Migrän eller snuva? – så kan ett fotbad hjälpa
Salvia är en av de tillsatser som hjälper hälsan i ett fotbad.


En behandlingsform inom den antroposofiska medicinen är fotbadet, som används för att ta hand om besvär i bland annat huvudet. Med olika tillsatser kan man bli av med migrän, huvudvärk, bihåleinflammation, allergisk snuva och förkylning. Andra tillsatser lugnar, sätter fart på blodcirkulationen eller hjälper vid restless legs.

Den antroposofiska medicinen använder naturliga medel för att hjälpa kroppen till självläkning. Fotbadet är en avledande behandling som flyttar fokus från andra delar av kroppen till underbenen och fötterna. Det hjälper att komma åt obalanser i nerv-sinnessystemet, enligt boken Syster Märtas husapotek.

Med nerv-sinnessystemet menar man hjärnan, huden och sinnesorganen. Stress och många intryck är påfrestande för den här delen av oss, men här är fotbadet är ett bra verktyg.

Olika tillsatser till fotbadet har olika verkan på oss. Vissa finns färdiga att köpa som badtillsatser, men det går också bra att själv göra örtavkok till fotbadet.

Citron i fotbadet hjälper att dra ner vätskor från huvudområdet, vilket kan lätta på till exempel snuva.

Olika tillsatser i badet

Citron hjälper vid stress, huvudvärk eller snuva. Det är också bra när huvudet känns tungt och man vill bli klarare i huvudet.

Vid snuva är ämnesomsättningen för stark i huvudet. Fotbadet hjälper till att dra ner vätskorna till ämnesomsättningen och snuvan kan lindras. Vattnet bör vara 37 grader, enligt Syster Märtas husapotek.

Senapspulver i fotbadet är bra vid huvudvärk, migrän, bihåleinflammation och astma. Fotbadet löser spänningar. Migrän bör behandlas tidigt eller förebyggande.

Vattnet ska vara 38-40 grader varmt. Ta 2-3 rågade matskedar senapspulver och rör ut i lite varmt vatten, som sedan tillsätts fotbadet.

Rosmarin ökar blodcirkulationen och är en bra tillsats när man vill stärka och friska upp sig.

Använd färsk rosmarin till ett avkok som blandas i fotbadet. Lägg bladen i kallt vatten i en kastrull. Koka upp och låt det koka i fem minuter. Fotbadet ska vara 37-38 grader.

Fotbad med avkok från rosmarin är stärkande och sätter fart.

Kamomill och lavendel har båda en lugnande verkan och passar bra innan sänggåendet. Kamomillte har även en kramplösande verkan. Vattnet ska vara 37-38 grader.

Salvia är värmande, kan hjälpa vid restless legs och även motverka fotsvett.

Koka upp några matskedar salviablad i två liter vatten. Låt det dra i 10 minuter, sila det och häll det i fotbadet som ska vara 37-38 grader.

Bad för fot och vad

Hitta en tid och plats där det går att få sitta i fred tillräckligt länge. Ta fram stora handdukar och kanske filtar för att hålla värmen under fotbadet.

Ett tänt ljus kan vara mysigt och lugnande.

Marina Eriksson är massör och utbildad vid Vidarkliniken i Järna. För att minska intrycken under fotbadet bör man undvika att prata med någon, titta i mobilen, läsa eller lyssna på något, säger hon och förklarar varför.

– Då är man ju ändå här uppe och stimulerar huvudet, som man vill avlasta.

Se till att ha en stor hink som räcker upp över vaden. Använd gärna en hink för trädgårdsbruk på ungefär 25 liter. Hinken ska fyllas med varmt vatten upp till två tredjedelar.

Vill du göra ett citronfotbad så är det dags för citronen här. Välj gärna en ekologisk citron. Håll den under vattnet medan du skär i skalet, delar och pressar den. Att hela tiden hålla citronen under ytan gör att de eteriska oljorna i skalet behålls så mycket det går i vattnet.

Vattnet ska sedan belivas, eller levandegöras, genom att röra om i vattnet med handen. Gör en virvel åt ena hållet och gör sedan en åt andra hållet. Det är för patientens skull och ger vattnet spänst, säger Marina. Andra tillsatser än citron häller man i efter att man har levandegjort vattnet.

Sedan sätter man sig, lägger en handduk över benen och hinken och gärna en filt om axlarna, men utan att man blir för varm. Sitt gärna 15-20 minuter i citronfotbadet, och i de övriga i 10-15 minuter. Efteråt är det skönt med ett par varma strumpor och att vila ett tag. Under den tiden kan man känna efter hur det känns i kroppen. Har man tagit ett rosmarinbad för att komma igång så behövs inte vilan efteråt.

Videon från föreningen SAMT, Svensk förening för antroposofisk medicin och terapi, visar hur man gör ett fotbad med citron.