Våra planer är väl utvecklade och nu ökar vi på, lovar 30 villiga länder om en framtida fredsstyrka i Ukraina – på land, i luften och till havs. Men om USA stöttar är fortsatt oklart.
Storbritanniens försvarsminister John Healey var tillsammans med franske kollegan Sébastien Lecornu värd för torsdagens möte inne på Natohögkvarteret i Bryssel.
– Vi är 30 länder här i dag, som är sammankopplade av tron på att en fred är möjlig och att vi måste vara redo när den dagen kommer. Våra planer är verkliga och substantiella, de är väl utvecklade och vi har ett tydligt mål, förklarade Healey i sitt inledningsanförande.
Storbritanniens och Frankrikes försvarschefer var förra veckan på plats i Ukraina för att höra sig för om vad som kan behövas. Nu rapporterades tillbaka till en politisk diskussion bland de hjälpvilliga ländernas försvarsministrar.

Försvarsminister Pål Jonson på väg in till möte med andra Ukrainastöttande länder i Bryssel. Foto: Wiktor Nummelin / TT
Tyst om detaljer
Sveriges Pål Jonson (M) konstaterar att britter och fransmän nu "utvecklat konceptet".
– Det kommer att finnas både en markkomponent, en sjökomponent och en luftkomponent i en sån här styrka, säger Jonson till TT och SR Ekot efter mötets slut.
Få detaljer ges dock offentligt. Och samtidigt återstår en hel del tunga frågor.
– Det handlar dels om vilka insatsregler en sådan här insats skulle kunna omgärdas kring, hur det skulle påverka Natos övriga aktiviteter till avskräckning och försvar. Dels handlar det också om vilken typ av amerikanskt engagemang som det skulle kunna vara kopplat till, säger Jonson.
Vad gör USA?
USA har uteslutit att delta med egna soldater inne i Ukraina. Att USA ändå finns med på ett hörn är viktigt för många, däribland Sverige, som uttalat sagt sig vilja ha någon form av USA-uppbackning.
– Jag tror det är viktigt för alla som bidrar att man känner att det här är en insats som har USA:s stöd på en politisk nivå men att det också finns någon form av militär återkoppling från den amerikanska sidan. USA sitter på unika resurser när det kommer till underrättelseförmåga, lång räckviddsförmåga och sensorer som naturligtvis skulle vara av intresse, säger Jonson i Bryssel.
USA deltar dock inte i torsdagens möte. Däremot väntas försvarsminister Pete Hegseth vara uppkopplad under fredagen, då ministrarna i stället fokuserar på vad som kan göras för att hjälpa Ukraina militärt just nu.