loading

Nya forskningsrön ska få fart på matproduktionen, hoppas regeringen. Foto: Ulf Palm/TT-arkivbild
Nya forskningsrön ska få fart på matproduktionen, hoppas regeringen. Foto: Ulf Palm/TT-arkivbild
Inrikes

Nya forskningsrön ska öka matproduktionen

Epoch Times

Regeringen satsar 78 miljoner kronor på forskning om livsmedel med syftet att öka matproduktionen.

– Vi kan inte ha gårdagens svar på morgondagens frågor, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

I dag beslutar regeringen om en forskningssatsning på 78 miljoner kronor fördelat på åren 2017-2019. Den största delen - 50 miljoner - går till att inrätta ett tioårigt nationellt forskningsprogram för livsmedel, dessutom får Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) 15 miljoner kronor för en forskarskola för industridoktorander.

– Hittills har det varit väldigt sparsamt forskat inom livsmedelssektorn, säger Sven-Erik Bucht.

Paket nummer tre

Han nämner livsmedelsteknik och "nya spännande" livsmedel som möjliga forskningsfält, men exakt vad det ska forskas kring måste akademin och industrin komma fram till.

Ytterligare satsningar är 9 miljoner kronor för att utveckla inkubatorer som ska stödja innovatörer och företag i tidiga skeden så att nya idéer kan kommersialiseras samt 4 miljoner till en "samverkansarena" för branschens olika aktörer.

Forskningssatsningen är åtgärdspaket nummer tre i regeringens livsmedelsstrategi, som totalt omfattar 1 miljard kronor på tre år.

Ska öka matproduktionen

Regeringen har kommit överens om målen i livsmedelsstrategin med Vänsterpartiet och Alliansen, men partierna har inte lyckats enas om vilka konkreta åtgärder som ska genomföras.

Huvudsyftet med strategin är att öka svensk matproduktion och att samtidigt skapa jobb och hållbar tillväxt i hela landet. I dag har Sverige en självförsörjningsgrad på 50 procent, om den skulle öka med 10 procentenheter skulle det innebära runt 10 000 nya jobb, enligt Bucht.

– Det är en väldigt jobbintensiv bransch och det gör att du får en väldigt bra jobbeffekt. Eftersom vi har minskat livsmedelsproduktionen de senaste åren har många jobb försvunnit, inte minst på landsbygden, säger landsbygdsministern.

(TT)

Livsmedelsstrategin

Regeringen, Vänsterpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna står bakom de långsiktiga målen för en livsmedelsstrategi.

Huvudmålet är att skapa jobb och hållbar tillväxt i hela landet.

Strategin omfattar hela livsmedelskedjan och innehåller mål fram till 2030. Bland annat ska produktionen av livsmedel öka, liksom lönsamheten, exporten och innovationskraften i livsmedelskedjan. Samtidigt ska relevanta nationella miljömål nås.

Produktionsökningen, både konventionell och ekologisk, bör svara mot konsumenternas efterfrågan. En produktionsökning skulle kunna bidra till en ökad självförsörjningsgrad av livsmedel. Sårbarheten i livsmedelskedjan ska minska.

Källa: Regeringen

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading

Nya forskningsrön ska få fart på matproduktionen, hoppas regeringen. Foto: Ulf Palm/TT-arkivbild
Nya forskningsrön ska få fart på matproduktionen, hoppas regeringen. Foto: Ulf Palm/TT-arkivbild
Inrikes

Nya forskningsrön ska öka matproduktionen

Epoch Times

Regeringen satsar 78 miljoner kronor på forskning om livsmedel med syftet att öka matproduktionen.

– Vi kan inte ha gårdagens svar på morgondagens frågor, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

I dag beslutar regeringen om en forskningssatsning på 78 miljoner kronor fördelat på åren 2017-2019. Den största delen - 50 miljoner - går till att inrätta ett tioårigt nationellt forskningsprogram för livsmedel, dessutom får Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) 15 miljoner kronor för en forskarskola för industridoktorander.

– Hittills har det varit väldigt sparsamt forskat inom livsmedelssektorn, säger Sven-Erik Bucht.

Paket nummer tre

Han nämner livsmedelsteknik och "nya spännande" livsmedel som möjliga forskningsfält, men exakt vad det ska forskas kring måste akademin och industrin komma fram till.

Ytterligare satsningar är 9 miljoner kronor för att utveckla inkubatorer som ska stödja innovatörer och företag i tidiga skeden så att nya idéer kan kommersialiseras samt 4 miljoner till en "samverkansarena" för branschens olika aktörer.

Forskningssatsningen är åtgärdspaket nummer tre i regeringens livsmedelsstrategi, som totalt omfattar 1 miljard kronor på tre år.

Ska öka matproduktionen

Regeringen har kommit överens om målen i livsmedelsstrategin med Vänsterpartiet och Alliansen, men partierna har inte lyckats enas om vilka konkreta åtgärder som ska genomföras.

Huvudsyftet med strategin är att öka svensk matproduktion och att samtidigt skapa jobb och hållbar tillväxt i hela landet. I dag har Sverige en självförsörjningsgrad på 50 procent, om den skulle öka med 10 procentenheter skulle det innebära runt 10 000 nya jobb, enligt Bucht.

– Det är en väldigt jobbintensiv bransch och det gör att du får en väldigt bra jobbeffekt. Eftersom vi har minskat livsmedelsproduktionen de senaste åren har många jobb försvunnit, inte minst på landsbygden, säger landsbygdsministern.

(TT)

Livsmedelsstrategin

Regeringen, Vänsterpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna står bakom de långsiktiga målen för en livsmedelsstrategi.

Huvudmålet är att skapa jobb och hållbar tillväxt i hela landet.

Strategin omfattar hela livsmedelskedjan och innehåller mål fram till 2030. Bland annat ska produktionen av livsmedel öka, liksom lönsamheten, exporten och innovationskraften i livsmedelskedjan. Samtidigt ska relevanta nationella miljömål nås.

Produktionsökningen, både konventionell och ekologisk, bör svara mot konsumenternas efterfrågan. En produktionsökning skulle kunna bidra till en ökad självförsörjningsgrad av livsmedel. Sårbarheten i livsmedelskedjan ska minska.

Källa: Regeringen

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024