Stockholm inför munskydd dygnet runt
Smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund under en pressträff där Region Stockholm berättar om pandemiläget och de åtgärder som vidtas. Foto: Claudio Bresciani/TT


Region Stockholm inför fler åtgärder för att minska smittspridningen. Bland annat rekommenderas utökad användning av munskydd.

– Vi vill att man använder munskydd i kollektivtrafiken under hela dygnet, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

– Vi rekommenderar även munskydd i inomhusmiljöer, som hos frisören, på apoteket eller i livsmedelsaffären. Ta på munskyddet innan du går in i affären, säger Rotzén Östlund vid en pressträff.

Rekommendationen gäller omedelbart och fram till 21 mars, och innefattar även arbetsplatser inomhus där det är svårt att hålla avstånd.

Efter sportlovet väntas även restriktioner för regionens ungdomar.

– Vi uppmanar skolhuvudmännen att införa heltidsdistans i högstadiet och gymnasiet under hela vecka tio, säger Maria Rotzén Östlund.

Hon poängterar att man inte ska röra sig ute med munskydd om man har symptom. Då ska man fortfarande hålla sig hemma.

På lördag är det ett år sedan första fallet av covid-19 i region Stockholm. Senaste dagarna har antalet fall ökat igen. Antalet inlagda på intensivvården ökar också något.

– Man kan likna det här vid ett maratonlopp. Många är väldigt trötta. Framme vid målsnöret finns vaccinationerna. Nu gäller det att vi inte saktar av utan når fram till målsnöret, säger Maria Rotzén Östlund.

Välkommet besked

Johan Styrud, överläkare på Danderyd sjukhus och ordförande för Stockholms läkarförening, har efterfrågat de här åtgärderna.

– Det är inte logiskt med munskydd i kollektivtrafiken två timmar på morgonen och två timmar på eftermiddagen. Ska man ha det ska man ha det hela tiden, som i Göteborg nu, säger han till TT.

Hittills har regionerna i Västra Götaland, Gävleborg och Västerbotten infört skärpta rekommendationer. Där gäller att munskydd ska bäras vid nära kontakt i inomhusmiljö under längre tid, till exempel på arbetsplatser. I kollektivtrafiken ska munskydd bäras alla tider på dygnet. Västra Götaland, Västerbotten och Skåne rekommenderar också distansundervisning för alla på högstadiet och gymnasiet.

Fortfarande trångt i köpcentrum

För att en tredje våg med ökad belastning på vården ska kunna undvikas måste alla fortsätta hålla distans och stanna hemma vid symptom, anser Johan Styrud. Men det krävs också att antalet personer som får samlas på samma ställe begränsas hårdare, menar han.

– Man behöver minska ned antalet personer som får vara i köpcentrum tills man ser att siffrorna sjunker, säger han till TT.

(Helena Björk/TT)

Tror du också på den klassiska journalistikens ursprungliga roll att rapportera – utan någon agenda? Prova då Sveriges nya nyhetstidning i en månad för endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: