loading














Tedros Adhanom, chef för WHO, (vä) skakar hand med det kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinping, innan ett möte i Peking, Kina, den 28 januari 2020. Foto: Naohiko Hatta, Getty Images
Tedros Adhanom, chef för WHO, (vä) skakar hand med det kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinping, innan ett möte i Peking, Kina, den 28 januari 2020. Foto: Naohiko Hatta, Getty Images
Utrikes

Pekings påverkan på WHO hindrade snabbt svar på pandemin

Peter Svab

Världshälsoorganisationen (WHO) har under den pågående viruspandemin fått kritik från flera håll för sin hantering av krisen. Kritiken handlar främst om hur organisationen låtit sig påverkas av det kinesiska kommunistpartiet i sin rapportering, vilket bidragit till virusets snabba spridning över världen. 

Kritikerna menar att WHO:s rekommendationer om reserestriktioner kom alldeles för sent, att de brustit i andra förebyggande åtgärder och att organisationen regelmässigt redovisat den kinesiska regimens siffror som fakta, trots en mängd hissade varningsflaggor. 

Samtidigt som kinesiska experter varnade för en mörkläggning, fortsatte WHO att berömma Kinas hantering av utbrottet och varnade aldrig omvärlden för att det kinesiska kommunistpartiets (KKP) uppgifter var tvivelaktiga.

WHO, som står direkt under FN, har länge påverkats av Pekings politik. Och den nuvarande WHO-chefen, Tedros Adhanom Ghebreyesus, var tidigare medlem i den etiopiska maoistgruppen Tigray People’s Liberation Front.

Epoch Times har tidigare rapporterat om hur Kinas regim i åratal har ökat sin makt över FN:s olika institutioner. De senaste händelserna visar att Pekings påverkan nu starkt underminerar WHO:s huvudsakliga uppdrag, vilket är att ge snabb och korrekt information om hälsosituationen i världen. 

Tidslinje över WHO:s hantering av virusutbrottet

KKP-viruset bröt ut i den kinesiska staden Wuhan omkring mitten av november 2019. Därefter spred det sig över hela Kina och världen.

Epoch Times benämner det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, KKP-viruset, eftersom det kinesiska kommunistpartiets mörkläggning och undermåliga hantering tillät viruset att spridas över hela Kina och orsaka en global pandemi. 

Den 31 december 2019 fick WHO information av de kinesiska myndigheterna om virusutbrottet. Detta hade varit ett gyllene tillfälle att minimera virusspridningen till övriga världen, men WHO gav vid den här tiden inte någon information om utbrottet till omvärlden.

Det enda land som vidtog kraftfulla åtgärder mot viruset då var Taiwan, som ligger utanför Fastlandskinas östkust. Redan den 31 december hade Taiwan börjat kontrollera personer som kom med flyg från Wuhan.

Samma dag informerade Taiwans myndigheter WHO om att taiwanesiska läkare fått veta av sina kollegor i Fastlandskina att vårdpersonal hade insjuknat i en mystisk ny virussjukdom.

Detta var viktig information eftersom det visar på att viruset spreds från människa till människa. WHO ignorerade dock informationen enligt taiwanesiska myndigheter.

Att WHO skulle ignorera varningen var dock väntat. KKP betraktar Taiwan som en utbrytarprovins, och har pressat FN att inte erkänna Taiwan som ett självständigt land.

Taiwan har förnekats medlemskap i WHO, vars personal är förbjudna att använda dokument och information från officiella taiwanesiska källor utan särskilt tillstånd, enligt ett läckt memo från WHO 2010.

Ett sådant tillstånd skulle innebära ”samordning med Kinas ständiga [FN] delegation i Genève”, enligt memot.

Samtidigt som Taiwan satte igång med sin hantering av viruset försämrades situationen i Wuhan snabbt.

Den 2 januari rapporterade Epoch Times hur KKP stoppade information om utbrottet, och den ökande oron som spred sig i Wuhan.

Folkhälsomyndigheten i staden förbjöd alla Wuhans vårdinrättningar ”att offentliggöra medicinsk information utan tillstånd”, och alla diskussioner på internet om utbrottet censurerades snabbt. Den 1 januari uppgav polisen i Wuhan att de arresterat åtta personer som ”spridit rykten” om utbrottet.

Några av dessa visselblåsare var läkare som försökt varna kollegor om det nya viruset.

Samtidigt förblev WHO tysta.

Den 3 januari fick WHO information av kinesiska myndigheter om 44 fall av virussmitta, varav 11 allvarliga. Detta var troligtvis endast toppen av ett isberg.

Den 5 januari rapporterade Epoch Times om flera experter som uppgav att KKP sannolikt hade dolt information om viruset, vilket allvarligt hindrat möjligheterna att kontrollera utbrottet.

Samma dag kommenterade WHO utbrottet för första gången och avslöjade att de hade känt till ett utbrott av ”lunginflammation med okänd orsak” i Wuhan under fem dagar, och rekommenderade att det skulle ”hanteras försiktigt”. Men organisationen rekommenderade inte ”några specifika åtgärder för resenärer”.

Istället uppgav organisationen att: ”WHO avråder att tillämpa eventuella rese- eller handelsbegränsningar för Kina baserat på aktuell information som finns tillgänglig om denna händelse.” 

Den 10 januari nämnde WHO utbrottet igen.

”Utifrån nu tillgänglig information tyder den preliminära utredningen på att det inte finns någon betydande överföring från människa till människa, och att inga infektioner bland sjukvårdspersonal har inträffat”, uppgav organisationen, och motsäger därmed den information som tidigare lämnats av Taiwan.

Organisationen meddelade vidare att ”WHO rekommenderar inga specifika hälsoåtgärder för resenärer", och lämnade istället allmän information om hur man hanterar virusinfektioner.

Den 12 januari sade WHO att det inte fanns ”några tydliga bevis för överföring från människa till människa”, och ändrade därmed sitt uttalande en aning.

”Preliminära undersökningar utförda av kinesiska myndigheter har funnit att det inte finns några tydliga bevis för överföring från människa till människa.” Detta meddelade WHO två dagar senare, och uttryckte aldrig något som helst tvivel på den kinesiska kommunistregimens officiella uttalanden.

Vi den här tiden hade Taiwan redan arrangerat att skicka en expertgrupp till Wuhan för att söka fakta om situationen.

”De lät oss inte se det som de inte ville att vi skulle se, men våra experter kände att situationen inte var optimistisk, sade den taiwanisiska regeringens talesperson Kolas Yotaka till NBC.

Kort efter att gruppen återvänt införde Taiwan provtagnings- och rapporteringskrav på sina sjukhus.

– Jag tror att det att de tog hand om sig själva, inte lyssnade på WHO i detta specifika fall, hjälpte dem, säger William Stanton, vice president för National Yang-Ming University of Taiwan och tidigare amerikansk ambassadör i Kina, i en intervju med Epoch Times.

WHO fick tillstånd av kinesiska myndigheter att skicka en mindre expertgrupp till Wuhan för ”ett kort fältbesök” den 20 januari.

Den 17 januari började USA screena resenärer som kom från Wuhan på tre av sina största flygplatser som hade flest flyg från utbrottets epicentrum.

Den 20 januari bekräftade Kina att det förekom överföring från människa till människa.

Den 23 januari, samma dag som KKP stängde ner Wuhan, meddelade WHO att de trots vissa interna meningsskiljaktigheter inte skulle förklara utbrottet som ett ”internationellt hälsonödläge”.

Vid det laget hade det redan börjat uppkomma fall av virussmitta runtom i världen.

Tre dagar senare stoppade Taiwan flyg från Wuhan och ordnade specialflygningar för att ta hem sina medborgare från staden.

Den 28 januari rapporterade kinesisk statsmedia att WHO-chefen Tedros, som då fortfarande var i Kina, uppmanade världens länder att ”förbli lugna och inte överreagera”, samtidigt som han uttryckte förtroende för KKP:s kontroll över epidemin.

Den 30 januari utlyste WHO internationellt hälsonödläge.

Den 3 februari, tre dagar efter att president Trump förbjöd utlänningar som nyligen varit i Kina från att resa till USA, uttryckte Tedros motstånd mot reseförbud och sade att åtgärder som ”i onödan skulle störa resor och handel” inte behövdes.

Den 11 mars klassade WHO spridningen av coronaviruset som en pandemi.

Den 20 mars upprepade Tedros i en tweet KKP:s uppgifter: ”igår rapporterade Kina för första gången inga nya fall av covid-19."

Samtidigt som kinesiska experter tog nyheten som en bekräftelse på att KKP:s siffror var falska, framhöll Tedros detta som "en fantastisk prestation, som ger oss alla en försäkran om att coronaviruset kan bekämpas".

Statistiska beräkningar, berättelser från ögonvittnen och dokument som Epoch Times tagit del av visar att kinesiska myndigheter har dolt utbrottets verkliga omfattning i Wuhan och andra delar av Kina.

Tedros har dock upprepade gånger berömt Kinas regim för deras ”öppenhet” i hanteringen av utbrottet – något som experter och regeringar världen över har ansett vara den största bristen.

Tedros personliga koppling

Även om KKP:s inflytande över WHO delvis kommer från FN, så har Tedros själv också en roll i det hela.

Tedros är före detta politbyråmedlem i Tigray People's Liberation Front, en maoistgrupp som på 1980-talet ledde gerillakriget mot den sovjetstödda Mengistu-regimen i Etiopien.

Det närmaste man skulle kunna jämföra [Tigrays ideologi] med skulle vara Nordkorea idag, anser Trevor Loudon som är expert på kommunistiska rörelser och frontgrupper.

I början av 1990-talet störtades den dåvarande etiopiska regimen av en koalition av Tigray och andra grupper som sedan styrde landet fram till 2019.

Loudon säger att även om regimen på ytan stöttade marknadsreformer och demokratiska val, förblev den ideologiskt sett socialistisk, särskilt vad gällde utrikespolitiken.

– De behåller fortfarande sina utländska kommunistiska kontakter, berättar han för Epoch Times.

Tedros, som först var hälsominister och senare utrikesminister i Etiopien, behöll av naturliga skäl starka band med KKP. Han välkomnade projekt som ”Belt and Road”-initiativet, även kallat den ”Nya sidenvägen”, som hjälper KKP att utöka sitt geostrategiska inflytande.

Får chefsposten i WHO

Tedros blev chef för WHO 2017 med starkt stöd av KKP:s lobbying, trots anklagelser om att han hade mörklagt tre utbrott av kolera under sin mandatperiod som hälsominister.

"Kinesiska diplomater hade kampanjat hårt för etiopiern och använt Pekings ekonomiska inflytande och oklara stödbudget för att skapa stöd för honom bland utvecklingsländerna", skrev Rebecca Myers, kolumnist på Sunday Times vid den tiden.

Tedros förnekade mörkläggningen av kolerautbrotten, och sade att det bara handlat om ”akut vattnig diarré.”

Han har också spelat på den västerländska känsligheten vad gäller anklagelser om förtryck.

Rådgivaren till en brittisk motståndare till Tedros ledarskap i WHO tog upp koleramörkläggningen, men möttes av anklagelsen att ha ett ”kolonialt tänkesätt.”

När Taiwan nyligen beskyllde honom för att ha ignorerat deras information om KKP-viruset, anklagade Tedros Taiwan för rasistiska attacker.

Kritiken mot Tedros har dock inte avtagit. En online-petition som kräver Tedros omedelbara avgång har samlat nära 1 miljon underskrifter.

Samtidigt har USA:s regering beslutat att tillfälligt stoppa sin finansiering av WHO (USA är den i särklass största finansiären av WHO, med bidrag på över 110 miljoner dollar per år, plus ytterligare hundratals miljoner i frivilliga bidrag).

Enligt William Stantons uppfattning borde WHO, ”så som den nu är konstituerad” mista sin finansiering.

– Jag tror att vi måste anta en mycket hårdare linje när det gäller hur WHO har hanterat detta virus, eftersom de enligt min mening helt uppenbart har varit ett språkrör för Kinas regering, sade han.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading














Tedros Adhanom, chef för WHO, (vä) skakar hand med det kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinping, innan ett möte i Peking, Kina, den 28 januari 2020. Foto: Naohiko Hatta, Getty Images
Tedros Adhanom, chef för WHO, (vä) skakar hand med det kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinping, innan ett möte i Peking, Kina, den 28 januari 2020. Foto: Naohiko Hatta, Getty Images
Utrikes

Pekings påverkan på WHO hindrade snabbt svar på pandemin

Peter Svab

Världshälsoorganisationen (WHO) har under den pågående viruspandemin fått kritik från flera håll för sin hantering av krisen. Kritiken handlar främst om hur organisationen låtit sig påverkas av det kinesiska kommunistpartiet i sin rapportering, vilket bidragit till virusets snabba spridning över världen. 

Kritikerna menar att WHO:s rekommendationer om reserestriktioner kom alldeles för sent, att de brustit i andra förebyggande åtgärder och att organisationen regelmässigt redovisat den kinesiska regimens siffror som fakta, trots en mängd hissade varningsflaggor. 

Samtidigt som kinesiska experter varnade för en mörkläggning, fortsatte WHO att berömma Kinas hantering av utbrottet och varnade aldrig omvärlden för att det kinesiska kommunistpartiets (KKP) uppgifter var tvivelaktiga.

WHO, som står direkt under FN, har länge påverkats av Pekings politik. Och den nuvarande WHO-chefen, Tedros Adhanom Ghebreyesus, var tidigare medlem i den etiopiska maoistgruppen Tigray People’s Liberation Front.

Epoch Times har tidigare rapporterat om hur Kinas regim i åratal har ökat sin makt över FN:s olika institutioner. De senaste händelserna visar att Pekings påverkan nu starkt underminerar WHO:s huvudsakliga uppdrag, vilket är att ge snabb och korrekt information om hälsosituationen i världen. 

Tidslinje över WHO:s hantering av virusutbrottet

KKP-viruset bröt ut i den kinesiska staden Wuhan omkring mitten av november 2019. Därefter spred det sig över hela Kina och världen.

Epoch Times benämner det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, KKP-viruset, eftersom det kinesiska kommunistpartiets mörkläggning och undermåliga hantering tillät viruset att spridas över hela Kina och orsaka en global pandemi. 

Den 31 december 2019 fick WHO information av de kinesiska myndigheterna om virusutbrottet. Detta hade varit ett gyllene tillfälle att minimera virusspridningen till övriga världen, men WHO gav vid den här tiden inte någon information om utbrottet till omvärlden.

Det enda land som vidtog kraftfulla åtgärder mot viruset då var Taiwan, som ligger utanför Fastlandskinas östkust. Redan den 31 december hade Taiwan börjat kontrollera personer som kom med flyg från Wuhan.

Samma dag informerade Taiwans myndigheter WHO om att taiwanesiska läkare fått veta av sina kollegor i Fastlandskina att vårdpersonal hade insjuknat i en mystisk ny virussjukdom.

Detta var viktig information eftersom det visar på att viruset spreds från människa till människa. WHO ignorerade dock informationen enligt taiwanesiska myndigheter.

Att WHO skulle ignorera varningen var dock väntat. KKP betraktar Taiwan som en utbrytarprovins, och har pressat FN att inte erkänna Taiwan som ett självständigt land.

Taiwan har förnekats medlemskap i WHO, vars personal är förbjudna att använda dokument och information från officiella taiwanesiska källor utan särskilt tillstånd, enligt ett läckt memo från WHO 2010.

Ett sådant tillstånd skulle innebära ”samordning med Kinas ständiga [FN] delegation i Genève”, enligt memot.

Samtidigt som Taiwan satte igång med sin hantering av viruset försämrades situationen i Wuhan snabbt.

Den 2 januari rapporterade Epoch Times hur KKP stoppade information om utbrottet, och den ökande oron som spred sig i Wuhan.

Folkhälsomyndigheten i staden förbjöd alla Wuhans vårdinrättningar ”att offentliggöra medicinsk information utan tillstånd”, och alla diskussioner på internet om utbrottet censurerades snabbt. Den 1 januari uppgav polisen i Wuhan att de arresterat åtta personer som ”spridit rykten” om utbrottet.

Några av dessa visselblåsare var läkare som försökt varna kollegor om det nya viruset.

Samtidigt förblev WHO tysta.

Den 3 januari fick WHO information av kinesiska myndigheter om 44 fall av virussmitta, varav 11 allvarliga. Detta var troligtvis endast toppen av ett isberg.

Den 5 januari rapporterade Epoch Times om flera experter som uppgav att KKP sannolikt hade dolt information om viruset, vilket allvarligt hindrat möjligheterna att kontrollera utbrottet.

Samma dag kommenterade WHO utbrottet för första gången och avslöjade att de hade känt till ett utbrott av ”lunginflammation med okänd orsak” i Wuhan under fem dagar, och rekommenderade att det skulle ”hanteras försiktigt”. Men organisationen rekommenderade inte ”några specifika åtgärder för resenärer”.

Istället uppgav organisationen att: ”WHO avråder att tillämpa eventuella rese- eller handelsbegränsningar för Kina baserat på aktuell information som finns tillgänglig om denna händelse.” 

Den 10 januari nämnde WHO utbrottet igen.

”Utifrån nu tillgänglig information tyder den preliminära utredningen på att det inte finns någon betydande överföring från människa till människa, och att inga infektioner bland sjukvårdspersonal har inträffat”, uppgav organisationen, och motsäger därmed den information som tidigare lämnats av Taiwan.

Organisationen meddelade vidare att ”WHO rekommenderar inga specifika hälsoåtgärder för resenärer", och lämnade istället allmän information om hur man hanterar virusinfektioner.

Den 12 januari sade WHO att det inte fanns ”några tydliga bevis för överföring från människa till människa”, och ändrade därmed sitt uttalande en aning.

”Preliminära undersökningar utförda av kinesiska myndigheter har funnit att det inte finns några tydliga bevis för överföring från människa till människa.” Detta meddelade WHO två dagar senare, och uttryckte aldrig något som helst tvivel på den kinesiska kommunistregimens officiella uttalanden.

Vi den här tiden hade Taiwan redan arrangerat att skicka en expertgrupp till Wuhan för att söka fakta om situationen.

”De lät oss inte se det som de inte ville att vi skulle se, men våra experter kände att situationen inte var optimistisk, sade den taiwanisiska regeringens talesperson Kolas Yotaka till NBC.

Kort efter att gruppen återvänt införde Taiwan provtagnings- och rapporteringskrav på sina sjukhus.

– Jag tror att det att de tog hand om sig själva, inte lyssnade på WHO i detta specifika fall, hjälpte dem, säger William Stanton, vice president för National Yang-Ming University of Taiwan och tidigare amerikansk ambassadör i Kina, i en intervju med Epoch Times.

WHO fick tillstånd av kinesiska myndigheter att skicka en mindre expertgrupp till Wuhan för ”ett kort fältbesök” den 20 januari.

Den 17 januari började USA screena resenärer som kom från Wuhan på tre av sina största flygplatser som hade flest flyg från utbrottets epicentrum.

Den 20 januari bekräftade Kina att det förekom överföring från människa till människa.

Den 23 januari, samma dag som KKP stängde ner Wuhan, meddelade WHO att de trots vissa interna meningsskiljaktigheter inte skulle förklara utbrottet som ett ”internationellt hälsonödläge”.

Vid det laget hade det redan börjat uppkomma fall av virussmitta runtom i världen.

Tre dagar senare stoppade Taiwan flyg från Wuhan och ordnade specialflygningar för att ta hem sina medborgare från staden.

Den 28 januari rapporterade kinesisk statsmedia att WHO-chefen Tedros, som då fortfarande var i Kina, uppmanade världens länder att ”förbli lugna och inte överreagera”, samtidigt som han uttryckte förtroende för KKP:s kontroll över epidemin.

Den 30 januari utlyste WHO internationellt hälsonödläge.

Den 3 februari, tre dagar efter att president Trump förbjöd utlänningar som nyligen varit i Kina från att resa till USA, uttryckte Tedros motstånd mot reseförbud och sade att åtgärder som ”i onödan skulle störa resor och handel” inte behövdes.

Den 11 mars klassade WHO spridningen av coronaviruset som en pandemi.

Den 20 mars upprepade Tedros i en tweet KKP:s uppgifter: ”igår rapporterade Kina för första gången inga nya fall av covid-19."

Samtidigt som kinesiska experter tog nyheten som en bekräftelse på att KKP:s siffror var falska, framhöll Tedros detta som "en fantastisk prestation, som ger oss alla en försäkran om att coronaviruset kan bekämpas".

Statistiska beräkningar, berättelser från ögonvittnen och dokument som Epoch Times tagit del av visar att kinesiska myndigheter har dolt utbrottets verkliga omfattning i Wuhan och andra delar av Kina.

Tedros har dock upprepade gånger berömt Kinas regim för deras ”öppenhet” i hanteringen av utbrottet – något som experter och regeringar världen över har ansett vara den största bristen.

Tedros personliga koppling

Även om KKP:s inflytande över WHO delvis kommer från FN, så har Tedros själv också en roll i det hela.

Tedros är före detta politbyråmedlem i Tigray People's Liberation Front, en maoistgrupp som på 1980-talet ledde gerillakriget mot den sovjetstödda Mengistu-regimen i Etiopien.

Det närmaste man skulle kunna jämföra [Tigrays ideologi] med skulle vara Nordkorea idag, anser Trevor Loudon som är expert på kommunistiska rörelser och frontgrupper.

I början av 1990-talet störtades den dåvarande etiopiska regimen av en koalition av Tigray och andra grupper som sedan styrde landet fram till 2019.

Loudon säger att även om regimen på ytan stöttade marknadsreformer och demokratiska val, förblev den ideologiskt sett socialistisk, särskilt vad gällde utrikespolitiken.

– De behåller fortfarande sina utländska kommunistiska kontakter, berättar han för Epoch Times.

Tedros, som först var hälsominister och senare utrikesminister i Etiopien, behöll av naturliga skäl starka band med KKP. Han välkomnade projekt som ”Belt and Road”-initiativet, även kallat den ”Nya sidenvägen”, som hjälper KKP att utöka sitt geostrategiska inflytande.

Får chefsposten i WHO

Tedros blev chef för WHO 2017 med starkt stöd av KKP:s lobbying, trots anklagelser om att han hade mörklagt tre utbrott av kolera under sin mandatperiod som hälsominister.

"Kinesiska diplomater hade kampanjat hårt för etiopiern och använt Pekings ekonomiska inflytande och oklara stödbudget för att skapa stöd för honom bland utvecklingsländerna", skrev Rebecca Myers, kolumnist på Sunday Times vid den tiden.

Tedros förnekade mörkläggningen av kolerautbrotten, och sade att det bara handlat om ”akut vattnig diarré.”

Han har också spelat på den västerländska känsligheten vad gäller anklagelser om förtryck.

Rådgivaren till en brittisk motståndare till Tedros ledarskap i WHO tog upp koleramörkläggningen, men möttes av anklagelsen att ha ett ”kolonialt tänkesätt.”

När Taiwan nyligen beskyllde honom för att ha ignorerat deras information om KKP-viruset, anklagade Tedros Taiwan för rasistiska attacker.

Kritiken mot Tedros har dock inte avtagit. En online-petition som kräver Tedros omedelbara avgång har samlat nära 1 miljon underskrifter.

Samtidigt har USA:s regering beslutat att tillfälligt stoppa sin finansiering av WHO (USA är den i särklass största finansiären av WHO, med bidrag på över 110 miljoner dollar per år, plus ytterligare hundratals miljoner i frivilliga bidrag).

Enligt William Stantons uppfattning borde WHO, ”så som den nu är konstituerad” mista sin finansiering.

– Jag tror att vi måste anta en mycket hårdare linje när det gäller hur WHO har hanterat detta virus, eftersom de enligt min mening helt uppenbart har varit ett språkrör för Kinas regering, sade han.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024