10 vårdande skönhetstips med honung
Honung passar bra för skönhetsvård med sina återfuktande och vårdande egenskaper. Foto: Freepik


Det sägs att Kleopatra brukade bada i mjölk och honung. Oavsett om det är sant eller inte, så vore det inte förvånande eftersom honung har en både vårdande, renande och återfuktande effekt på huden. Honung har i tusentals år använts i medicinskt syfte och med sina mångsidiga användningsområden passar den bra för skönhetsvård.

1. Acne

Honung har antibakteriella och läkande egenskaper vilket gör den utmärkt till ansiktstvätt. Enzymerna i raw honung hjälper även porerna att hålla sig rena.

2. Mörka ringar under ögonen

Applicera ett tunt lager honung under ögonen, skölj av efter 20 minuter. Honung har en milt blekande effekt, upprepa behandlingen två gånger i veckan.

3. Anti-age

Honung är även rikt på antioxidanter. Använd honung både invärtes och utvärtes för att sakta ner kroppens åldrande. I ansiktet hjälper honungen att bromsa ålderstecken som rynkor och stimulerar cellförnyelse.

4. Återfuktande

Honung har goda återfuktande egenskaper. Lägg en ansiktsmask med honung på ett väl rengjort ansikte och skölj efter tio minuter med ljummet vatten.

5. Torra läppar

Gör en vårdande naturlig läpp-peeling genom att mixa 1 tesked råsocker med 1 tesked honung och eventuellt några droppar citron. Lägg på läpparna och låt verka i fem minuter innan du varsamt exfolierar med fingertopparna.

6. Hårinpackning

Honung fungerar utmärkt i håret och ger glans och fukt till torrt och livlöst hår. En hårinpackning med honung kan även motverka mjäll och lindra en kliande hårbotten. Schamponera håret och krama ur det ordentligt. Massera in 1/2-1 matsked honung i håret, anpassa mängden till hur långt hår du har. Sätt på en duschmössa eller täck håret med en plastpåse som du sen virar en handduk om. Låt inpackningen verka i 20 minuter. Skölj ur noggrant med ljummet vatten.

7. Hårblekning

Honung är naturligt blekande och du kan låta din hårinpackning verka lite längre om du önskar en uppljusande effekt. Du kan även tillsätta en tesked mald kanel till din inpackning, då även kanel har en blekande effekt på håret. Upprepa behandlingen en gång i veckan. Låt inpackningen verka i en timma. Skölj ur med ljummet vatten.

8. Ärr

Honungens blekande effekt kan ta hand om såväl gamla som nya ärr vid regelbunden applicering.

9. Nagelvård

Blanda en tesked honung med en tesked äppelcidervinäger och massera in i dina nagelband. Det mjukar upp dem och återfuktar även huden runtomkring. Skölj av efter tio minuter.

10. Eksem

Honungens anti-inflammatoriska egenskaper kan lindra eksem, rosacea och lätt psoriasis. Applicera honung på det affekterade området och skölj efter 20 minuter. Upprepa behandlingen två-tre gånger i veckan. Manukahonung sägs vara bäst för ändamålet.