sång och dans samman. Det var vacker och nyansrik musik som ljöd, och likt orkanens öga var det stilla och balanserat i mitten men stor kraft och rörelse i omlopp utanför.

Hela orkestern. Foto: Iman Khayyatan/Fotodela Studio

La Pellegrina Intermedi framfördes vid bröllopet mellan hertig Ferdinando I de Medici och prinsessan Christina av Lorraine, och består av sex mellanspel som hyllar brudparet genom mytologiska berättelser om bland annat de nio muserna, Apollon, Jupiter och underjorden.

Under ledning av Mariangiola Martello gavs kvällens föreställning en puls och nerv som band samman de olika mellanspelen på ett raffinerat sätt. Hennes skickliga dirigering lyfte fram renässansmusikens härliga rytm och nyansrikedom. Musiken och sången framfördes av ensemblerna Camerata La Pellegrina och Vokalharmonin som består av flera av Sveriges främsta musiker inom genren. De var samstämmig och skapade en väl avvägd ljudbild som balanserade de olika instrumenten och stämmorna utsökt. Var och en av dem var en skicklig scenkonstnär och soloartist med egen karaktär och lyster, som tillsammans förenade sina unika färdigheter till ett mästerverk i sann renässansanda.

Kvällens sångsolister var Christina Larsson Malmberg, Anna Zander och Håkan Ekenäs. Med kraftfull och skarp timbre framförde sopran Larsson Malmberg flera solon som med hjälp av den goda akustiken fyllde kyrkorummet. Avvägt och med värme sjöng Zander med innerlig altstämma, och som botten i den fina trion sjöng baryton Ekenäs med fyllig och djup ton.

Annica Hedin & Flavio Papini dansade. Foto: Iman Khayyatan/Fotodela Studio

Som det anstår en riktig renässansföreställning måste dansen få sin plats. I La Pellegrina Intermedi har koreograf Kaj Sylegård skapat en lekfull, vacker och interaktiv dans. De fyra dansarna Daniela Pontvik Valero, Flavio Papini, Hedvig Anfält och Annica Hedin var placerade på en scen bredvid musiker och sångare. Genom dans och pantomim skapades en berättelse med paralleller till bröllopets huvudpersoner. Med fin dansteknik, stil och musikalitet framförde dansarna olika scener och skapade ytterligare en dimension till föreställningen.

Som guldtråden i renässansgobelängen var de överdådiga och vackra kostymer som designats av Sylegård.

Renässansens allkonstverk har allt av det bästa, musiken, sången, dansen och kärleken till livet. Det öppnar dörren till scenrummets magiska värld. Det är kraftfullt, sinnrikt, innerligt och oerhört vackert. Det är fem dagar kvar av Early Music Festival, fem dagar av musikmagi. Skynda till Gamla stan, det är aldrig försent för tidig musik!

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.