Kinas ambassad hotar svenska politiker – igen
Förre riksdagsledamoten Niclas Malmberg fick den 19 augusti ett mail från kinesiska ambassaden. Foto: Pete Linforth/Pixabay (vä), skärmavbild


I veckan fick 26 svenska politiker i ledande position uppmaningen av kinesiska ambassaden att ”sätta värde på ditt politiska rykte”. Anledningen är det internationella upprop för mänskliga rättigheter i Kina som dessa skrivit under.

– De tror att de kan skrämma mig och andra till tystnad, säger Niclas Malmberg (MP), före detta riksdagsledamot, i ett mail till Epoch Times. 

Malmberg var en av dem som skrev under uppropet. Han berättar att han har fått mail från ambassaden tidigare.

– De visar med all tydlighet att Kina inte är en demokrati som respekterar yttrandefrihet.

Lotta Johnsson Fornarve (V), riksdagsledamot, har i flera år varit engagerad för mänskliga rättigheter i Kina. Hon blev inte förvånad när hon fick ambassadens mail.

– Det är inte första gången Kinas ambassad mejlar mig i samband med någon aktivitet som kritiserar Kina för brott mot de mänskliga rättigheterna. Men visst är det anmärkningsvärt att den kinesiska ambassaden agerar på detta sätt.

Det är ett odemokratiskt agerande och olyckligt att ett stort land som Kina skriver sådana mail till ett annat lands riksdagsledamöter, anser Elisabeth Björnsdotter Rahm (M), riksdagsledamot, som även hon fick ett mail i inboxen.

– Då vi har en yttrande- och religionsfrihet i vårt land så anser jag att vi ska nyttja den.

Ambassaden har under en längre tid gjort upprepade försök att begränsa yttrandefriheten i Sverige. I februari krävde flera partier att den kinesiske ambassadören i Stockholm skulle utvisas. Detta som en följd av att ambassadören och den kinesiska ambassaden vid flera tillfällen tillrättavisat och hotat svensk media och svenska politiker, även på ministernivå. Ambassadör Gui Congyou finns dock kvar på sin plats i Stockholm och ambassaden har fortsatt att försöka tysta exponeringen av den kinesiska regimens brott mot mänskliga rättigheter.

Fredrick Federley (C), ledamot i Europaparlamentet, säger att det inte är ovanligt att en ambassad bevakar politiken i det land där de verkar.

– Men det kan inte vara någon nyhet för den kinesiska regimen att vi som skrivit under brevet, tillsammans med EU i stort, å det grövsta fördömer de allsköns övergrepp mot mänskliga rättigheter den under så lång tid begått, och att vi inte räds uttrycka detta.

Han är inte förvånad över tilltaget och säger att det är ett känt sätt bland icke-demokratiska aktörer.

– Som en auktoritär regim vidtar man alla möjliga åtgärder för att smutskasta sina motståndare, samt sprida rädsla och osäkerhet.

Uppmanar till stopp av förföljelsen

I början av sommaren skrev över 600 ledande politiker världen över under uttalandet mot förföljelsen av Falun Gong i Kina. Bland dessa fanns 26 svenska riksdagsledamöter, före detta riksdagsledamöter, Europaparlamentariker och kommunalpolitiker.

Falun Gong är en qigong- och meditationsmetod med sin grund i Buddha-skolan. Metoden består dels i att göra fysiska övningar och dels i att förbättra sin karaktär med vägledning av ledorden sanning, medkänsla och tålamod.

Sedan 1999 har de uppskattningsvis 100 miljoner utövarna i Kina blivit förföljda av den kinesiska regimen. Dokumentation och oberoende undersökningar visar hur de utsätts för hjärntvätt, tortyr och organstöld. Med detta som grund antog Europaparlamentet 2013 en resolution för att få ett slut på förföljelsen och organstölden i Kina.

I det internationella uttalandet uppmanar parlamentarikerna ”den kinesiska regeringen att respektera internationella normer och FN:s internationella konvention om medborgerliga och politiska rättigheter som Kina undertecknat; att omedelbart stoppa förföljelsen av Falun Gong i Kina och att villkorslöst frige alla fängslade Falun Gong-utövare och andra samvetsfångar”.

”Hotfullt”

I mailet från den kinesiska ambassaden till de svenska politikerna försvarar de sin hantering av Falun Gong. De uttrycker sig hatiskt mot metoden och uppmanar politikerna att ”se Falun Gongs sanna natur”.

– Jag uppfattar mejlet som hotfullt och ett sätt att försöka tysta kritik mot Kina, säger Johnsson Fornarve.

Elisabeth Björnsdotter Rahm menar att ambassaden ljuger. 

– Det som staten Kina skriver i mailet är dessutom inte sanning utan påhittat för att kunna fortsätta förföljelsen av Falun Gong-anhängare.

Niclas Malmberg säger att han inte kommer att låta sig påverkas och är trots ambassadens hot inte heller rädd för eventuella repressalier från Kina. Inte heller Björnsdotter Rahm oroas för att detta ska påverka henne negativt, men kan tänka sig att hon kanske kommer att nekas visum till Kina om hon vill åka dit. I brevet skriver ambassaden bland annat:

”Förhoppningen är att du kommer att … sätta värde på ditt politiska rykte, och avstå från att falla för ryktena och att bli Falun Gongs språkrör. Ambassaden är villig att föra dialoger med dig och andra representanter på ett positivt och konstruktivt sätt.”

Lotta Johnsson Fornarve säger att hon inte tänker anta erbjudandet. Förra sommaren hade hon och några riksdagskollegor ett möte med ambassaden. De förde då fram kritik kring mänskliga rättigheter, inklusive fängslandet av Gui Minhai.

– Vi mötte ingen som helst förståelse, utan fick snarare en ren utskällning av ambassadören. Det känns inte meningsfullt att träffa ambassadören efter den erfarenheten.

De svenska politikerna som skrev under brevet fick alla samma mail från kinesiska ambassaden. Foto: Skärmavbild

Sverige bör ta tydlig ställning

Johnsson Fornarve tycker att Sveriges regering behöver bli mer aktiv i arbetet för mänskliga rättigheter i Kina och fortsätta att trycka på för sanktioner.

Federley, som bland annat är medlem i Europaparlamentets delegation för relationer med Kina, anser att Sveriges regering tydligt bör ta ställning ”mot den kinesiska regimens förföljelse av alla man ser som hot – oavsett om det gäller Falun Gong, uigurer, andra minoriteter eller aktivisterna i Hong Kong”. Han uppskattar också Sveriges agerande i EU i somras.

– Jag är stolt över att Sverige, som enda land, vid ett EU-möte tidigare i somras begärde sanktioner mot Kina. Vi får aldrig acceptera att situationen ser ut som den gör och lämna det kinesiska folket till sitt öde.

En konkret åtgärd som flera andra länder, bland andra Israel, Italien och Spanien, har vidtagit är att kriminalisera ”organresor” till Kina. Flera av de politiker som undertecknat det internationella uppropet har arbetat för att driva fram en sådan lag även i Sverige. Och det är fortfarande en bra väg att gå, menar Malmberg.

– Angående det faktum att människor mördas för att deras organ ska kunna säljas, menar jag att regeringen borde göra som i vissa andra länder – få till stånd en lagstiftning som förbjuder svenskar att åka till Kina för organtransplantationer, så länge som det inte är klarlagt att regimen slutat mörda människor för att sälja organ.

Det är dags att Sverige gör en tydlig markering, säger Björnsdotter Rahm.

– Sverige bör markera för Kina att den förföljelse de håller på med strider mot de mänskliga rättigheterna och att de bör upphöra med detta på en gång.

– Vi får aldrig ge upp, säger hon.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.