Därför bör du duscha kallt nästa gång
Kallvatten kan hjälpa läkandet av skador, öka blodcirkulationen och höja humöret
Kallvatten kan ge en energiskjuts.


När de flesta av oss duschar får det gärna ånga lite, men det kan göra att du missar vissa hälsofördelar. Här är fem goda anledningar till att istället välja en kalldusch.

Det hjälper dig att hålla dig lugn under press

Du känner säkert till ordet hetlevrad. Om det stämmer på dig, så ta en kalldusch. Kallt vatten kan bokstavligen kyla ner dig och göra dig mer tålig mot press.

Du tvingas ut ur din komfortzon

När du vaknar, känner dig trött, varm och mysig, då kan en kalldusch få igång energin. Om du är modig nog att ställa dig i kallvattnet det första du gör på morgonen, då kommer du förmodligen att märka att du blir mindre rädd och mer modig även i andra områden i livet.

Sätter fart på blodcirkulationen

När kroppen blir kall sätter den fart på blodcirkulationen för att få upp värmen. När blodcirkulationen ökar blir man varm och alla kroppens delar arbetar mer effektivt. Till exempel kan man bli klarare i tanken och förbättra den fysiska hälsan. Dessutom kan det förhindra blodproppar, vilket kan bli allvarligt.

Hjälp mot smärta

Många idrottsmän är beroende av kallduschar och -bad som ett sätt att förebygga eller behandla skador. Om man behöver ett sätt att återhämta sig efter träning eller skador, eller helt enkelt vill ha ett sätt att minska smärtan på, använd då kallvatten.

Höjer humöret

Även om det kan kännas eländigt att vara kall, så kan en kalldusch höja humöret under dagen. Det har gjorts studier som visar att kalla bad har naturlig anti-depressiv effekt.

Kallduschning kan faktiskt vara en humörhöjare.

Kanske tänker du ändå att kallduschar inte är någonting för dig, men det handlar inte om att dyka ner i iskallt vatten. Ta det lugnt och hitta en temperatur som är hanterbar.

Som alternativ kan du ta en kalldusch vissa dagar i veckan, eller när du behöver gå upp tidigare än vanligt. Oavsett, så kan det vara värt att prova det då och då.

Devon Andre har en bachelor-examen i forensisk vetenskap från University of Windsor, och en juridisk examen från University of Pittsburgh. Han skriver för Bel Marra Health, där den här artikeln publicerades ursprungligen.

 

Strutsarna bråkas – då kommer elefanten

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?