loading










En plastikkirurg utför en näsoperation på en patient i sin klinik i Chongqing, Kina Foto: Peter Parks/AFP via Getty Images
En plastikkirurg utför en näsoperation på en patient i sin klinik i Chongqing, Kina Foto: Peter Parks/AFP via Getty Images
Utrikes

Fyra hjärtan på tio dagar: Organ "på begäran" väcker oro om organskörd i Kina

Eva Fu

Kinesiska läkare hade fyra hjärtan till hands för Sun Lingling, en 24-årig kinesisk medborgare. I nio månader hade hon stått under livsuppehållande behandling. Experter ifrågasätter hur sjukhuset kunde hitta matchande organ på så kort tid.

Kvinnan befann sig i Japan när hon insjuknade i en ovanlig autoimmun sjukdom som ledde till oåterkallelig hjärtskada. I juni flög hon med chartrat flyg till sjukhuset Wuhan Union, Kina. På tio dagar kom fyra hjärtan som matchade biologiskt. Efter en operation på sju timmar återhämtade hon sig och kunde äta själv.

Förstasidorna på de största kinesiska tidningarna visade en leende Sun som poserade med ett segertecken i sjukhussängen. Rubrikerna var dramatiska, som ”A life or death race” (en tävling mellan liv och död, övers anm). Kinesiska ambassaden i Japan kallade operationen ”legendarisk” och tog det som ett gott exempel på vänskap och samarbete mellan Japan och Kina.

Experter har dock ifrågasatt hur sjukhuset kunde hitta källor till matchande organ till Sun så snabbt. Kinas frivilliga donationssystem är fortfarande i sin linda och regimen har anklagats för att skörda organ från samvetsfångar och sedan sälja organen med vinst.

Organ ”på begäran”?

Suns första matchande hjärta kom den 16 juni från Wuhan. När läkare undersökte kransartären såg de dock att den inte var i tillräckligt gott skick och gav upp. Tre dagar senare hittade de det andra hjärtat, i den närliggande Hunanprovinsen, men Sun fick hög feber och operationen fördröjdes.

Den 25 juni fick hon ytterligare två hjärtan: ett från en kvinna i Wuhan och ett från en man i Guangzhou. De valde det senare eftersom det hade ”bättre hjärtfunktioner”, enligt kinesisk media.

– Frågan är: vilka är källorna till de här fyra hjärtana? säger Torsten Trey, vd för Doctors Against Forced Organ Harvesting (Läkare mot påtvingad organskörd, övers anm).

För att få en matchande hjärtdonation väntar patienter i USA generellt omkring 6,9 månader, enligt senaste statliga data från 2018. Trey säger att med den här hastigheten kan det ta runt två år att hitta fyra matchande hjärtan till samma person, vilket innebär en organdonation från fyra människor efter att de har dött på akuten eller i en olycka med dödlig utgång.

Under 2020 gav över 156 miljoner vuxna personer i USA, ungefär halva den amerikanska befolkningen, medgivande till organdonationer. Trots att Kina har världens största befolkning har bara en bråkdel av dem gjort det, på grund av den djupt rotade kulturen att behålla kroppen intakt vid döden.

Det som hände Sun ”är möjligt, men mycket ovanligt, även med ett välfungerande system för frivilliga organdonationer”, säger Jacob Lavee, professor i kirurgi och chef vid avdelningen för hjärttransplantationer vid Tel Aviv University, Israel.

Han säger också att när det handlar om Kina, och ”med ett sådant kluster av organdonatorer inom några få dagar väcks starka misstankar kring donatorerna”.

Det följer snarare ett "på begäran-system", säger Trey och kallar Suns fall ”bortom förklaring”.

Dubbla lung-transplantationer

De senaste åren har Kinas organtransplantationssystem granskats, med en London-baserad oberoende folktribunal som i juni 2019 drog slutsatsen att den kinesiska regimen ”bortom rimligt tvivel” siktar in sig på samvetsfångar för deras organ. Den huvudsakliga organkällan var utövare av Falun Gong, en meditationsmetod för att förbättra kropp och sinne. De senaste två årtiondena har metoden förföljts allvarligt av den kinesiska regimen.

I en 160-sidig rapport som släpptes i mars hittade tribunalen ”inga bevis för att denna praxis har upphört” och sade att bristen på internationell bevakning har tillåtit ”många människor att dö i onödan och på ett hemskt sätt”.

Samtidigt som viruset härjade i Kina under det första halvåret i år pågick Kinas organtransplantationsindustri som vanligt, utan några uppenbara fördröjningar i väntetid för organ, enligt en undersökning som gjordes av den amerikanska icke-vinstdrivande organisationen World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong (Världsorganisationen för undersökning av förföljelsen av Falun Gong, övers anm). En sjuksköterska i Guangxi-regionen berättade för utredarna att de utförde operationerna så snart det fanns någon att göra, trots rädsla för smitta.

Kina har genomfört åtminstone sex dubbla lungtransplantationer på covid-19-patienter sedan slutet av februari och minst två utfördes i Wuhan, där den pågående viruspandemin bröt ut. Wuhan är även ett centrum för Kinas transplantationsindustri. Kinesiska sjukhus gav knapphändig information om hur man fick organen.

Ethan Gutmann vid Policy Forum on Organ Procurement and Extrajudicial Execution in China i Capitol Hill, Washington D.C. den 10 mars 2020. Foto: Samira Bouaou/Epoch Times

Ethan Gutmann, Kina-analytiker och författare till ”The Slaughter” som handlar om Kinas olagliga organhandel, säger att Suns fall är ett bra exempel på problemen med landets transplantationsindustri.

– Det är mycket lite med den ”japanska patienten” som är nytt, säger han.

Han noterade att i likhet med Suns fall så fick framgången med den dubbla lungtransplantationen en framträdande plats i kinesisk media, både på kinesiska och engelska.

”Budskapet var uppenbart: Vi har organen. Det är säkert. Kom hit. Kina är öppet för affärer”, skrev han till Epoch Times i ett e-mail.

”Bloody Harvest”, en annan bok som undersöker anklagelser om organskörd i Kina, citerade en taiwanesisk organturist som fick åtta njurar under sina två separata resor till Shanghai under åtta månaders tid – tills hans kropp till slut accepterade en.

Sådan praxis indikerar en transplantationsindustri som:

– Har ett stort förråd, eller stall, med politiska och religiösa fångar som redan är vävnadstypade för transplantation, säger Gutmann.

Japans Fuji Television Network kritiserades i juli av människorättsförespråkare för att ha sänt nyheter om Suns operation. SMG network, en japansk grupp som motsätter sig organtransplantationsturism skrev till mediabolaget att genom att föra fram Kinas transplantationsindustri, med sin dokumenterade historia av människorättsövergrepp, ”utsätter man tittaren för risk för skada”.

Läkare bär färska organ för transplantation på ett sjukhus i Henanprovinsen, Kina, den 16 augusti 2012. Foto: Skärmavbild via Sohu.com

Motsägelsefulla data

Kina etablerade sitt frivilliga organdonationssystem först 2015, med löftet att bara använda det som källa för organ. Men forskare har ifrågasatt detta genom att peka på Kinas motsägelsefulla data.

I november 2019 publicerades en studie i BMC Medical Ethics som upptäckte att Kinas organdonationsdata stämde ”nästan precis med en matematisk formel”. De drog slutsatsen att myndigheterna sannolikt förfalskade data. En annan studie, som publicerades i den medicinska tidskriften BMJ, upptäckte att 440 av 445 kinesiska medicinska artiklar inte klargjorde om personerna hade givit sitt godkännande till att donera sina kroppsdelar.

Vid en undersökning som nyligen gjordes av WOIPFG erkände en militärläkare att de samlade organ av "hög kvalitet” från levande, unga personer och till och med erbjöd utredare en möjlighet att se organkällan om de ville.

En njurtransplantationskirurg, Li Guowei från Fourth Military Medical University i Shaanxiprovinsen, sade i ett undercoversamtal i januari:

– Om du vågar så kan jag visa dig till sängen så att du får se … du kommer att se att personen är i 20-årsåldern.

En av WOIPFGs utredare frågade i en annan intervju:

– Är det så att du använder Falun Gong [-utövares] organ, men inte kan säga det öppet, utan bara kan säga att de är av god kvalitet och sjukdomsfria?

– Ja, så kan man säga, svarade Li.

De senaste kinesiska organtransplantationsoperationernas ”utan motstycke korta väntetider”, så som de dubbla lungtransplantationerna och den japanska patienten, borde få det internationella samfundet att höja på ögonbrynen. Det ”har ett ansvar att avvisa oetisk, medicinsk praxis”, säger Trey.

– Om Kina inte tillåter oberoende, oannonserade inspektioner, borde det internationella transplantationssamfundet frikoppla sig från det kinesiska transplantationssystemet, tillägger han.

Följ Eva på Twitter: @EvaSailEast

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading










En plastikkirurg utför en näsoperation på en patient i sin klinik i Chongqing, Kina Foto: Peter Parks/AFP via Getty Images
En plastikkirurg utför en näsoperation på en patient i sin klinik i Chongqing, Kina Foto: Peter Parks/AFP via Getty Images
Utrikes

Fyra hjärtan på tio dagar: Organ "på begäran" väcker oro om organskörd i Kina

Eva Fu

Kinesiska läkare hade fyra hjärtan till hands för Sun Lingling, en 24-årig kinesisk medborgare. I nio månader hade hon stått under livsuppehållande behandling. Experter ifrågasätter hur sjukhuset kunde hitta matchande organ på så kort tid.

Kvinnan befann sig i Japan när hon insjuknade i en ovanlig autoimmun sjukdom som ledde till oåterkallelig hjärtskada. I juni flög hon med chartrat flyg till sjukhuset Wuhan Union, Kina. På tio dagar kom fyra hjärtan som matchade biologiskt. Efter en operation på sju timmar återhämtade hon sig och kunde äta själv.

Förstasidorna på de största kinesiska tidningarna visade en leende Sun som poserade med ett segertecken i sjukhussängen. Rubrikerna var dramatiska, som ”A life or death race” (en tävling mellan liv och död, övers anm). Kinesiska ambassaden i Japan kallade operationen ”legendarisk” och tog det som ett gott exempel på vänskap och samarbete mellan Japan och Kina.

Experter har dock ifrågasatt hur sjukhuset kunde hitta källor till matchande organ till Sun så snabbt. Kinas frivilliga donationssystem är fortfarande i sin linda och regimen har anklagats för att skörda organ från samvetsfångar och sedan sälja organen med vinst.

Organ ”på begäran”?

Suns första matchande hjärta kom den 16 juni från Wuhan. När läkare undersökte kransartären såg de dock att den inte var i tillräckligt gott skick och gav upp. Tre dagar senare hittade de det andra hjärtat, i den närliggande Hunanprovinsen, men Sun fick hög feber och operationen fördröjdes.

Den 25 juni fick hon ytterligare två hjärtan: ett från en kvinna i Wuhan och ett från en man i Guangzhou. De valde det senare eftersom det hade ”bättre hjärtfunktioner”, enligt kinesisk media.

– Frågan är: vilka är källorna till de här fyra hjärtana? säger Torsten Trey, vd för Doctors Against Forced Organ Harvesting (Läkare mot påtvingad organskörd, övers anm).

För att få en matchande hjärtdonation väntar patienter i USA generellt omkring 6,9 månader, enligt senaste statliga data från 2018. Trey säger att med den här hastigheten kan det ta runt två år att hitta fyra matchande hjärtan till samma person, vilket innebär en organdonation från fyra människor efter att de har dött på akuten eller i en olycka med dödlig utgång.

Under 2020 gav över 156 miljoner vuxna personer i USA, ungefär halva den amerikanska befolkningen, medgivande till organdonationer. Trots att Kina har världens största befolkning har bara en bråkdel av dem gjort det, på grund av den djupt rotade kulturen att behålla kroppen intakt vid döden.

Det som hände Sun ”är möjligt, men mycket ovanligt, även med ett välfungerande system för frivilliga organdonationer”, säger Jacob Lavee, professor i kirurgi och chef vid avdelningen för hjärttransplantationer vid Tel Aviv University, Israel.

Han säger också att när det handlar om Kina, och ”med ett sådant kluster av organdonatorer inom några få dagar väcks starka misstankar kring donatorerna”.

Det följer snarare ett "på begäran-system", säger Trey och kallar Suns fall ”bortom förklaring”.

Dubbla lung-transplantationer

De senaste åren har Kinas organtransplantationssystem granskats, med en London-baserad oberoende folktribunal som i juni 2019 drog slutsatsen att den kinesiska regimen ”bortom rimligt tvivel” siktar in sig på samvetsfångar för deras organ. Den huvudsakliga organkällan var utövare av Falun Gong, en meditationsmetod för att förbättra kropp och sinne. De senaste två årtiondena har metoden förföljts allvarligt av den kinesiska regimen.

I en 160-sidig rapport som släpptes i mars hittade tribunalen ”inga bevis för att denna praxis har upphört” och sade att bristen på internationell bevakning har tillåtit ”många människor att dö i onödan och på ett hemskt sätt”.

Samtidigt som viruset härjade i Kina under det första halvåret i år pågick Kinas organtransplantationsindustri som vanligt, utan några uppenbara fördröjningar i väntetid för organ, enligt en undersökning som gjordes av den amerikanska icke-vinstdrivande organisationen World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong (Världsorganisationen för undersökning av förföljelsen av Falun Gong, övers anm). En sjuksköterska i Guangxi-regionen berättade för utredarna att de utförde operationerna så snart det fanns någon att göra, trots rädsla för smitta.

Kina har genomfört åtminstone sex dubbla lungtransplantationer på covid-19-patienter sedan slutet av februari och minst två utfördes i Wuhan, där den pågående viruspandemin bröt ut. Wuhan är även ett centrum för Kinas transplantationsindustri. Kinesiska sjukhus gav knapphändig information om hur man fick organen.

Ethan Gutmann vid Policy Forum on Organ Procurement and Extrajudicial Execution in China i Capitol Hill, Washington D.C. den 10 mars 2020. Foto: Samira Bouaou/Epoch Times

Ethan Gutmann, Kina-analytiker och författare till ”The Slaughter” som handlar om Kinas olagliga organhandel, säger att Suns fall är ett bra exempel på problemen med landets transplantationsindustri.

– Det är mycket lite med den ”japanska patienten” som är nytt, säger han.

Han noterade att i likhet med Suns fall så fick framgången med den dubbla lungtransplantationen en framträdande plats i kinesisk media, både på kinesiska och engelska.

”Budskapet var uppenbart: Vi har organen. Det är säkert. Kom hit. Kina är öppet för affärer”, skrev han till Epoch Times i ett e-mail.

”Bloody Harvest”, en annan bok som undersöker anklagelser om organskörd i Kina, citerade en taiwanesisk organturist som fick åtta njurar under sina två separata resor till Shanghai under åtta månaders tid – tills hans kropp till slut accepterade en.

Sådan praxis indikerar en transplantationsindustri som:

– Har ett stort förråd, eller stall, med politiska och religiösa fångar som redan är vävnadstypade för transplantation, säger Gutmann.

Japans Fuji Television Network kritiserades i juli av människorättsförespråkare för att ha sänt nyheter om Suns operation. SMG network, en japansk grupp som motsätter sig organtransplantationsturism skrev till mediabolaget att genom att föra fram Kinas transplantationsindustri, med sin dokumenterade historia av människorättsövergrepp, ”utsätter man tittaren för risk för skada”.

Läkare bär färska organ för transplantation på ett sjukhus i Henanprovinsen, Kina, den 16 augusti 2012. Foto: Skärmavbild via Sohu.com

Motsägelsefulla data

Kina etablerade sitt frivilliga organdonationssystem först 2015, med löftet att bara använda det som källa för organ. Men forskare har ifrågasatt detta genom att peka på Kinas motsägelsefulla data.

I november 2019 publicerades en studie i BMC Medical Ethics som upptäckte att Kinas organdonationsdata stämde ”nästan precis med en matematisk formel”. De drog slutsatsen att myndigheterna sannolikt förfalskade data. En annan studie, som publicerades i den medicinska tidskriften BMJ, upptäckte att 440 av 445 kinesiska medicinska artiklar inte klargjorde om personerna hade givit sitt godkännande till att donera sina kroppsdelar.

Vid en undersökning som nyligen gjordes av WOIPFG erkände en militärläkare att de samlade organ av "hög kvalitet” från levande, unga personer och till och med erbjöd utredare en möjlighet att se organkällan om de ville.

En njurtransplantationskirurg, Li Guowei från Fourth Military Medical University i Shaanxiprovinsen, sade i ett undercoversamtal i januari:

– Om du vågar så kan jag visa dig till sängen så att du får se … du kommer att se att personen är i 20-årsåldern.

En av WOIPFGs utredare frågade i en annan intervju:

– Är det så att du använder Falun Gong [-utövares] organ, men inte kan säga det öppet, utan bara kan säga att de är av god kvalitet och sjukdomsfria?

– Ja, så kan man säga, svarade Li.

De senaste kinesiska organtransplantationsoperationernas ”utan motstycke korta väntetider”, så som de dubbla lungtransplantationerna och den japanska patienten, borde få det internationella samfundet att höja på ögonbrynen. Det ”har ett ansvar att avvisa oetisk, medicinsk praxis”, säger Trey.

– Om Kina inte tillåter oberoende, oannonserade inspektioner, borde det internationella transplantationssamfundet frikoppla sig från det kinesiska transplantationssystemet, tillägger han.

Följ Eva på Twitter: @EvaSailEast

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025