Alexandra De Paoli: Gör egna ljus med naturliga dofter
Ett hemgjort ljus med omtanke om dig själv eller någon annan.


Hemgjorda ljus är speciellt och kan bli en bra present. Med naturliga dofttillsatser kan ljusen ge lugn eller pigga upp.

Spara ljusstumparna som blir över och peta ur stearinresterna ur värmeljuskopparna. Tillsammans kan de bli nya ljus.

Med eteriska oljor kan vi påverka sinnet att bli till exempel lugnare eller piggare. Tillsätt olika eteriska oljor till hemgjorda ljus för att få en mysig stund med både levande ljus och naturlig doft.

Örtterapeuten Alexandra De Paoli tipsar om hur olika eteriska oljor påverkar oss och hur vi kan göra våra egna doftljus med hjälp av ljusrester eller ljusmassa, enligt Yles artikel.

Den eteriska oljan är det i växten som ger doft eller smak. Eftersom oljan finns i så små mängder i växterna krävs det många för att få bara en milliliter. Enligt Alexandra krävs det 1,3 kg lavendelblommor till 10 ml lavendelolja, men eftersom koncentrationen är så hög behövs det inte mycket av oljorna.

När du väljer oljor i butiken är det viktigt att veta att det är skillnad mellan syntetiskt framställda oljor och eteriska oljor.

När du väljer oljor i butiken är det viktigt att veta att det är skillnad mellan syntetiskt framställda oljor och eteriska oljor. Titta efter texten ”100 % eterisk olja” och gärna också växtens latinska namn. De eteriska oljorna brukar vara dyrare.

Medan människor som är doftöverkänsliga kan reagera på doftljus med syntetiska oljor så brukar de oftast klara av de eteriska oljorna om mängderna inte är för stora.

Eterisk olja från lavendel finns i hälsokostbutiken.

Exempel på eteriska oljor och deras effekt

Citronoljan är uppfriskande och hjälper till att öka koncentrationen.

Lavendelolja är lugnande och kan motverka stress.

Rosmarinolja är en uppiggande olja som hjälper minnet och koncentrationsförmågan.

Tallbarrsolja sprider god doft.

Både rosmarin- och tallolja går bra att göra själv

Gjut egna ljus

För att göra egna ljus behövs

- ljusmassa

- vekar

- något att hålla veken uppe med, en penna eller en pinne

- häftmassa för att fästa veken i botten

- eterisk olja

- glasburk

- för att få färg blandar man i vaxkrita

Vekar finns att köpa i hobbyaffären. Det finns vekar med olika brinnhastighet för olika tjocka ljus.

Ljusmassa finns att köpa om man inte har tillräckligt med rester från gamla ljus.

Gör så här

Fäst veken med en liten bit häftmassa i mitten på glasburkens botten. Knyt den andra änden runt en pinne eller penna som får ligga på burken, så att veken håller sig rak.

Smält ljusmassan och vaxkritan i ett vattenbad på spisen. Använd till exempel en plåtburk eller glasburk att ställa i kastrullen. Vekarna från de gamla ljusen hamnar på botten när stearinet har smält.

Låt stearinet svalna till ungefär 50 grader.

Droppa i den eteriska oljan och rör runt, till exempel med en pinne. Beräkna 30-50 droppar per deciliter smält stearin.

Häll stearinet i burkarna. När massan har stelnat går det bra att klippa av vekarna.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.