Alla krogar och kaféer ska stänga 20.30
Statsminister Stefan Löfven (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT


Folkhälsomyndigheten vill att alla krogar och kaféer stänger senast klockan 20.30, oavsett om de säljer alkohol eller inte. Den nya restriktionen föreslås träda i kraft på måndag.

Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en pressträff på onsdagen.

– Läget är allvarligt och vi har en högre smittspridning och den fortsätter att öka. Det finns en stor risk för en tredje våg, säger Löfven (S).

Folkhälsomyndigheten (FHM) får nu nya möjligheter att begränsa öppettider för restauranger och kaféer, nationellt eller lokalt. Oavsett om de säljer alkohol eller inte. Fram till nu har alkoholstopp gällt från klockan 20, men restauranger har kunnat fortsätta att ha öppet utan att servera alkohol.

FHM vill nu att alla restauranger och kaféer ska stänga senast klockan 20.30 från och med den 1 mars. Förslaget skickas nu ut på remiss.

Myndigheten ska också ta fram nya skärpta regler om maxtak för besökare i butiker och varuhus. Samtidigt uppmanas alla att handla ensamma och inte ta med familj eller annat sällskap in i affären.

Stefan Löfven betonar att det viktigaste nu är att undvika trängsel.

– Efter ett år med det här viruset vet vi att avstånd behöver hållas. Det mest effektiva för att få ned viruset är att hålla avstånd, säger han.

– Det är inte läge att slappna av. Det får inte förekomma trängsel på bensinmackar eller i affärer, inte någonstans över huvud taget.

(Peter Wallberg/TT)

(Maria Davidsson/TT)

Tror du också på den klassiska journalistikens ursprungliga roll att rapportera – utan någon agenda? Prova då Sveriges nya nyhetstidning i en månad för endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: