President Emmanuel Macrons rörelse La République en marche ser ut att gå mot en jordskredsseger i det franska parlamentsvalet. Socialistpartiet, ett av de partier som dominerat fransk politik i decennier, kan bli i stort sett utraderat.
Den politiska jordbävningen i fransk politik dundrar vidare, enligt de vallokalsundersökningar som publicerades när vallokalerna stängde efter den första omgången i det franska parlamentsvalet på söndagen.
Macrons mittenrörelse La République en marche (Republiken på väg) får tillsammans med allianspartnern Modem, över 32 procent. Det överträffar de sista mätningarna inför valet och skulle enligt prognoserna ge mellan 390 och 445 av de 577 platserna i parlamentet.
Om valvinden håller i sig kan En marche i andra omgången nästa söndag med förkrossande marginal säkra den majoritet Macron behöver för att driva igenom sin politik.
Socialistpartiet som har majoritet i parlamentet i dag, rasar och spås bara få mellan 20 och 35 mandat. Det är ett jättetapp i förhållande till de 280 platser partiet, som motsvarar svenska Socialdemokraterna, har i dag.
Bara en liten del av de 577 platserna i parlamentet väntas bli tillsatta under första valomgången.
Lågt valdeltagande
Valdeltagandet verkar ha varit mycket lågt, en spegling av den känsla av resignation som spritt sig bland Macrons motståndare inför opinionsmätningarna som spått en jordskredsseger för En marche.
Det kan ha gynnat Macron, vars anhängare sporrats av framgångarna i presidentvalet och därmed kan ha varit mer motiverade att gå till valurnorna igen. Det kan också banta startfältet inför nästa söndag, eftersom kandidater behöver stöd av minst 12,5 procent av registrerade väljare för att få ställa upp i andra valomgången.
En marche bildades förra året och har inga platser i det nuvarande parlamentet. För en månad sedan saknade rörelsen nästan helt kandidater. Och hälften av dem som ställer upp saknar politisk erfarenhet, ett medvetet drag av En marche, som vill få in nytt blod i politiken.
Etablerade partier backar
Högerpartiet Republikanerna, som har dominerat fransk politik under årtionden tillsammans med Socialistpartiet, blir enligt vallokalsundersökningarna det största oppositionspartiet, med mellan 80 och 100 platser. Det är en rejäl förlust jämfört med 194 platser i dag.
Nationella fronten spås i olika vallokalsundersökningar få mellan tre och tio platser. Partiet har i dag två platser och hade hoppats få minst 15, för att kunna bilda en partigrupp och därmed få tilldelning av extra medel, talartid och poster i olika parlamentsorgan.
Nationella frontens ledare Marine Le Pen säger att hon hoppas på vinst för sitt parti i flera valkretsar i den andra valomgången nästa söndag. Marine Le Pen själv leder i sin valkrets i norra Frankrike och kan få en plats i parlamentet, rapporterar Reuters.
Vänsterutmanaren Jean-Luc Mélenchon och La France insoumise (Det okuvade Frankrike) får mellan 11 och 21 platser.
Varnar för monopol
Även presidentens politiska motståndare verkar inställda på att han ska säkra en majoritet. Deras strategi har varit att mobilisera sina anhängare att gå och rösta för att se till att ge oppositionen en stark röst i parlamentet.
– Frankrike skulle inte må bra av att ett parti får monopol, säger den just avgångne premiärministern Bernard Cazeneuve, enligt Reuters.
Emmanuel Macron har lovat att lyfta politiken över mygel och korruption. Därför är det genant för presidenten att tre av hans ministrar redan hamnat i visst blåsväder. En av dem är Richard Ferrand, Macrons tidigare kampanjchef. En annan är justitieminister François Bayrou.
– Jag funderade på att rösta på Macron, men jag gjorde inte det. Med Ferrand och Bayrou kan vi se dem falla tillbaka i gamla banor, så jag ändrade mig, sade pensionären Jacqueline Laurent till Reuters efter att ha lagt sin röst i Annecy, i östra Frankrike.
(TT)