Alexandra De Paoli: Gör en egen vetekudde
En varm kudde med vete värmer gott på ömma muskler.


En varm vetekudde lindrar värk i axlar och rygg. Den är också bra mot mensvärk och varför inte bara för att ge värme i sängen? Det är enkelt att göra en själv. Här berättar Alexandra De Paoli hur man kan göra.

Till en vetekudde behövs ett tyg och hela vetekorn, krångligare än så är det inte. Vill man göra kudden extra fin kan man brodera på tyget eller välja ett tyg som känns speciellt. När örtterapeuten Alexandra De Paoli gör sin vetekudde häller hon även i örter som doftar och gör gott.

Att få en hemsydd vetekudde i present kan uppskattas av den som känner av smärtor i kroppen ibland eller för den som lätt blir frusen.

Alexandra tipsar i Yle om att värma kudden och lägga den i sängen ett tag innan man går och lägger sig. Skönt när det är kallt eller ruggigt ute.

Kudden kan också användas kyld.

Ett äldre, fint tyg kan bli fint som örngott till vetekudden.

På second hand eller loppis kan man hitta fina örngott med spetsar och handbroderade monogram. Det som någon lagt ner omsorg och arbete på i äldre tider kan få nytt liv, till exempel till en vetekudde. De broderade bokstäverna kan man sprätta bort och istället brodera dit sina egna.

Olika örter i kudden kan ge olika effekt. För en lugnande och smärtstillande verkan kan man välja kamomillblommor eller lavendelblommor. Vill man istället bli uppfriskad och få en stimulerande effekt passar pepparmynta bra.

Hemgjord vetekudde

Det här behövs

Gamla örngott

Broderigarn

Långa band att knyta fast dynan med

Bomullsband att knyta ihop dynvaret med

Tjockt lintyg

1 ½ kg vetekorn

1 näve torkade örter

Gör så här

Vetekudde: Klipp till lintyget och sy en påse med måtten 45 x 16 cm, som är lagom för en vetekudde.

Sy dit långa band för att kunna knyta fast den runt till exempel axlar eller mage.

Häll i vetekornen och lägg i en näve torkade örter.

Sy sedan igen kudden noga.

Det kan bli fint att brodera sitt monogram eller ett litet mönster på örngottet.

Örngott: Ta ett örngott som du klipper till så att det är 1 cm större än kuddens bredd + 2 cm sömsmån. Vill du att kudden ska synas lite i ändarna så gör örngottet lite kortare på längden.

Ett örngott med spets gör också att kudden får synas. Det kan bli fint om lintyget till kudden är färgat.

Om det finns ett monogram broderat på örngottet så sprätta bort bokstäver som är felaktiga och brodera dit de bokstäver du vill ha där.

Fålla örngottets sidor. Sy sedan fast bomullsband till att knyta ihop örngottet med.

Använd fransk vändsöm för att sy ihop örngottet med: Lägg tyget med avigsidorna inåt. Sy från rätsidan 1 cm från kanten. Vänd örngottet och sy sedan från avigsidan så att fållen inte syns.

Lägg kudden i örngottet och knyt ihop. Att värma dynan i mikrovågsugn tar ca 3 minuter på full effekt och i ugnen på 150 grader ungefär 15 minuter. Vill du kyla kudden så lägg den i en plastpåse i frysen en timme.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.