Demonstration i Stockholm mot covid-19-restriktioner
Omkring 150 personer samlades på Mariatorget i Stockholm för att protestera mot de nya restriktionerna gällande covid-19, den 22 november 2020. Foto: Sofia Drevemo/Epoch Times


Ett hundratal personer samlades på Mariatorget i Stockholm på söndagseftermiddagen för att protestera mot de nya restriktionerna gällande covid-19.

En del bar plakat, en del hade tagit med sig trummor och en del tände ljus. De samlade var människor i alla åldrar, utan någon organisation bakom sig. Enligt inbjudan är de ett "nätverk av individer som känner att vi måste agera".

En av talarna kallade de nya restriktionerna för en början till en "smyg-lockdown" och uttryckte oro för att svenskarna plötsligt ska finna sig i en låst situation. 

Demonstranterna kräver bland annat att friska människor ska få röra sig fritt och att det övriga samhället ska fungera som vanligt. Vidare vill man att samtliga smittskyddsåtgärder riktas mot riskgrupper och äldre.

Demonstranter på Mariatorget i Stockholm på söndagen. Foto: Sofia Drevemo/Epoch Times

En del i demonstrationen var att slå på trummor och kastruller. Foto: Sofia Drevemo/Epoch Times

Regeringen beslutade nyligen att det blir förbjudet med fler än åtta deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Förbudet träder i kraft på tisdagen.

Arrangörerna av demonstrationen gick ut med att om de nya restriktionerna ändå går igenom "så kommer vi att komma samman varje söndag tills det stoppas".

Även andra svenska städer inbjöds till att hålla liknande demonstrationer samma datum. Protester skedde samtidigt också på andra håll i världen, bland annat i Paris, där flera hundra personer hade samlats. 

Den 18 november protesterade tyska medborgare på liknande sätt, med trummor och genom att banka på kastruller, utanför den tyska riksdagen. Protesten gällde förändringar i en smittskyddslag. Lagen ska upprätta en serie restriktioner och andra åtgärder, inklusive vaccinationer och kompensation för den tid man sitter i karantän.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.