Det råder kris i Frankrike, då croissantens vara eller inte vara står på spel. Bakom krisen ligger en svindlande höjning av smörpriset.
Bageriägarna säger att prishöjningen slukar deras vinstmarginal och utgör ett hot mot hela branschen.
Smöret, som utgör en tredjedel av ingredienserna i många franska bageriprodukter, hade ökat 92 procent i pris fram till maj, enligt Fabien Castanier, generalsekreterare i bagarförbundet.
Prisstegringen sätter en "ohållbart ekonomisk press" på industrin, säger han.
– Utifrån nuvarande pris är den sammanlagda extra utgiften på årsbasis omkring 68 miljoner euro (cirka 665 miljoner kronor) för tillverkare av kex och kakor, säger Castanier.
– Olyckligtvis kommer situationen att förvärras de närmaste veckorna med en stor risk för brist på smör, tillägger han.
Smörprisets uppgång sägs beror på minskade mjölkmängder i Europa och i synnerhet i Frankrike.
(TT-AFP)