Regeringen hotar stänga ned
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT


Regeringen hotar nu med att stänga ned stora delar av samhället. Inför risken för en tredje våg skickar regeringen ut förslag på remiss som ska möjliggöra nedstängningar av flera verksamheter, bland annat handelsplatser, restauranger, gym och sportanläggningar.

– Jag vet att vi alla känner en stark längtan efter normalitet men situationen är fortfarande allvarlig. Det är bekymmersamt att antalet fall ökat, vi ser med oro på utvecklingen, det finns en påtaglig risk för en tredje våg av smittspridningen, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens.

– Vi har i dag inga besked om nedstängning men vi förbereder oss för att utnyttja den delen av pandemilagen också. I dagsläget gör vi inte den bedömningen, men det är klart att vi inte tänker vänta tills det är för sent, säger Hallengren.

2 000 kronor i böter

Exakt vad som krävs för att att regeringen ska besluta om nedstängningar vill Lena Hallengren inte säga.

– Det går inte att säga exakt vad som krävs, jag tänker inte spekulera, utan vi behöver göra en samlad bedömning. Det ska vara en påtaglig risk för att den tredje vågen kommer.

Regeringens förslag går nu ut på remiss till den 26 februari. Om regeringen sedan beslutar att stänga ned olika verksamheter, så måste riksdagen ta ställning till beslutet inom en vecka.

Regeringen vill även ge kommunerna befogenhet att besluta om förbud mot att vistas på platser där det kan finnas en påtaglig risk för trängsel.

– Den som bryter mot det förbudet riskerar böter på 2 000 kronor, säger Hallengren.

Anpassa verksamheter

Förutom möjligheten att stänga ned vill regeringen även ändra reglerna för tillträde till vissa platser, nöjesparker, djurparker samt museer och konsthallar.

Museer och konsthallar ska kunna förhålla sig till samma regler som exempelvis butiker och gym från 11 mars, efter förslag från regeringen. Det meddelar idrotts- och kulturminister Amanda Lind.

Hon räknar med att med de nya reglerna ska de museer som i dag är stängda kunna öppna igen.

Vid pressträffen noterar hon att många privata museer och konsthallar redan i dag har anpassat sina verksamheter utifrån rådande regler för andra delar av samhället.

Olika regler

Olika sammankomster och offentliga tillställningar ska få olika regler beroende på förutsättningarna.

Det handlar bland annat om olika regler för inomhus- respektive utomhusevenemang och är baserat på förutsättningarna för social distansering. Hon säger vidare att tillställningar med anvisade sittplatser kan tillåta ett högre antal personer vid en sammankomst.

(Owe Nilsson/TT)

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.

Fakta

Förslagen

(TT)

Regeringen vill även genomföra ändringar i den så kallade begränsningsförordningen. Det innebär bland annat att det ställs ytterligare krav på smittskyddsåtgärder för verksamheter som exempelvis djurparker, temaparker, museer och konsthallar.

Därtill föreslår regeringen att kommunerna ska få besluta om förbud mot att vistas på vissa platser om det finns en påtaglig risk för trängsel, exempelvis i parker och på badplatser.

Den som bryter mot förbudet riskerar böter på 2 000 kronor.

Förslagen föreslås träda i kraft den 11 mars 2021.

Regeringen föreslår samtidigt ett nytt regelverk med begränsningar av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, anpassat efter verksamheternas olika förutsättningar att bedrivas på ett smittsäkert sätt.

Det nya regelverket kan börja gälla först vid ett förbättrat och mer stabilt smittläge. Deltagarbegränsningar för sammankomster och tillställningar föreslås att variera beroende på arrangemang, bland annat om det sker inom- eller utomhus, och på förutsättningarna att genomföra dem på ett smittsäkert sätt. Folkhälsomyndigheten kommer därtill kunna besluta om kompletterande smittskyddsregler.

Förslagen, som tagits fram med stöd av den tillfälliga covid-19-lagen, skickas på remiss till och med den 26 februari.

Källa: Regeringen