10 smarta sätt att använda bikarbonat för hälsan och hemmet
Foto: Epoch Times (vänster, mitten), Pixabay (höger)


Bakpulver, eller bikarbonat, finns i de flesta hem och används vanligen till bakning, men är användbart till mycket mer än det. Här är tio smarta tips.

1. Tandhälsa

 

Titta på tandkrämens innehållsförteckning så hittar du förmodligen natriumbikarbonat – vilket är det kemiska namnet för bakpulver. För en betydligt billigare slant kan du istället för tandkrämen låta vanligt bikarbonat göra jobbet.

Bikarbonat har en slipande effekt på tänderna så att plack, som orsakar dålig andedräkt och en gul ton på tänderna, försvinner. Dessutom neutraliserar bikarbonaten syror i munnen som kan ge frätning på tänderna.

Hos en del kan tänderna bli känsliga om man använder bikarbonat för ofta på tänderna. Läs mer här om hur man kan göra egen tandkräm på bakpulver.

Obs! Tandvården rekommenderar daglig användning av fluor i någon form. 

2. Lindra klåda och solbränna

Om du har barn som gillar att leka utomhus är chansen stor att de någon gång kommer in med kliande myggbett och kanske solbränna.

Ett av de enklaste och mest effektiva sätten att lindra klåda och smärta som bett och solbränna kan ge är att badda med bikarbonat i vatten. Det kan också hjälpa en röd babystjärt och lindra akne.

Här räcker det med lite. Tappa upp vatten i handfatet och häll i en knapp tesked. Använd en mjuk tyglapp att badda med.

För mycket bikarbonat på huden kan ge hudirritation hos vissa, så håll ett öga på hur huden reagerar hos barnet.

3. Luftrenare

Har du någon gång hittat ett fat med bakpulver i kylen hemma hos din mamma så är det troligen ett medvetet drag för att hålla borta lukt från rester i kylskåpet.

Bikarbonat neutraliserar lukter genom att absorbera dem. Det drar till sig de bakterier som orsakar lukterna och tar död på dem. För att det här ska fungera behöver man sprida ut bikarbonatpulvret till exempel på ett litet fat, och se till att det står på en exponerad plats.

4. Få smycken att glänsa igen

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Bikarbonat är utmärkt för rengöring av silverföremål och -smycken. Men undvik att använda det om det finns ädelstenar i smycket.

Koka upp vatten och lägg aluminiumfolie i en skål eller annat kärl där föremålet ryms. Häll i bikarbonat och kokande vatten och lägg i de föremål som ska rengöras. Använd en tång för att lyfta upp dem efter en stund.

Torka föremålet, som då bör ha återfått sin glans till en billig kostnad och utan större ansträngning.

5. Vit tvätt

 

Det finns mängder av produkter som kan bleka bort färgstarka fläckar. Även om dessa produkter kan vara väl så effektiva så kostar de en slant, en del kan vara mindre bra ur miljösynpunkt och kanske finns där både parfym och kemikalier som kan irritera huden.

Bikarbonat är mer skonsamt än blekmedel. Det kan bleka bort fläckar och göra tvätten vitare, samtidigt som det får bort lukt och dessutom bidrar till att göra rent tvättmaskinen.

Häll i en deciliter bikarbonat tillsammans med tvättmedlet. Det har inte samma avdödande effekt som blekmedel, men är ett mer universellt alternativ som gärna kan användas ofta.

6. Köksrengöring

Precis som med kläder, kropp och kylskåp så kan bikarbonaten få bort lukt och fläckar från smutsiga utrymmen i köket eller övriga huset. Börja med att torka bort lös smuts. Använd sedan bikarbonat upplöst i vatten för att få bort fläckar på bänkskivor eller lukt som har fastnat. Gnugga med en trasa eller en tvättsvamp.

Här behöver man inte vara orolig för att barn ska råka få i sig rester av rengöringsmedlet om man inte får bort allt helt, eftersom det inte är farligt att äta bikarbonat.

7. För hälsan

Foto: Epoch Times

Vi har redan nämnt att bikarbonat kan neutralisera syra i munnen och hjälpa tänderna, men det hjälper även en orolig mage.

Att dricka vatten med bikarbonat i kan lindra magbesvär genom att neutralisera magsyrorna. Samma syra-neutralisering kan hjälpa till vid vissa typer av kemoterapi som kan bli giftigt om där finns för mycket syror. Bikarbonaten kan också hjälpa till vid njursjukdom genom att neutralisera syror så att njuren inte behöver ta bort all syra från blodet själv.

8. Rengöring av grönsaker

Enligt en studie kan bikarbonat ta hand om vissa bekämpningsmedel. Blanda bikarbonat med vatten och låt grönsakerna ligga i vattnet i 10-15 minuter före tillagning för att få bort kvarvarande rester på grönsakerna.

9. Släcker bränder i köket

Det är inte ovanligt att lite äventyrlig matlagning leder till brand på spisen. Olja som plötsligt tar eld kan vara skrämmande om man inte vet hur man ska släcka den.

Bikarbonat kan användas för att släcka en mindre eld eftersom det frigör koldioxid som kväver flammorna. Det enklaste är att hälla pulvret över elden.

Kom ihåg att för att helt släcka en brand behövs det större mängder bikarbonat för att täcka hela den brinnande ytan. Så har man inte riktigt stora mängder bikarbonat i skafferiet är det här bara ett alternativ för en liten brand.

Ring 112 och använd en riktig brandsläckare om det gäller en större brand.

10. Naturlig deodorant

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Bikarbonat är som sagt effektiv mot lukter och fungerar också bra som deodorant.

Det är enkelt att göra en egen deodorant med bikarbonat och det finns många olika recept. Här är ett med kokosolja, bikarbonat och potatismjöl. Den snabba varianten är förstås att pudra bikarbonat på en tygbit och torka med den under armarna. Hemgjord deodorant är billigt, naturligt och utan aluminium.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.