Alexandra De Paoli: Vårda fötterna med egen fotsalva
Fotbad, salva och kottemassage är toppen för fötterna. Foto: Eva Sagerfors


Välmående fötter är mycket värt, och lite omsorg om dem behöver inte ta mycket tid. Ett fotbad, en bivaxsalva och lite enkel massage så har du gjort något för dig själv samtidigt som fötterna har fått sitt.

Hur ofta tar du dig ett fotbad? Att tappa upp varmt vatten i en balja är en enkel sak, men visst är det lätt att glömma bort det välgörande fotbadet emellanåt.

Örtterapeuten Alexandra De Paoli tipsar om en välgörande fotsalva som du kan göra själv. Hon rekommenderar också att ge fötterna lite massage – med en kotte.

Kottemassage

Kottar från gran och tall är perfekta till massage. En utslagen grankotte kan kännas lite som en spikmatta i början, men det vänjer man sig vid, menar Alexandra.

”Det sticks lite till en början, men när man väl har vant sig är kottar himmelriket för trötta fötter, stela nackar och kalla händer”, skriver hon för Yle.

För att massera foten så lägger man kotten på en matta och rullar den med foten. Är händerna kalla så rullar man den mellan handflatorna.

Brukar händerna bli kalla på jobbet? Leta upp en bra massage-kotte och ha den till hands när det behövs. Foto: Eva Sagerfors

Fotbad

Hela kroppen har nytta av ett fotbad. Det snabbaste sättet är förstås att bada fötterna i varmt vatten, men med ett par tända ljus och någon musik som får dig att slappna av blir upplevelsen förhöjd.

Alexandra tipsar om att göra ett fotbad med rosmarin och havssalt som gör gott för trötta och kalla fötter.

Koka då några matskedar av den torkade örten en stund i en liter vatten. Ta en näve grovt salt och lägg i fotbaljan. Häll sedan över rosmarinvattnet och fyll upp med vatten till lagom mängd och temperatur.

Ett fotbad med honung och citron är uppfriskande och kan hjälpa mot huvudvärk. Lägg då några matskedar honung i fotbaljan och häll sedan på lagom varmt vatten. Håll citronen under vattenytan när du delar den, för att ta vara på de eteriska oljorna. Pressa ur citronen under ytan och låt gärna halvorna få ligga kvar i vattnet sedan.

Hemgjord fotsalva

Efter fotbadet gör det gott för fötterna med en salva.

Det här behövs

52 g bivax

15 g sheasmör

1,5 dl olivolja, gärna ekologisk

1,5 dl solrosolja, gärna ekologisk

1 msk honung

40 droppar eterisk olja av pepparmynta

Gör så här

Dela bivaxet i små bitar och lägg i en värmetålig bunke. Lägg i sheasmöret och ställ bunken i ett vattenbad på spisen så att fettet smälter. Det ska smälta helt.

Sedan är det dags för oljorna. Rör om och låt det smälta helt.

Ta bort bunken från vattenbadet och rör med en visp tills salvan börjar stelna. Det kan ta tid, men rör hela tiden.

När salvan börjar stelna är det dags för honungen och pepparmyntsoljan. Rör runt och häll sedan upp i glasburkar.

Tips för att göra rent kärlen efteråt:

Torka av med hushållspapper. Gnid in redskapen med diskmedel och torka sedan av igen. Skölj därefter i hett vatten.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.