loading
Spanskt tonfiskfiske i maj 2015. Foto:Christina Quicler/AFP/Getty Images
Spanskt tonfiskfiske i maj 2015. Foto:Christina Quicler/AFP/Getty Images
Inrikes

Svårt hitta hållbar tonfisk i butiken

Epoch Times

Tonfisk som säljs i Sverige kommer ofta från hotade bestånd eller har fiskats på ett skadligt sätt. Och det är svårt att hitta tonfisk som är okej att äta.

– Informationen på tonfiskburkar, i butiker och på restauranger är ofta vilseledande, säger Inger Melander, ansvarig för Världsnaturfonden WWF:s fiskguide, som presenteras i dag.

I den elfte upplagan av konsumentguiden lyfter man särskilt fram den utsatta tonfisken, som enligt Inger Melander till största delen fiskas med fångstmetoder som har en kraftigt negativ påverkan på ekosystemet.

– Man har milslånga långlinor där det finns en stor bifångst av havssköldpaddor, hajar, marina däggdjur, delfiner och sjöfågel, säger hon.

Hon anser att man som konsument bör vara aktiv.

– Kontrollera om tonfisken har en MSC-certifiering. På en restaurang eller i fiskaffären måste du fråga. Kan man inte få ett klart svar, rekommenderar jag att man väljer en annan rätt på menyn eller en annan fisk i fiskdisken.

Samtidigt finns det några positiva signaler. På tre år har utbudet av MSC-märkt tonfisk ökat - från att för tre år saknats helt till att i dag utgöra 22 procent av all tonfisk på burk, enligt Nielsen Scantrack.

MSC står för Marine Stewardship Council och är en internationell organisation som genom certifiering arbetar för ett hållbart fiske. ASC är motsvarande märkning för odlad fisk.

Läser bara rubriker

Robert Johnsson är ägare av grossistfirman Räkexport i Fiskhamnen i Göteborg. Han är lugn vad gäller tonfisken.

– Vi tar bara in spårbar, certifierad gulfenad tonfisk för att vara helt säkra, säger han.

Robert Johnssons firma är med i ett projekt för att MSC-certifiera hela företaget, men han menar att det finns problem.

– Certifieringen innebär en fördyring för oss, säger han.

– Vi märker av MSC-märkningens betydelse. Den efterfrågas mer och mer av de större kunderna, av de stora kedjorna. Men för mindre fiskhandlare är intresset svalt. De menar att de inte har kunder som efterfrågar det.

Samtidigt finns det ett dilemma med WWF:s lista, anser Johnsson.

– Många konsumenter läser bara rubriker. Och så blir de osäkra och väljer bort fisk som det inte är några problem med. Det slår mot oss i handeln.

Finns "grön" torsk

Redan tidigare har torsken från västra Östersjön haft rött ljus. Men nu flyttas även garnfångad torsk från östra Östersjön till kategorin "låt bli".

– Torsken i Östersjön mår generellt dåligt. Så har det varit i flera år. Ny information visar att garnfisket medför negativ effekt och det gör att det tippar över från gult till rött, säger Inger Melander.

Men det ska noteras att det inte gäller all torsk. Det finns MSC-certifierad torsk från andra områden än Östersjön och den får grönt ljus.

I år lanserar WWF samtidigt med guiden en ny kartläggning om svensk konsumtion av fisk och skaldjur. Där framgår att svensk fiskkonsumtion har ökat med över 30 procent de senaste fem åren.

– Det kan bero på att man väljer att dra ner på köttet och ställer om sig det sättet, säger Inger Melander.

(TT)

WWF:s märkningar

WWF listar sina konsumentråd om fisk och skaldjur i tre kategorier.
Grönt ljus - "Bästa val" - innebär bland annat att fiskebestånden är rikliga och odlingar sköts på ett mer hållbart sätt samt att det finns en effektiv förvaltning på plats.
Gult ljus - "Var försiktig" - innebär bland annat att det finns en viss osäkerhet kring fisket eller odlingsmetoderna.
Rött ljus - "Låt bli" - innebär att WWF avråder från köp, på grund av att fisken/skaldjuren kommer från ohållbart fiske eller odlingar som skadar miljön.
Råden i guiden är beroende av art, fångstmetod, fångstområde samt odlingsland och odlingsmetod.

Källa: WWF

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Spanskt tonfiskfiske i maj 2015. Foto:Christina Quicler/AFP/Getty Images
Spanskt tonfiskfiske i maj 2015. Foto:Christina Quicler/AFP/Getty Images
Inrikes

Svårt hitta hållbar tonfisk i butiken

Epoch Times

Tonfisk som säljs i Sverige kommer ofta från hotade bestånd eller har fiskats på ett skadligt sätt. Och det är svårt att hitta tonfisk som är okej att äta.

– Informationen på tonfiskburkar, i butiker och på restauranger är ofta vilseledande, säger Inger Melander, ansvarig för Världsnaturfonden WWF:s fiskguide, som presenteras i dag.

I den elfte upplagan av konsumentguiden lyfter man särskilt fram den utsatta tonfisken, som enligt Inger Melander till största delen fiskas med fångstmetoder som har en kraftigt negativ påverkan på ekosystemet.

– Man har milslånga långlinor där det finns en stor bifångst av havssköldpaddor, hajar, marina däggdjur, delfiner och sjöfågel, säger hon.

Hon anser att man som konsument bör vara aktiv.

– Kontrollera om tonfisken har en MSC-certifiering. På en restaurang eller i fiskaffären måste du fråga. Kan man inte få ett klart svar, rekommenderar jag att man väljer en annan rätt på menyn eller en annan fisk i fiskdisken.

Samtidigt finns det några positiva signaler. På tre år har utbudet av MSC-märkt tonfisk ökat - från att för tre år saknats helt till att i dag utgöra 22 procent av all tonfisk på burk, enligt Nielsen Scantrack.

MSC står för Marine Stewardship Council och är en internationell organisation som genom certifiering arbetar för ett hållbart fiske. ASC är motsvarande märkning för odlad fisk.

Läser bara rubriker

Robert Johnsson är ägare av grossistfirman Räkexport i Fiskhamnen i Göteborg. Han är lugn vad gäller tonfisken.

– Vi tar bara in spårbar, certifierad gulfenad tonfisk för att vara helt säkra, säger han.

Robert Johnssons firma är med i ett projekt för att MSC-certifiera hela företaget, men han menar att det finns problem.

– Certifieringen innebär en fördyring för oss, säger han.

– Vi märker av MSC-märkningens betydelse. Den efterfrågas mer och mer av de större kunderna, av de stora kedjorna. Men för mindre fiskhandlare är intresset svalt. De menar att de inte har kunder som efterfrågar det.

Samtidigt finns det ett dilemma med WWF:s lista, anser Johnsson.

– Många konsumenter läser bara rubriker. Och så blir de osäkra och väljer bort fisk som det inte är några problem med. Det slår mot oss i handeln.

Finns "grön" torsk

Redan tidigare har torsken från västra Östersjön haft rött ljus. Men nu flyttas även garnfångad torsk från östra Östersjön till kategorin "låt bli".

– Torsken i Östersjön mår generellt dåligt. Så har det varit i flera år. Ny information visar att garnfisket medför negativ effekt och det gör att det tippar över från gult till rött, säger Inger Melander.

Men det ska noteras att det inte gäller all torsk. Det finns MSC-certifierad torsk från andra områden än Östersjön och den får grönt ljus.

I år lanserar WWF samtidigt med guiden en ny kartläggning om svensk konsumtion av fisk och skaldjur. Där framgår att svensk fiskkonsumtion har ökat med över 30 procent de senaste fem åren.

– Det kan bero på att man väljer att dra ner på köttet och ställer om sig det sättet, säger Inger Melander.

(TT)

WWF:s märkningar

WWF listar sina konsumentråd om fisk och skaldjur i tre kategorier.
Grönt ljus - "Bästa val" - innebär bland annat att fiskebestånden är rikliga och odlingar sköts på ett mer hållbart sätt samt att det finns en effektiv förvaltning på plats.
Gult ljus - "Var försiktig" - innebär bland annat att det finns en viss osäkerhet kring fisket eller odlingsmetoderna.
Rött ljus - "Låt bli" - innebär att WWF avråder från köp, på grund av att fisken/skaldjuren kommer från ohållbart fiske eller odlingar som skadar miljön.
Råden i guiden är beroende av art, fångstmetod, fångstområde samt odlingsland och odlingsmetod.

Källa: WWF

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024