loading
Ikea tänker nu halvera matsvinnet på alla sina matställen runt om i världen. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT-arkivbild
Ikea tänker nu halvera matsvinnet på alla sina matställen runt om i världen. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT-arkivbild
Inrikes

Ikea vill halvera matsvinnet

Epoch Times

Alltför många småländska köttbullar och vissna salladsblad har åkt i sophinken världen över. Nu tänker möbeljätten Ikea halvera sitt matsvinn, för att spara både pengar och miljön.

Ikeas satsning för att minska matsvinnet får stor effekt, med tanke på att det finns nästan 400 Ikeavaruhus runt om i världen, med både matserveringar och försäljning av livsmedel.

– När vi tittade på det här med matavfall såg vi att vi slänger mer än vi borde och det gör ju ont i den småländska själen, samtidigt som vi vill vara ansvarsfulla. säger Ylva Magnusson, talesperson för Ikea Food Services.

Halverade svinnet

Den teknik som används är enkel. En våg med en soptunna är kopplad till en pekskärm.

– När våra medarbetare skrapar ner matavfall så registrerar de samtidigt vilken tid på dagen det är och vilken typ av mat de kastar, berättar Magnusson.

Med dagliga rapporter om mängd, tidpunkt och typ av mat som kastas blir det lättare att planera för att slippa kasta livsmedel. När vågen testades på två varuhus i USA och två i Storbritannien lyckades de restaurangerna minska matsvinnet med mellan 30 och 50 procent på sex månader.

Miljonbesparing

Målet är nu att halvera matsvinnet till augusti 2020. I december började metoden införas och hittills har 84 varuhus börjat väga och registrera svinnet.

– Från december och till sista maj har vi därmed undvikit att slänga 176 000 måltider à 450 gram. Om man räknar på ett genomsnittspris på cirka 50 kronor så blir besparingar 880 000 euro (cirka 8,5 miljoner kronor) som vi har undvikit att slänga bort, säger Magnusson.

Som bonus har även många av de Ikea-anställda som arbetar med livsmedel tagit med sig medvetenheten kring matsvinn hem. En medarbetarenkät visar att hälften av dem vidtar åtgärder i hemmet för att slippa kasta mat.

– Vi har 18 000 människor som jobbar med mat på Ikea så vi ser att det här får ringar på vattnet, konstaterar Ylva Magnusson.

(TT)

Ikeas plan för minskat matsvinn

Runt om i världen finns 397 Ikeavaruhus, med sammanlagt 389 restauranger, som förra året hade 650 miljoner matgäster. I snitt kastas ungefär 300 kilo mat per varuhus och dag.

Det senaste halvåret har 84 av Ikeas matställen tagit i bruk ett nytt system för att minska matsvinnet. Möbeljätten räknar med att därmed ha undvikit att slänga 176 000 måltider à 450 gram. Totalt motsvarar det över 79 ton livsmedel.

Enligt planerna ska metoderna för att minska matsvinnet vara införd på alla Ikeas matserveringar och matbutiker i augusti 2020.

Källa: Ikea


 

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Ikea tänker nu halvera matsvinnet på alla sina matställen runt om i världen. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT-arkivbild
Ikea tänker nu halvera matsvinnet på alla sina matställen runt om i världen. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT-arkivbild
Inrikes

Ikea vill halvera matsvinnet

Epoch Times

Alltför många småländska köttbullar och vissna salladsblad har åkt i sophinken världen över. Nu tänker möbeljätten Ikea halvera sitt matsvinn, för att spara både pengar och miljön.

Ikeas satsning för att minska matsvinnet får stor effekt, med tanke på att det finns nästan 400 Ikeavaruhus runt om i världen, med både matserveringar och försäljning av livsmedel.

– När vi tittade på det här med matavfall såg vi att vi slänger mer än vi borde och det gör ju ont i den småländska själen, samtidigt som vi vill vara ansvarsfulla. säger Ylva Magnusson, talesperson för Ikea Food Services.

Halverade svinnet

Den teknik som används är enkel. En våg med en soptunna är kopplad till en pekskärm.

– När våra medarbetare skrapar ner matavfall så registrerar de samtidigt vilken tid på dagen det är och vilken typ av mat de kastar, berättar Magnusson.

Med dagliga rapporter om mängd, tidpunkt och typ av mat som kastas blir det lättare att planera för att slippa kasta livsmedel. När vågen testades på två varuhus i USA och två i Storbritannien lyckades de restaurangerna minska matsvinnet med mellan 30 och 50 procent på sex månader.

Miljonbesparing

Målet är nu att halvera matsvinnet till augusti 2020. I december började metoden införas och hittills har 84 varuhus börjat väga och registrera svinnet.

– Från december och till sista maj har vi därmed undvikit att slänga 176 000 måltider à 450 gram. Om man räknar på ett genomsnittspris på cirka 50 kronor så blir besparingar 880 000 euro (cirka 8,5 miljoner kronor) som vi har undvikit att slänga bort, säger Magnusson.

Som bonus har även många av de Ikea-anställda som arbetar med livsmedel tagit med sig medvetenheten kring matsvinn hem. En medarbetarenkät visar att hälften av dem vidtar åtgärder i hemmet för att slippa kasta mat.

– Vi har 18 000 människor som jobbar med mat på Ikea så vi ser att det här får ringar på vattnet, konstaterar Ylva Magnusson.

(TT)

Ikeas plan för minskat matsvinn

Runt om i världen finns 397 Ikeavaruhus, med sammanlagt 389 restauranger, som förra året hade 650 miljoner matgäster. I snitt kastas ungefär 300 kilo mat per varuhus och dag.

Det senaste halvåret har 84 av Ikeas matställen tagit i bruk ett nytt system för att minska matsvinnet. Möbeljätten räknar med att därmed ha undvikit att slänga 176 000 måltider à 450 gram. Totalt motsvarar det över 79 ton livsmedel.

Enligt planerna ska metoderna för att minska matsvinnet vara införd på alla Ikeas matserveringar och matbutiker i augusti 2020.

Källa: Ikea


 

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024