Tonfisk som säljs i Sverige kommer ofta från hotade bestånd eller har fiskats på ett skadligt sätt. Och det är svårt att hitta tonfisk som är okej att äta.
– Informationen på tonfiskburkar, i butiker och på restauranger är ofta vilseledande, säger Inger Melander, ansvarig för Världsnaturfonden WWF:s fiskguide, som presenteras i dag.
I den elfte upplagan av konsumentguiden lyfter man särskilt fram den utsatta tonfisken, som enligt Inger Melander till största delen fiskas med fångstmetoder som har en kraftigt negativ påverkan på ekosystemet.
– Man har milslånga långlinor där det finns en stor bifångst av havssköldpaddor, hajar, marina däggdjur, delfiner och sjöfågel, säger hon.
Hon anser att man som konsument bör vara aktiv.
– Kontrollera om tonfisken har en MSC-certifiering. På en restaurang eller i fiskaffären måste du fråga. Kan man inte få ett klart svar, rekommenderar jag att man väljer en annan rätt på menyn eller en annan fisk i fiskdisken.
Samtidigt finns det några positiva signaler. På tre år har utbudet av MSC-märkt tonfisk ökat - från att för tre år saknats helt till att i dag utgöra 22 procent av all tonfisk på burk, enligt Nielsen Scantrack.
MSC står för Marine Stewardship Council och är en internationell organisation som genom certifiering arbetar för ett hållbart fiske. ASC är motsvarande märkning för odlad fisk.
Läser bara rubriker
Robert Johnsson är ägare av grossistfirman Räkexport i Fiskhamnen i Göteborg. Han är lugn vad gäller tonfisken.
– Vi tar bara in spårbar, certifierad gulfenad tonfisk för att vara helt säkra, säger han.
Robert Johnssons firma är med i ett projekt för att MSC-certifiera hela företaget, men han menar att det finns problem.
– Certifieringen innebär en fördyring för oss, säger han.
– Vi märker av MSC-märkningens betydelse. Den efterfrågas mer och mer av de större kunderna, av de stora kedjorna. Men för mindre fiskhandlare är intresset svalt. De menar att de inte har kunder som efterfrågar det.
Samtidigt finns det ett dilemma med WWF:s lista, anser Johnsson.
– Många konsumenter läser bara rubriker. Och så blir de osäkra och väljer bort fisk som det inte är några problem med. Det slår mot oss i handeln.
Finns "grön" torsk
Redan tidigare har torsken från västra Östersjön haft rött ljus. Men nu flyttas även garnfångad torsk från östra Östersjön till kategorin "låt bli".
– Torsken i Östersjön mår generellt dåligt. Så har det varit i flera år. Ny information visar att garnfisket medför negativ effekt och det gör att det tippar över från gult till rött, säger Inger Melander.
Men det ska noteras att det inte gäller all torsk. Det finns MSC-certifierad torsk från andra områden än Östersjön och den får grönt ljus.
I år lanserar WWF samtidigt med guiden en ny kartläggning om svensk konsumtion av fisk och skaldjur. Där framgår att svensk fiskkonsumtion har ökat med över 30 procent de senaste fem åren.
– Det kan bero på att man väljer att dra ner på köttet och ställer om sig det sättet, säger Inger Melander.
(TT)