WHO: Kina rapporterade aldrig virusutbrottet
Världshälsoorganisationens, WHO:s, generaldirektör Tedros Ashanom Ghebreyesus vid en presskonferens i Genève den 30 januari 2020. Foto: Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images


Världshälsoorganisationen (WHO) säger nu att kinesiska kommunistpartiets (KKP) myndigheter inte rapporterade utbrottet av KKP-viruset i slutet av förra året till tjänstemän inom organisationen.

WHO har i flera månader sagt att KKP:s myndigheter meddelade förekomsten av utbrottet till WHO, som upprepade gånger lovordat kinesiska myndigheter för sin förmodade transparens.

Men en ny, officiell tidslinje som WHO publicerat den här veckan motsäger vad de tidigare hävdat.

WHO säger nu att deras kontor i Kina ”fångade upp ett medieutlåtande av hälsokommissionen i Wuhan från deras webbsida” angående fall av så kallade viral lunginflammation i den kinesiska staden.

Kontoret sände sedan vidare informationen om virusets existens.

En entré till Wuhan Jinyintan Hospital, Wuhan, Kina, där de första fallen av covid-19 som dog befann sig, den 10 januari 2020. Foto: Getty Images

En tidigare version av tidslinjen hävdade att hälsokommissionen ”rapporterade ett antall smittofall av lunginflammation i Wuhan, Hubeiprovinsen”.

WHO har inte svarat för att ge en kommentar.

Amerikanska politiker sade förra månaden att en undersökning visade att WHO ”möjliggjorde KKP:s mörkläggning genom att underlåta att undersöka och publicera rapporter som motsade KKP:s officiella [uppgifter], samtidigt som de lovordade KKP:s respons”.

Michael McCaul, som ledde kongressens undersökning, säger i ett uttalande att han är glad att WHO och KKP ”båda har läst min rapport om pandemins ursprung och till sist erkänner sanningen för världen – KKP rapporterade aldrig virusutbrottet till WHO, ett brott mot WHO:s regelverk”.

"Frågan är nu om KKP kommer att fortsätta sin falska propagandakampanj som fortsätter att hävda att de varnade världen eller om de kommer att vara uppriktiga och börja arbeta med världshälsosamfundet för att gå till botten med den här dödliga pandemin", tillägger han.

Färglagt foto från ett patientprov visat med svepelektronmikroskop där celler (grönt) infekteras av SARS-CoV-2 (lila), även kallat KKP-viruset, den 16 mars 2020. Foto: NIAID

Enligt WHO:s nya tidslinje efterfrågade organisationen den 1 januari information från kinesiska myndigheter om gruppen av smittofall, dagen efter att kontoret hade fått kännedom om existensen av viruset genom medieutlåtandet. Den 2 januari skrev WHO:s representant i Kina till den nationella hälsokommissionen och bad om mer information om smittofallen.

Kinesiska myndigheter gav ingen information förrän den 3 januari.

WHO-ledare står nära kommunistiska tjänstemän och har fått hård kritik från länder runt om i världen för att upprepa propaganda från den kinesiska regimen. Kinesiska myndigheter dolde detaljer om viruset och manipulerade statistik i början av pandemin, enligt interna dokument som Epoch Times har tagit del av.

KKP har förnekat att de har gjort fel.

USA avslutade formellt sin relation till WHO på grund av att WHO inte vidtog viktiga steg för att visa sig oberoende av KKP, sade president Donald Trump.

Amerika gav årligen 400 miljoner dollar (ungefär 4 miljarder kronor) till WHO, vilket gjorde USA till WHO:s största finansiär.

Pengarna har istället förflyttats till andra grupper, som Röda Korset och Läkare Utan Gränser.

Följ Zachary på Twitter: @zackstieber

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.