loading


Prisökning på smör på grund av för lite mjölkproduktion. Foto: Epoch Times
Prisökning på smör på grund av för lite mjölkproduktion. Foto: Epoch Times
Inrikes

Smörpriset upp 20 procent

Epoch Times

Smörpriset har ökat med över 20 procent sedan årsskiftet. Och ytterligare prisökning är att vänta till följd av mjölkbristen.

På Axfood har ett halvt kilo smör gått från att vid årsskiftet kosta 29,50 kronor till nuvarande 35,90 kronor, enligt bolagets presschef Claes Salomonsson.

– Det har legat under 30 kronor i sex år så det är en rejäl höjning. Det beror på bristen av smör och grädde, säger Salomonsson.

Fortsatt prisökning väntar

Företeelsen är inte ny. Frågan om brist på smör och grädde diskuteras återkommande. Enligt aktörer på mejerimarknaden är bakgrunden att konsumenter i allt högre utsträckning vill ha feta produkter samtidigt som produktionen av mjölk - som smörproduktion kräver stora mängder av - har sjunkit.

TT: Hur är prognosen för smörpriset?
– Prognosen är att det blir mer produktion i sommar eftersom korna går ute. Men i höst tror vi att bristen kommer att bestå och man får räkna med fortsatta prisökningar, säger Claes Salomonsson.

Axfood har inte sett någon försäljningsnedgång av smör till följd av det högre priset.

– Smör är någonting man måste ha, säger Salomonsson.

Bilden av ett stigande smörpris under det senaste halvåret delas också av Coop.

– Arla har höjt priset det senaste halvåret och då följde hela branschen med, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop.

Smörproduktion läggs ned

Samtidigt finns det exempel där mjölkbristen tvingat mejerierna att lägga om produktionen. Sedan i oktober förra året producerar inte Norrmejerier något konventionellt smör. Anledningen är att bolaget har valt att prioritera produkter som grädde och creme fraiche.

– Vi missar lite intäkter där. Hade man överskott skulle man ju kunna sälja på export men konsumenterna önskar allt fetare produkter, säger Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig på Norrmejerier.

Det är inte bara i Sverige som det råder smörbrist. I Frankrike uppges smörpriset ha ökat med 92 procent fram till i maj, vilket har fått de franska bageriägarna att hävda att det utgör ett hot mot hela branschen. Branschföreträdare varnar för att priset på exempelvis croissanter och kakor nu kan komma stiga väldigt snabbt.

(TT)

Försäljningsutveckling av smör i Sverige

Försäljning av smör i Sverige (i miljoner kronor inklusive moms)

År 2000: 468
År 2011: 956
År 2012: 1 049
År 2013: 1 126
År 2014: 1 133
År 2015: 1 348

Källa: SCB

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading


Prisökning på smör på grund av för lite mjölkproduktion. Foto: Epoch Times
Prisökning på smör på grund av för lite mjölkproduktion. Foto: Epoch Times
Inrikes

Smörpriset upp 20 procent

Epoch Times

Smörpriset har ökat med över 20 procent sedan årsskiftet. Och ytterligare prisökning är att vänta till följd av mjölkbristen.

På Axfood har ett halvt kilo smör gått från att vid årsskiftet kosta 29,50 kronor till nuvarande 35,90 kronor, enligt bolagets presschef Claes Salomonsson.

– Det har legat under 30 kronor i sex år så det är en rejäl höjning. Det beror på bristen av smör och grädde, säger Salomonsson.

Fortsatt prisökning väntar

Företeelsen är inte ny. Frågan om brist på smör och grädde diskuteras återkommande. Enligt aktörer på mejerimarknaden är bakgrunden att konsumenter i allt högre utsträckning vill ha feta produkter samtidigt som produktionen av mjölk - som smörproduktion kräver stora mängder av - har sjunkit.

TT: Hur är prognosen för smörpriset?
– Prognosen är att det blir mer produktion i sommar eftersom korna går ute. Men i höst tror vi att bristen kommer att bestå och man får räkna med fortsatta prisökningar, säger Claes Salomonsson.

Axfood har inte sett någon försäljningsnedgång av smör till följd av det högre priset.

– Smör är någonting man måste ha, säger Salomonsson.

Bilden av ett stigande smörpris under det senaste halvåret delas också av Coop.

– Arla har höjt priset det senaste halvåret och då följde hela branschen med, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop.

Smörproduktion läggs ned

Samtidigt finns det exempel där mjölkbristen tvingat mejerierna att lägga om produktionen. Sedan i oktober förra året producerar inte Norrmejerier något konventionellt smör. Anledningen är att bolaget har valt att prioritera produkter som grädde och creme fraiche.

– Vi missar lite intäkter där. Hade man överskott skulle man ju kunna sälja på export men konsumenterna önskar allt fetare produkter, säger Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig på Norrmejerier.

Det är inte bara i Sverige som det råder smörbrist. I Frankrike uppges smörpriset ha ökat med 92 procent fram till i maj, vilket har fått de franska bageriägarna att hävda att det utgör ett hot mot hela branschen. Branschföreträdare varnar för att priset på exempelvis croissanter och kakor nu kan komma stiga väldigt snabbt.

(TT)

Försäljningsutveckling av smör i Sverige

Försäljning av smör i Sverige (i miljoner kronor inklusive moms)

År 2000: 468
År 2011: 956
År 2012: 1 049
År 2013: 1 126
År 2014: 1 133
År 2015: 1 348

Källa: SCB

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024