Sverige driver på för EU-sanktioner mot Kina – men i ensamhet och mot regeringens vilja.
Det är nästan att be om att det inte ska fungera, konstaterar utrikesminister Ann Linde (S).
Sanktioner mot jätten i öster är inte en populär fråga hos EU-ländernas utrikesministrar.
Jag tror inte att sanktioner är rätt sätt att hantera problemen i vår relation med Kina, fastslår utrikeschefen Josep Borrell på sin presskonferens efter fredagens webbmöte.
Sverige har ändå försökt – på oppositionens order.
Ytterst så handlar det om att stå upp för våra grundläggande värden, säger EU-nämndens andre vice ordförande Jessika Roswall (M) sedan en majoritet i nämnden drivit igenom sanktionskravet mot regeringens vilja.
Det som har skett den senaste tiden i Hongkong och gårdagens beslut i den kinesiska folkkongressen har gjort att det är väldigt viktigt att EU är tydliga mot Kina om det inte är business as usual, anser Roswall.
Bara Sverige
Utrikesminister Ann Linde (S) försökte göra vad hon kunde.
Det var bara Sverige som tog upp detta och jag fick heller inget stöd från något annat land och inget annat land kom ens i närheten av något sådant. Så det kommer med största sannolikhet inte att vara någonting i den riktningen, säger Linde efter mötet.
För att få stöd hade Sverige sannolikt behövt ha mer tid på sig för att förankra förslaget.
Att bara ta upp det så här på ett möte, utan att ha sett om det finns någon möjlighet att gå fram, utan att kunna lobba för förslaget, det är nästan att be om att det inte ska fungera. Och det gjorde det inte heller – vilket jag är ledsen för, säger Linde.
Hur Kina kommer att reagera på den svenska linjen återstår att se.
Det är alltid så när man tar upp sådana här saker – särskilt då när man blir helt ensam – att det kommer reaktioner som inte är önskvärda. Så därför hade jag önskat att vi hade gjort det på ett annat sätt, säger Ann Linde.
Uttalande
För EU:s del mynnade fredagens diskussion ut i ett gemensamt uttalande om att man ser med "stor oro" på händelserna kring Hongkong.
"Det här riskerar att underminera principen med ett land, två system och den stora graden av självstyre för den särskilda regionen Hongkong", heter det i uttalandet.
Ett starkt uttalande, tycker Ann Linde.
Det finns en enighet om att reagera mot beslutet från folkkongressen. Vi menar ju att det går emot de regler som Kina ska följa när det gäller Hongkong, säger utrikesministern.