USA väljer att avsluta samarbetet med WHO
USA:s president Donald Trump håller en presskonferens om Kina i Vita huset i Washington D.C. den 29 maj 2020. Foto: Mandel Ngan/AFP via Getty Images


USA avslutar samarbetet med Världshälsoorganisationen, WHO, meddelar president Donald Trump på en presskonferens i Vita huset på fredagen.

Presidenten har tidigare riktat skarp kritik mot WHO:s hantering av den pågående pandemin och dess nära relation med det kinesiska kommunistpartiet, KKP. För drygt två veckor sedan hotade han att dra in finansieringen till WHO om det inte sker några förändringar.

– Vi har noga angivit vilka reformer som måste genomföras och har varit i direkt kontakt med dem, men de har vägrat att agera, säger Trump.

– På grund av att de har misslyckats med kraven och de stora reformerna som behövs, kommer vi i dag att avsluta samarbetet med Världshälsoorganisationen.

Han säger att pengarna i stället kommer att gå till andra organisationer.

Trump säger att kinesiska tjänstemän misslyckades med att rapportera om utbrottet av KKP-viruset, också känt som coronaviruset, till WHO, och pressade organisationen ”att vilseleda världen när viruset först upptäcktes av kinesiska myndigheter”.

– Världen behöver svar från Kina om viruset. Vi måste ha transparens, säger Donald Trump.

WHO, som står direkt under FN, har länge påverkats av Pekings politik. Tedros Adhadnom Ghebreyesus, WHO:s nuvarande generaldirektör, var tidigare medlem i den etiopiska maoistgruppen Tigray People’s Liberation Front, vilket Epoch Times tidigare har rapporterat om.

Statistiska beräkningar, berättelser från ögonvittnen och dokument som Epoch Times har tagit del av visar att kinesiska myndigheter har dolt utbrottets verkliga omfattning i Wuhan och andra delar av Kina.

WHO-chefen har dock upprepade gånger berömt Kinas regim för deras ”öppenhet” i hanteringen av utbrottet, något som experter och regeringar i världen har ansett vara den största bristen.

Världshälsoorganisationen har också kritiserat Trump för att han tidigt införde reseförbud till Kina. WHO upprepade också KKP:s påstående om att det inte fanns ”några bevis för överföring från människa till människa”.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.