Medan möjligheterna för inneträning har minskat, har fler tagit sig ut i naturen. Men några grupper har svårare att komma ut. Projektet Luften är fri syftar till att nå dem eftersom rörelse och uteliv ger många vinster.
Sanna Ameln, kommunikatör för projektet Luften är fri, berättar att genom att ha varit ute i naturen under det gångna året har man sett en ökning i friluftslivet, och det gäller hela landet.
– Parkeringsplatserna vid våra naturreservat har varit fullproppade och man har mött många fler människor ute än tidigare, säger hon till Epoch Times.
Samtidigt som svenskar generellt är duktiga på att vara ute så menar hon att det finns grupper som inte tar sig ut. Det vill man ändra på med projektet Luften är fri, som pågår hela 2021.
Ett stort antal organisationer samarbetar i projektet som leds av branschorganisationen Svenskt Friluftsliv med Naturvårdsverkets stöd. Bland friluftsorganisationerna, som engagerar 1,6 miljoner medlemmar i nära 9 000 klubbar, finns bland andra Friluftsfrämjandet, Cykelfrämjandet, Scouterna, Sportfiskarna, Svenska Brukshundklubben, Svenska Orienteringsförbundet, Svenska Turistföreningen och Sveriges Ornitologiska Förening. Även skolor, kommuner och andra samhällsaktörer deltar i projektet.
– Syftet är att få ut fler för att prova på friluftsliv och förhoppningsvis fortsätta, säger Sanna Ameln.
Fördelarna är många och hon nämner hälsan, ekonomin, då det är relativt billigt, miljön och det sociala.
Fokus på vissa grupper
Projektet riktar sig särskilt till mellanstadiebarn och människor med utländsk bakgrund, liksom till beslutsfattare som tar beslut rörande dessa grupper. När det gäller barnen förklarar hon att man ser en nedgång i rörelse i just mellanstadieåldern.
– Därför är det viktigt att fånga upp dem och introducera dem till friluftslivet.
Något som ofta hindrar människor att ta sig ut är okunskap och osäkerhet, förklarar hon. En viktig bit är Allemansrätten.
– Det är jättekul att folk kommer ut, men det finns också utmaningar i det och vi ser att nedskräpningen har ökat en del. Det är sådana frågor vi arbetar med, hur vi ska kunna få ut mer kunskap om Allemansrätten och hur man ska bete sig ute för att alla ska få samma trivsamma upplevelser.
På webbsidan luftenarfri.nu finns över 1 000 aktiviteter att ta del av, som skidskolor, långfärdsskridskoturer, orientering och vandring.
Varje månad har ett tema och februaris är ”Inspiratör friluftsliv”. Sanna Ameln berättar att ett skäl till att en del inte kommer ut så mycket är att man saknar någon att gå ut med.
– Vi vill lyfta ledare och annat kunnigt friluftsfolk för att visa att om man är en kunnig friluftsmänniska så kan man vara den inspiratören, säger hon.
"Mycket mer än andra år"
Karin Molin är längdskidledare för Järfälla Skidklubb i Stockholm. Hon berättar hur det ser ut med människor i skidspåren.
– Helt galet mycket! Det är mycket mer än andra år. Framför allt är det mycket fler barn nu, eftersom alla barnaktiviteter inomhus har varit inställda.
Hon leder även gympapass på Friskis & Svettis och berättar att trots att passen hålls i en stor gymnastiksal så är deltagarantalet begränsat till bara åtta personer, eller så att alla har 15 kvadratmeter yta. Många har valt att inte förnya sina träningskort för att de inte vill träna inomhus. Men det innebär inte att de slutar träna, menar hon.
– Jag tror att folk har ett sug efter att få röra på sig, men inte i en riskmiljö. Vi är ju svenskar och gör som myndigheterna säger.
Skidåkning på olika nivåer
Skidklubben har grupper med barn 6-14 år och Molin har sett ett ökat intresse den här säsongen. Normalt finns det även vuxengrupper, men de är inte aktiva just nu, berättar hon.
Man satsar också för att hjälpa fler att upptäcka skidåkning. De som vill prova på får låna utrustning de tre första träningarna och under vecka 6–8 hålls ”Alla på snö” där eleverna i områdets skolor åker skidor på Järvafältet. Kommunen anordnar aktiviteten, men Järfälla Skidklubb är värd och hjälper på plats.
Klubbens skidledare är ideellt engagerade och erbjuder träning på olika nivåer. Bland annat finns en ledare som är bland Vasaloppets hundra bästa och som tränar äldre barn som vill satsa mer.
Karin Molin har hand om de yngsta, som behöver skidlek snarare än teknikövning.
– Det ska vara roligt. Då lär sig barnen att åka skidor utan att de tänker på att de har skidor på.
Hon drivs av en glädje i att få hjälpa barnen att må bra.
– Jag tycker att det är viktigt. Det är så många som fastnar i sina datorspel.
– Det är så roligt att se när de plötsligt kan, när de lyser av självförtroende och glädje när det lossnar, säger hon.
Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.