Lugn demonstration för ”Frihet och sanning” fick polismotstånd


Över tusen personer samlades i Stockholm under lördagseftermiddagen trots mötesförbudet. Syftet var att protestera mot covid 19-restriktionerna.

Arrangören Filip Sjöström från Stockholm säger till Epoch Times att det inte är någon organisation som står bakom manifestationen, utan ett nätverk av personer som vill stå upp för våra grundlagsskyddade rättigheter. Med demonstrationen vill de protestera mot restriktionerna.

– De skadar fler människor än de eventuellt skulle kunna gynna, säger Sjöström.

Flera gripna

Uppskattningsvis samlades över tusen personer i alla åldrar på Medborgarplatsen i Stockholm på lördag eftermiddag. Polisen stod beredd med åtta piketbussar på torget i god tid innan. Sjöström hade varit tydlig i förväg med att inget våld fick förekomma från demonstranternas sida.

Manifestationen gick lugnt till och inleddes med ”Du gamla, du fria” och tal via en ljudanläggning. Efter 20 minuter med sång och tal ropade polisen ut att folkmassan måste skingra sig eftersom den bryter mot ordningsreglerna.

Enligt den nya pandemilagen som trädde i kraft den 10 januari är allmänna sammankomster inte tillåtna. Personer som bryter mot den tillfälliga lagen kan bötfällas.

Tio minuter senare började polisen gripa några av deltagarna. Några som inte följde med frivilligt lyftes bort i armar och ben av flera poliser.

Stämningen på torget var dock lugn. Flera bar plakat med texter som ”Självcensur”, ”Vaccinexperiment” och ”Staten är en maffia”. Vid 15-tiden började demonstranterna gå vidare.

Arrangemanget har gått under namnet ”Tusenmannamarschen” och efter programmet på Medborgarplatsen hade man planerat att gå vidare i parad till Kungsträdgården. Den tänkta paradvägen längs Götgatan var dock spärrad med polisens piketbussar och ridande poliser. Folkmassan tog då en annan väg, med en banderoll med texten ”För frihet & sanning” i täten. 

En del av demonstranterna tog sig till Kungsträdgården. Foto: Emil Almberg

Pepparsprej mot demonstranter

Trots en blockering vid Slussbron kom demonstranterna sedan fram till Kungsträdgården.

Under eftermiddagen har polisen använt pepparsprej mot demonstranter.

Demonstranter gick med en banderoll från Medborgarplatsen mot Kungsträdgården. Initiativtagaren Filip Sjöström står längst till höger. Foto: Emil Almberg

Filip Sjöström var förberedd innan demonstrationen på polisens närvaro. Länsstyrelsen hade kontaktat honom och sagt att om demonstrationen genomförs så kommer han att få böta 20 000 kronor.

Under hösten har mindre demonstrationer hållits i Stockholm och andra städer i Sverige. Det här var den första större manifestationen efter att pandemilagen trädde i kraft.

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: